Έκθεση ζωγραφικής “Φόβος” στην Πρέβεζα μέχρι και τις 23 Σεπτέμβρη

Αυτές τις μέρες και, συγκεκριμένα, από τις 16 έως και 23 Σεπτέμβρη λαβαίνει χώρα μια σπουδαία έκθεση ζωγραφικής από έναν εξαιρετικά ταλαντούχο, καθώς φαίνεται, εικαστικό. Ο κ.Γιώργος Καρτάλης κατάγεται από τη Δράμα, βρέθηκε στην πόλη μας λόγω γνωστών του και παρουσιάζει στην Δημοτική Πινακοθήκη “Γιάννης Μόραλης” μια έκθεση με γενικό τίτλο “Φόβος”.

Τι πιο ταιριαστό για έναν καλλιτέχνη που, ενδεχομένως, επιθυμεί να εντοπίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συλλογικό θυμικό και ασυνείδητο, από το να αναμετρηθεί με τον φόβο. Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε σχετικά με το γιατί κάτι περί φόβου είναι επίκαιρο, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα νέα, ιδίως από την εποχή της καραντίνας και μετά. Από την άλλη το πόσο έντονο αίσθημα είναι ο φόβος, νομίζω όλοι και όλες το γνωρίζουμε. Κυρίως ο φόβος μπροστά στην απουσία νοήματος.

Ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασαν στην παρούσα δουλειά του κ.Γ. Καρτάλη είναι η άρνησή του να ακολουθήσει μόνο μια τεχνοτροπία. Κουβεντιάζοντας μαζί του, με διαβεβαίωσε πως πρόκειται για συνειδητή επιλογή του να αναζητά συνεχώς διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και να μην επαναπαυθεί σε κάτι “βολικό”. Και το στοίχημα το κερδίζει, καθώς τα έργα του χαρακτηρίζονται από εκφραστική δύναμη και συναισθηματική φόρτιση που μεταδίδεται στον θεατή και την θεάτρια. Και κατά τη γνώμη μας αυτό, ακριβώς, είναι το ζητούμενο από κάθε έργο τέχνης: όχι να σου εξηγήσει, αλλά να σε συγκινήσει.

Η έκθεση “Φόβος” διαρκεί μέχρι και το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη. Μπορείτε την δείτε στη Δημοτική Πινακοθήκη “Γιάννης Μόραλης” τα απογεύματα, μετά τις επτά το απόγευμα.

Κώστας Μαζιώτης