“Ορατό παρελθόν” – Διετείς εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέματα από την δημόσια ιστορία

Ορατό Παρελθόν
Ένα διακεκριμένο έργο στο πλαίσιο της “Ευρωπαϊκή Μνήμη” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έρχονται δύο χρόνια εκπαίδευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα την δημόσια ιστορία.

Με χαρά ανακοινώνουμε την συμμετοχή της Artifactory στο έργο Ορατό Παρελθόν του προγράμματος Ευρωπαϊκή Μνήμη (CERV-2023-Citizens-Rem) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο είναι ένα από τα 34 έργα που εγκρίθηκαν από τα 279 που υποβλήθηκαν.

Το “Ορατό Παρελθόν” είναι ένα έργο δημόσιας ιστορίας, βασισμένο στην υπόθεση ότι μέσω της σημερινής διάδοσης ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, είναι δυνατόν να καταστεί το παρελθόν ορατό, να κατανοηθούν τα λάθη και οι ομοιότητές με το παρόν, να κατανοηθούν τα τρέχοντα θέματα και να ανακληθεί η σημασία των αξιών της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού.

Πέντε συνολικά ευρωπαϊκοί φορείς εμπλέκονται στο “Ορατό Παρελθόν”: με συντονισμό και επιστημονική καθοδήγηση της Κοινοπραξίας Villa Greppi στην Ιταλία, το δίκτυο περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα –ένα από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη-και τη συνεταιριστική εταιρεία Contextos της Πορτογαλίας, την αυστριακή Sapere Aude και την ελληνική Αμκε Artifactory.

Η συνεργασία απευθυνόμενη τόσο στους πολίτες όσο και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά το 2024 διοργανώνει τα «Ίχνη Ιστορίας», με την συμβολή και άλλων φορέων, πρωτοβουλίες για το κοινό που επικεντρώνονται σε τρεις ιστορικές στιγμές, και τα επετειακά τους γεγονότα, που έχουν εντονότατα σηματοδοτήσει την ιστορία της Μεσογειακής Ευρώπης:
• Τη φασιστική περίοδο στην Ιταλία (80ή επέτειος της απελευθέρωσης από το ναζιστικό φασισμό, 25 Απριλίου 2025).
• Το καθεστώς των συνταγματαρχών στην Ελλάδα (50ή επέτειος της πτώσης του καθεστώτος, 24 Ιουλίου 2024),
• Το δικτατορικό καθεστώς που ήταν γνωστό ως Estado Novo, που εδραιώθηκε στην Πορτογαλία από τον Σαλαζάρ (50ή επέτειος της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, 25 Απριλίου 2024).

Το 2024 σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία και την πτώση των συνταγματαρχών του καθεστώτος στην Ελλάδα. Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων έγινε στις 25 Απριλίου 1974, όπως και στην Ιταλία, στις 25 Απριλίου είναι η επέτειος της απελευθέρωσης από τον ναζιστικό φασισμό, που έγινε στις 25 Απριλίου 1945. Το έργο θα ξεκινήσει επομένως από αυτές τις επετείους για τη διερεύνηση του κοινού παρελθόντος.

Οι φωτογραφίες είναι από το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Φωτ1.: © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας/Μεταπολίτευση Η καύση των συμβόλων
Φωτ.2: © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας/Δικτατορία – Συλλογή Χατζή-Δρίτσα 1967-1974