Τι λέει ο Αυγενάκης για το μητρώο και τα σωματεία της Ηπείρου

Σε δελτίο Τύπου στα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται οι θέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για το ζήτημα με την εγγραφή των ερασιτεχνικών συλλόγων στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Για τα οφέλη στην κοινωνία: «Άπαντες γνωρίζουν ανά άθλημα, νοικοκυρεμένα πόσα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία υπάρχουν, αν έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, αν δηλαδή έχουν αποκτήσει αθλητική οντότητα, αν απασχολούν προπονητή, αν έχουν Διοικητικό Συμβούλιο, αν κάνουν προϋπολογισμό και απολογισμό, αν, δηλαδή, λειτουργούν όπως πρέπει. Να ξέρουν ΟΛΟΙ (οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους, οι αθλητές, οι προπονητές, οι χορηγοί, τα στελέχη), να μπορούν οι διακριθέντες αθλητές να κάνουν χρήση της μοριοδότησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να απολαμβάνουν τα κίνητρα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει».
Τα οφέλη που θα έχουν τα σωματεία: «Η εγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίησή τους. Και φυσικά, αυτά τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία: Ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων ή των Ομοσπονδιών τους, συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες των οικείων Ενώσεων και Ομοσπονδιών.
Απολαμβάνουν και τις παροχές της Πολιτείας: χρηματοδοτούνται ετησίως και απευθείας από τον «κουμπαρά» στήριξης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις (που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού), απολαμβάνουν τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, επιμορφώνονται οι παράγοντές τους στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών».
Ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι έδωσε τρεις παρατάσεις για να διευκολυνθούν τα σωματεία και κατηγόρησε την ΕΠΟ ότι με την όλη στάση της δεν βοηθά στο να βρεθεί λύση. Επίσης αναφέρει ότι με τροπολογία που κατατέθηκε, δίνεται η δυνατότητα και σε σωματεία που έχουν κάνει απλώς αίτηση για να εγγραφούν στο μητρώο να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, έστω και αν δεν έχει εγκριθεί η αίτησή τους.
Όσον αφορά τις εγγραφές των σωματείων στην Ήπειρο, παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
«Στην ΠΕ Ιωαννίνων (ΕΠΣ Ηπείρου): Η ΕΠΣ Ηπείρου (με τα από 11/03/2022, 10/06/2022, 23/06/2022, 24/06/2022, 26/06/2022, 27/06/2022 και 09/09/2022 ηλεκτρονικά της μηνύματα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 69 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 42 σωματεία. Έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 16 σωματείων. Συνολικά, τα 58 από τα 69 (84%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Ηπείρου προσήλθαν στο Μητρώο.
Στην ΠΕ Πρέβεζας (ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας): Η ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας (με το από 28/02/2022 ηλεκτρονικά της μηνύματα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 39 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 22 σωματεία. Έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 3 σωματείων. Συνολικά, τα 25 από τα 39 (64%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας προσήλθαν στο Μητρώο.
Στην ΠΕ Άρτας (ΕΠΣ Άρτας): Η ΕΠΣ Άρτας (με το από 17/03/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 26 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 14 σωματεία. Έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 6 σωματείων. Συνολικά, τα 20 από τα 26 (77%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Άρτας προσήλθαν στο Μητρώο.
Στην ΠΕ Θεσπρωτίας (ΕΠΣ Θεσπρωτίας): Η ΕΠΣ Θεσπρωτίας (με το από 28/02/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 14 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 9 σωματεία. Έχει υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 1 σωματείου. Συνολικά, τα 10 από τα 14 (71%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Θεσπρωτίας προσήλθαν στο Μητρώο».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος