ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ένα τραγούδι που υμνεί τον φημισμένο θεσμό

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο και την ανάρτηση του Τοποτηρητή με αφορμή τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην περιοχή, η πολύ καλή φίλη της ιστοσελίδας κ. Όλγα Κουρεμένου μοιράζεται μαζί μας μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία. Όπως με ενημέρωσε πριν κάποια χρόνια έγραψε στίχους με σκοπό να διηγηθεί με όμορφο τρόπο την ιστορία του Καρναβαλιού των Γυναικών της Πρέβεζας. Κατόπιν τους μελοποίησε, έγραψε τα όργανα με την βοήθεια του αγαπητού σε όλους μας Βασίλη Τζίμα, και τραγούδησε με φίλες από την χορωδία (προφ. η Αρμονία). Ακούγονται οι φωνές των κυριών Ελένη Αργυρού, Εύη Τάσση, Έφης Γιώτη, Όλγας Κουρεμένου και Παναγιώτας Κορωναίου. Το βίντεο επιμελήθηκε η κ. Ζωή Βούρου, αφού συγκεντρώθηκαν φωτογραφίες από τους κατά καιρούς εορτασμούς και παρελάσεις του Γυναικείου Καρναβαλιού της Πρέβεζας.

Για τους νεότερους και τις νεότερες ελάχιστα ιστορικά στοιχεία: Το Γυναικείο Καρναβάλι της Πρέβεζας ήταν το πρώτο τέτοιου είδους στην περιοχή. Για δεκαετίες, μόνο στην Πρέβεζα οι γυναίκες της πόλης οργανώνονταν σε γκρουπ, έφτιαχναν μόνες τις στολές τους και τα άρματα, και παρήλαυναν ξεχωριστά την τελευταία Πέμπτη του Καρναβαλιού. Σιγά σιγά έγινε θεσμός με επιρροή και στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα σε πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής να πραγματοποιείται Γυναικείο Καρναβάλι. Ψυχή του Γυναικείου Καρναβαλιού στην πόλη μας αποτέλεσε η αείμνηστη και σε όλη την Πρέβεζα αγαπητή κ. Ευανθία Νάνου, την οποία θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια να “σέρνει τον χορό”, εμφανιζόμενη στην κεφαλή της παρέλασης. 

Σήμερα οι Γυναίκες της Πρέβεζας, αντί για Πέμπτη, παρελαύνουν Παρασκευή, σαφώς πιο βολική ημέρα, είναι η αλήθεια, μιας και εδώ και χρόνια συμμετέχουν και οι κόρες τους που μπορούν ευκολότερα να ξενυχτήσουν Παρασκευή, αφού ξημερώνει Σάββατο.

Με την άδεια της φίλης Όλγας αναδημοσιεύω το τραγούδι από το κανάλι της Ζωής Βούρου στο γιουτιούμπ, μαζί με τους στίχους. Αφιερώνω την ανάρτηση, φυσικά, στην κ. Ευανθία Νάνου και σε όλες τις Πρεβεζάνες που με το κέφι τους και την συνέπειά τους δημιούργησαν έναν θεσμό που αποδείχτηκε ισχυρότερος από τον χρόνο!

 

ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Ηταν μια γυναικοπαρέα
Στην Πρέβεζα τα χρόνια τα παλιά
Που έκανε μια μασκαράτα
Και γύριζε της πόλης τα στενά

Η μασκαράτα άρεσε πολύ
Τον άλλο χρόνο έγινε και πάλι
Κι ο κόσμος τη ζητούσε πια πολύ
Κι έτσι γεννήθηκε ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ!!!

Κι από τότε κάθε χρόνο
Την ίδια αποκριάτικη βραδιά
Οι δρόμοι της μικρής μας πόλης
Κατακλύζονται από θηλυκά!!
Μικρά-μεγάλα με τις στολές τους
Σκορπίζουν λάμψη, κέφι και χαρά!!

Της Πρεβέζης γυναικείο καρναβάλι
Είσαι πάντα σε όλων τις καρδιές
Δίνεις χρώμα στα όνειρά μας
Δίνεις άρωμα από άλλες εποχές!!

Ολγα Κουρεμένου, Γενάρης 2014.