Ο πιο φτηνός και προβλέψιμος υποβιβασμός του ΠΑΣ

Ο φετινός υποβιβασμός του ΠΑΣ από την Α’ στη Β’ Εθνική, είναι ο όγδοος στην Ιστορία του αλλά και ο πιο φτηνός και προβλέψιμος, καθώς από την αρχή της σεζόν είχε αδυναμίες που δεν μπόρεσε να καλύψει. Ο άλλοτε δυνατός «Άγιαξ της Ηπείρου» για πρώτη φορά υποβιβάστηκε τόσο νωρίς έχοντας το αρνητικό σερί των 4 μόνο νικών σε 32 αγώνες! Και άλλες φορές υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, αλλά το πάλεψε μέχρι τέρμα. Φέτος παρέδωσε πνεύμα και ψυχή πολύ νωρίς. Από τα τελευταία παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έδειξε ότι δύσκολα θα ήταν αναστρέψιμη η κατάσταση. Σε αντίθεση με άλλα χρόνια που ο ΠΑΣ το πάλεψε μέχρι τέλος και ήταν ανταγωνιστικός. Θυμίζουμε τι έγινε με προηγούμενους υποβιβασμούς.
Τη σεζόν 1983-84 υποβιβάστηκε σε μπαράζ αγώνα με τον Πανιώνιο στη Λάρισα, όπου έχασε στην παράταση με σκορ 2-0, σε μια χρονιά που συνέβησαν πολλά. Οι δύο ιστορικές ομάδες ισοβάθμησαν στην προτελευταία θέση και έλυσαν τις διαφορές σε μπαράζ αγώνα, αφού τότε δεν υπήρχαν άλλα κριτήρια. Κατάφερε να επιστρέψει άμεσα στην Α’ Εθνική τον επόμενο χρόνο.
Ο δεύτερος υποβιβασμός ήταν τη σεζόν 1986-87 λόγω της απεργίας των ΠΑΕ και οι απανωτοί μηδενισμοί που υπήρξαν. Οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής διεκδικούσαν μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ και απείχαν από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις. Όμως έσπασαν την απεργία οι ομάδες Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, ΟΦΗ που κατέβαιναν κανονικά στο γήπεδο, με συνέπεια να μηδενίζονται οι ομάδες που απεργούσαν. Ο ΠΑΣ ήταν στο μπλοκ των απεργών με δύο μηδενισμούς.
Τη σεζόν 1990-91, παρά τα οικονομικά προβλήματα που είχε, υποβιβάστηκε στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος χάνοντας με 3-0 από τη Λάρισα στο κατάμεστο στάδιο «Ζωσιμάδες». Αυτός ο υποβιβασμός σηματοδότησε την αρχή των πέτρινων χρόνων και μιας δεκαετίας που δεν θέλει κανένας Γιαννιώτης να θυμάται. Επέστρεψε στην Α’ Εθνική το καλοκαίρι του 2000 σε αγώνες κατάταξης με Πανσερραϊκό και Αιγάλεω στο παλιό γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Την αγωνιστική σεζόν 2000-01 υποβιβάστηκε σε τριπλούς αγώνες μπαράζ με τον ΟΦΗ που έγιναν δύο στη Ρόδο και ένας στα Γιάννινα. Η κρητική ομάδα είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό έδρας, λόγω επεισοδίων που έγιναν στο «Γεντί Κουλέ», στον αγώνα  με την Παναχαϊκή. Και αντί να οριστεί ως έδρα για τα μπαράζ παραμονής ένα ενδιάμεσο γήπεδο στην Αθήνα, ορίστηκε η Ρόδος για να μην μπορούν οι Γιαννιώτες να έχουν πρόσβαση! Αντί να τιμωρήσουν τον ΟΦΗ, ουσιαστικά τιμώρησαν τον ΠΑΣ! Υποβιβάστηκε ο «Άγιαξ» στο τρίτο καθοριστικό μπαράζ στο γήπεδο του σμαραγδένιου νησιού.
Επέστρεψε άμεσα στην Α’ Εθνική και υποβιβάστηκε εκ  νέου στη Β’ Εθνική, τη σεζόν 2002-03, για εξωαγωνιστικούς λόγους λόγω χρεών σε παλιούς ποδοσφαιριστές. Δεκάδες ΠΑΕ ήταν τότε καταχρεωμένες, ακόμα και μεγάλες, όπως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, αλλά για τιμωρία στόχευσαν μόνο τον ΠΑΣ Γιάννινα, με συνέπεια τoν ξεσηκωμό των κατοίκων και τον αποκλεισμό δρόμων για ένα τριήμερο.
Επίσης ο ΠΑΣ υποβιβάστηκε και τη σεζόν 2009-10, επί εποχής Γιώργου Χριστοβασίλη, χάνοντας και μαθηματικά την κατηγορία στην προτελευταία αγωνιστική όταν έχασε στο Ηράκλειο με 1-0 από τον Εργοτέλη με ένα ανύπαρκτο πέναλτι του Λεάλ. Και εκείνη τη χρονιά το πήγε μέχρι το τέρμα.
Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» υποβιβάστηκε και τη σεζόν 2018-19, αλλά στην τελευταία αγωνιστική, όταν έχασε με 2-0 από τον ΠΑΟΚ στα Γιάννινα και την ίδια ώρα ο ΟΦΗ που έδινε και αυτός τη μάχη παραμονής κέρδισε με σκορ 2-0 τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Ήταν ένας άδικος υποβιβασμός, χωρίς VAR, και με αλλοίωση αποτελεσμάτων από τις κακές διαιτησίες Ιωάννη Παπαδόπουλου και Τάσου Παπαπέτρου στα παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα (1-1) και Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (ήττα με 2-1).
Φέτος, υποβιβάστηκε τυπικά δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος των πλέι άουτ και με μια διαφορά 10 βαθμών από τον Βόλο που είναι πάνω από τη γραμμή. Είναι ο πρώτος υποβιβασμός στη Β’ Εθνική όπου δεν μπόρεσε από καιρό να βγάλει αντιδράσεις και να διεκδικήσει την παραμονή. Από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στα διοικητικομετοχικά της ΠΑΕ και το αγωνιστικό κομμάτι περνά σε δεύτερη μοίρα και το ουσιαστικό κόστος του υποβιβασμού θα φανεί στις πραγματικές του διαστάσεις μετά το τέλος των αγώνων, όταν αρχίσει ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και δεν θα υπάρχουν οι κάνουλες των εσόδων από τη NOVA, τις υποδομές και τον ΟΠΑΠ. Τότε θα αντιληφθούν τι πραγματικά έκαναν όσοι διέπραξαν τα μεγάλα λάθη και έριξαν το καράβι στα βράχια, ενώ είχαν μια στρωμένη από χρόνια κατάσταση στη Σούπερ Λιγκ και με λίγες σωστές κινήσεις και μεταγραφές θα μπορούσαν για πάντα να έχουν τον ΠΑΣ στη μεγάλη κατηγορία.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος