Όταν ο Δαυίδ νικάει τον Γολιάθ

O Ντάνιελ Κον Μπετίτ είχε πει κάποτε πως το επιθετικό ποδόσφαιρο με τα φαντεζί κόλπα, τους εμπνευσμένους συνδυασμούς και τα πολλά γκολ, είναι το ποδόσφαιρο της Αριστεράς και της επανάστασης και της προόδου κλπ, ενώ το αμυντικό ποδόσφαιρο με τις γραμμές κοντά, τις σφιχτές άμυνες και την σκοπιμότητα είναι το ποδόσφαιρο της αντίδρασης και του συντηρητισμού κλπ κλπ. Ως γνωστόν ο Ντάνιελ Κον Μπετίτ έχει πει πολλά παπατζιλίκια.

Χθες Τρίτη είδαμε την αναμέτρηση μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο γήπεδο Παρκ ντε Πρενς της γαλλικής πρωτεύουσας. Στο πρώτο ματς, στη Βεστφαλία η Ντόρτμουντ επικράτησε με το οριακό σκορ 1 – 0, σε μια αναμέτρηση με ωραίο ποδόσφαιρο και συγκινήσεις, όπου και οι δυο ομάδες είχαν τις ευκαιρίες τους με την Παρί να είναι, ομολογουμένως, πιο άτυχη με αρκετά δοκάρια.

Χθες, η Παρί έδειξε τα δόντια της πιέζοντας ασφυκτικά για κάποια διαστήματα. Η Ντόρτμουντ, στο ξεκίνημα έκανε αρκετά λάθη που όμως δεν της κόστισαν. Κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και προσπάθησε να απειλήσει με αντεπιθέσεις. Έβαλε ένα γκολ με κεφαλιά του 35χρονου Ματς Χούμελς στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Η ομάδα του γερμανικού συλλόγου κάλυπτε όλους τους χώρους, ενώ το τίμιο δεκάρι που ακούει στο όνομα Γιούλιαν Μπραντ, αθόρυβα έκανε πολλή δουλειά: Κάλυπτε κενά, έκοβε, μοίραζε μπαλιές, οργάνωνε το παιχνίδι της ομάδας του ενώ δεν παρέλειψε να ζαλίσει τους αντίπαλους αμυντικούς. Το παιχνίδι και την πρόκριση για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ τα πήρε παλικαρίσια η ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ για τους ως άνω λόγους και επειδή οι παίχτες της Παρί Σεν Ζερμέν σημάδευαν τα δοκάρια για ακόμα μια φορά.

Η Παρί Σεν Ζερμέν κοστολογήθηκε τον Μάη του 2023 στα 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για την Μπορούσια Ντόρτμουντ φτάνει στα 463, 70 εκατομμύρια ευρώ. Λιγότερο από το μισό.

Η Ντόρτμουντ έπαιξε αμυντικά επειδή είναι η λιγότερο ισχυρή. Γιατί το αμυντικό ποδόσφαιρο είναι το ποδόσφαιρο του ασθενέστερου, που δεν διαθέτει τα ίδια μέσα με τον ζάμπλουτο ισχυρότερο. Ο Λουίς Ενρίκε, προπονητής της Παρί είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 64 ποδοσφαιριστές. Ο Έντιν Τέρτζιτς, αντίστοιχα, της Ντόρτμουντ είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 28. Ο Λουίς Ενρίκε είναι έμπειρος σταρ που συνδέεται με τον παριζιάνικο σύλλογο μόνο επαγγελματικά, ενώ ο Έντιν Τέρτζιτς προέρχεται από το “Κίτρινο Τείχος” των φανατικών της Ντόρτμουντ. Αντιλαμβάνεστε ποιος ήταν ο ισχυρός και ποιος ο αδύναμος.

Αυτό που κατόρθωσε η γερμανική ομάδα ήταν ένα θαύμα. Ένα θαύμα από εκείνα που τα τελευταία χρόνια, αλίμονο, σπανίζουν στο ποδόσφαιρο. Κι όμως, είναι αυτά που το έχουν καταστήσει ως τον Βασιλιά των Σπορ. Γιατί, από τη φύση το άθλημα επιτρέπει στον μικρό και ασθενέστερο να ονειρεύεται ότι έχει πιθανότητες να πάρει το πρωτάθλημα όπως πριν λίγα χρόνια η Λέστερ στην Αγγλία ή να σηκώσει την κούπα όπως το κατάφερε η Δανία το 1992 και η Ελλάδα το 2024.

Στον τελικό η Μπορούσια θα αντιμετωπίσει ή τη Ρεάλ Μαδρίτης ή τη Μπάγιερν Μονάχου. Και οι δύο αυτές ομάδες είναι μεγαθήρια. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει ξανά να ανατρέψει τις σε βάρος τις πιθανότητες. Το σίγουρο είναι πως με το θαύμα που πέτυχε μας κάνει να χαιρόμαστε. Γιατί χαίρομαι εγώ; Γιατί ο συχωρεμένος ο πατέρας μου μου έμαθε να υποστηρίζω το αουτσάιντερ.

Ο Τοποτηρητής