“Ανταλλακτικά; Δεν συμφέρει! Πέτα το καλύτερα!”

Δεν οδηγώ αλλά φαντάζομαι πως τέτοιες κουβέντες θα έχουν ακούσει πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από μαστόρους. Κάτι τέτοιο θα σκέφτηκε και ένας Φινλανδός, του οποίου την ιστορία πέτυχα στο Huffington Post Greece.

Τι συνέβη; Ο εν λόγω κύριος είχε σπεύσει να αποκτήσει το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο της  Tesla του περιβόητου Elon Musk, το μοντέλο Tesla Model S, μόλις βγήκε στην αγορά, κάπου το 2012. Η εγγύηση, διαβάζουμε έχει λήξει, συνεπώς ο κύριος της ιστορίας πρέπει να καλύψει μόνος του τα έξοδα που απαιτούνται για αλλαγή μπαταρίας. Έλα, όμως, που κοστίζει η αλλαγή είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ. Σημειωτέον ότι για να αγοράσεις το συγκεκριμένο αμάξι, στην έκδοση με τον διπλό κινητήρα, πρέπει να δώσεις περίπου ενενήντα πέντε χιλιάδες (95.000) δολάρια.

Αγανακτισμένος, απευθύνθηκε σε μπλόγκερ που ειδικεύεται σε ανατινάξεις (ασχολίαστο!), μαζί με αυτόν και τους συνεργάτες του μετέφεραν το αμάξι σε ερημιά, το έζωσαν με δυναμίτες, έβαλαν και ένα ομοίωμα του Elon Musk και το ανατίναξαν.

Καταρχάς, μπράβο στον κύριο που αγόρασε ηλεκτρικό αμάξι· είναι φανερό ότι ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις των καυσαερίων των συμβατικών αυτοκινήτων στο φυσικό περιβάλλον. Δεν ειρωνεύομαι.

Δεύτερον, κρίνω την αγανάκτησή του δικαιολογημένη, ενώ την αντίδρασή του υπερβολική, έως και παιδιάστικη (σε μια φωτογραφία μπροστά από το αμάξι, πριν την ανατίναξη, ποζάρει με την γνωστή χειρονομία των πολύ αγαπητών σε μένα και όχι μόνο, οπαδών του χέβι μέταλ).

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι γίνεται φανερό πως, ακόμη αργούμε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Προφανώς οφείλουμε να συνεχίσουμε την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, φιλικών στο περιβάλλον. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τόσο η ηλιακή, όσο και η αιολική ενέργεια, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή για τους καταναλωτές. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Βέβαια, με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα “…να ‘χαμε να λέγαμε” που θα έλεγε και ο θρυλικός Αυγολέμονος (καλτ φιγούρα του αθλητικού ραδιοφώνου, για όποιον ή όποια δεν γνωρίζει).

Το αστείο – ταυτόχρονα τραγικό – είναι αυτό που ένας φίλος μού είχε πει κάποτε:

“Η φθηνότερη μορφή ενέργειας είναι η ατομική. Αλλά ποιος θέλει ατομικά;”

Εγώ σίγουρα όχι!

Κώστας Μαζιώτης