Εξήγγειλαν μέτρα που δεν απέδωσαν πριν

Δεν άρεσε στους Γιαννιώτες φιλάθλους η απόφαση της Κυβέρνησης να διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ μέχρι στις 12 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και θα επανεξεταστεί το μέτρο, το οποίο από τώρα ισχύει και για τις ομάδες Νέων αλλά και τις ομάδες Β’ που αγωνίζονται στη Β’ Εθνική. Όπως τοποθετούνται στα social media, θα στερηθούν από το δικαίωμα να παρακολουθήσουν πέντε εντός έδρας αγώνες και ειδικά οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας που έχουν προπληρώσει, ενώ δεν φταίνε σε τίποτα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από χούλιγκανς άλλων ομάδων. Παράλληλα ο ΠΑΣ, στο διάστημα που θα είναι κλειστά τα γήπεδα, αν αρχίσουν οι αγώνες στο προσεχές Σαββατοκύριακο, θα υποδεχθεί στα Γιάννινα κατά σειρά τις ομάδες Παναιτωλικό, Αστέρα Τρίπολης, Πανσερραϊκό, Λαμία και Άρη. Δηλαδή στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν, όπου θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί την δυνατή έδρα του και να πάρει νίκες για τη μάχη της παραμονής, θα αγωνιστεί χωρίς τη βοήθεια των φιλάθλων του, στοιχείο που τον χαρακτήριζε και ως ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση ούτε κάποιος ανεπίσημος σχολιασμός από πλευράς ΠΑΕ, περιμένοντας ενδεχομένως τις εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις της λίγκας.

Η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, ανακοίνωσε την απόφαση για διεξαγωγή αγώνων με κλειστές πόρτες και χωρίς φιλάθλους μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ (Α’ Εθνική), στα πρωταθλήματα των ομάδων Νέων Σούπερ Λιγκ και στις ομάδες Β’ και παράλληλα να μπουν κάμερες στα γήπεδα μεγαλύτερης ευκρίνειας και οι συναρμόδιοι υπουργοί να επισκεφθούν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε οι υποθέσεις βίας και διαφθοράς να προχωρήσουν μέχρι τέλος. Τέτοια μέτρα είχαν εξαγγελθεί και στο παρελθόν χωρίς να επιφέρουν αποτελέσματα. Και πρόπερσι, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, για ένα διάστημα έγιναν αγώνες χωρίς φιλάθλους. Είδε κανείς αποτελέσματα, να εκλείψει η βία από τα γήπεδα; Όχι βέβαια. Και πιστεύει κανείς, τώρα, ότι θα συνετιστούν οι χούλιγκανς και οι συμμορίες των γηπέδων επειδή θα γίνουν μέχρι 12 Φεβρουαρίου αγώνες χωρίς φιλάθλους; Ασφαλώς όχι. Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν κάμερες στα γήπεδα, εκδίδονται ονομαστικά εισιτήρια με τον ΑΜΚΑ των κατόχων. Και πάλι δεν επιτεύχθηκαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χρειάζονται αυστηρά μέτρα για να σπάσει το απόστημα, να εξαρθρωθούν οι συμμορίες του χουλιγκανισμού και της βίας, μέτρα που να επιφέρουν αποτελέσματα, όπως έγινε πριν από πολλά χρόνια στην Αγγλία. Με το να κλείνουν οι πόρτες των γηπέδων είναι σαν να…τιμωρούνται οι σωστοί φίλαθλοι όλων των ομάδων που δεν θα πάνε γήπεδο χωρίς να φταίνε σε τίποτα.
Η βία στα γήπεδα δεν είναι καθαρά αθλητικό θέμα, αλλά είναι παρακλάδι της γενικότερης βίας που υπάρχει στην κοινωνία. Χρειάζονται εξειδικευμένα και ριζοσπαστικά μέτρα, φτάνοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο. Η καταπολέμηση της βίας έχει να κάνει με αθλητική παιδεία, με την εξάρθρωση των συμμοριών που κρύβονται πίσω από συνδέσμους φιλάθλων, με την αυστηρή τιμωρία εμπρηστικών δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων ή δηλώσεων που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, με την εκκαθάριση στο χώρο της διαιτησίας ώστε να σφυρίζουν οι ικανότεροι, με την ισονομία για όλες τις ομάδες και να μην υπάρχει η αίσθηση ότι ευνοούνται οι μεγάλες ομάδες και την πληρώνουν οι μικρές. Ότι άλλη ενέργεια μπορεί να γίνει, να γίνει και να φέρει αποτελέσματα. Διαφορετικά τα ίδια θα λέμε και την επόμενη φορά που θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά. Η Κυβέρνηση πήρε την υπόθεση στα χέρια τους, μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός με τις απειλές που ακολούθησαν κατά της ζωής του διαιτητή Παπαπέτρου και της οικογένειάς του και κυρίως στον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού από 18χρονο χούλιγκανς με εκτόξευση ναυτικής φωτοβολίδας, έξω από το γυμναστήριο που γινόταν ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου δεν έγιναν στη Σούπερ Λιγκ λόγω αποχής των διαιτητών. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν συνεχιστεί ή όχι η αποχή και για το προσεχές Σαββατοκύριακο.

ΤΙ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αναλυτικά ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό παρουσία των αρμόδιων υπουργών και τα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:
1. Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων όπως η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
3. Σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεσθεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο. Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣ

Αγωνιστικά, μετά το διήμερο ρεπό του Σαββατοκύριακου, ξεκίνησε από χθες νέος κύκλος προπονήσεων για το προσεχές παιχνίδι με την Κηφισιά, που επαναπροσδιορίστηκε για την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 17.00, αν φυσικά δεν συνεχιστεί η αποχή των διαιτητών. Οι Σόρια και Παμλίδης προπονήθηκαν κανονικά, οπότε έφυγε το ερωτηματικό που υπήρχε. Απουσίασαν οι στρατευμένοι Λιάσος και Σούλης. Ο Τζίμας έκανε πρόγραμμα αποθεραπείας ενώ θα κάνει νέες εξετάσεις για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται. Το χθεσινό πρόγραμμα στο ΠΕΑΚΙ είχε κινήσεις επιθετικής τακτικής με τελειώματα καθώς και παιχνίδι με υπεραριθμίες πριν ολοκληρωθεί η προπόνηση.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος