Θ. Γκόλας: «Δεν έχει τέλος το ταξίδι της γνώσης»

Καθημερινά δεκάδες κάτοικοι της πόλης επισκέπτονται την έκθεση ζωγραφικής του παλιού τερματοφύλακα του ΠΑΣ Γιάννινα Θόδωρου Γκόλα, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής». Η έκθεση με τίτλο «μονοπάτια της ψυχής» άνοιξε τις πύλες της από τις 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 31 του μήνα, με δεκάδες έργα από τη ζωή και τα πρόσωπα της πόλης. Είναι ανοιχτή για το κοινό 11:00- 13:00 και 18:00 – 22:00 και τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου.
Ο Θόδωρος Γκόλας δεν υπήρξε μόνον ένας σπουδαίος τερματοφύλακας του ΠΑΣ, από τους κορυφαίους που κάθισαν κάτω από τα γκολπόστ της τοπικής ομάδας, αλλά είναι και μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική. Παράλληλα είναι από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στα γήπεδα όχι μόνο για τις αποκρούσεις της μπάλας, αλλά και για την προσωπικότητα, τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, και την κουλτούρα που συνθέτουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Επί σειρά ετών η καρδιά του ήταν μοιρασμένη μεταξύ γηπέδων και ατελιέ ζωγραφικής. Τώρα η ζυγαριά γέρνει στο δεύτερο κομμάτι. Συνεχίζει πιο ενεργά τη ζωγραφική, δίνοντας ένα τέλος στις επαγγελματικές ασχολίες του ποδοσφαίρου, αφού διατηρούσε και ακαδημίες.
Από φέτος ο Θόδωρος Γκόλας είναι πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ας είναι 63 ετών, όπως….προδίδει την ηλικία του η διεθνής ιστοσελίδα transfermarkt. Γιατί, όπως λέει ο ίδιος το ταξίδι της γνώσης δεν σταματά ποτέ. Επισκεπτόμενοι την έκθεση μας είπε: «Πέρασα με εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να μάθω και κάποια άλλα πράγματα, πέρα από την εμπειρία που έχω στη ζωγραφική και τα όσα έχω μάθει και διαβάσει τόσα χρόνια. Οι γνώσεις είναι θησαυρός, δεν έχουν ηλικιακά όρια, μοιάζουν με ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος και προορισμό. Στο τμήμα υπάρχουν και μεγαλύτεροι από μένα σε ηλικία».
Και πως τον αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι φοιτητές; «Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, επικοινωνώ μια χαρά με τα παιδιά» μας λέει και συνεχίζει: «Έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις τους για όλα τα θέματα της κοινωνίας. Η νέα γενιά είναι το μέλλον της πατρίδας. Αυτά τα παιδιά θα μπουν αύριο στην παραγωγή, στην πολιτική και οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα τους».
Είναι η δεύτερη έκθεση ζωγραφικής του Γκόλα, μέσα σε λίγους μήνες, αφού είχε προηγηθεί και άλλη σε αίθουσα του συγκροτήματος «Φρόντζου Πολιτεία». Θα ακολουθήσουν ασφαλώς και άλλες.
Για το πάθος του για τη ζωγραφική αλλά και το ποδόσφαιρο, σε πρόσφατη συνέντευξη το περασμένο καλοκαίρι μας είχε πει: «Εγώ ζωγραφίζω από μικρό παιδί. Και όταν ήμουν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, με το που τελείωνα τα παιχνίδια ή τις προπονήσεις, ξεκουραζόμουν με τη ζωγραφική. Αυτό δεν το ήξερε πολύς κόσμος. Κάποια έργα μου είχαν γίνει γνωστά. Στην πρώτη μου ατομική έκθεση πέρασε πολύς κόσμος, άρεσαν τα έργα μου, πολλοί μου είπαν ότι ήξεραν ότι έχω αυτό το χόμπι, αλλά δεν περίμεναν ότι θα έβλεπαν τόσο καλά έργα και τόσο επιμελημένη και επαγγελματική δουλειά. Μπορεί να είμαι ερασιτέχνης ζωγράφος, αλλά δουλεύω με μεράκι, με επαγγελματισμό, θέλω να βγει το τέλειο και ας πάρει πολύ χρόνο. Όταν κάνω μια προσωπογραφία, θέλω να μάθω για τη ζωή του προσώπου, να συζητήσω μαζί του, να δω τις ευαισθησίες του, τα μάτια του, για να βγει στον πίνακα το καλύτερο αποτέλεσμα. Προσπαθώ μέσα από το πρόσωπό του να βγάλω αυτά που έχει μέσα στην ψυχή του».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Μερικοί από τους πίνακες ζωγραφικής του παλιού γκολκίπερ του ΠΑΣ Θόδωρου Γκόλα
Δεξιά ο Θόδωρος Γκόλας με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στον χώρο της έκθεσης