Απόκριες στην Πρέβεζα το 2023

Καθόμουν και έβλεπα να περνούν, συνοδευόμενα, φυσικά, από τους γονείς τους, ένα σωρό παιδάκια μασκαρεμένα με τις όμορφες πλουμιστές και φανταχτερές στολές τους. Ήταν όλα τους χαριτωμένα, έτσι που περπατούσαν καμαρωτά στον δρόμο για κάποιο μασκέ παιδικό πάρτι, με έναν αέρα σαν να θέλουν να πουν, κοιτάξτε με τι έχω ντυθεί!

Βλέποντας τα και μιλώντας μαζί τους και με τους γονείς τους, εντυπωσιάζομαι από το πόσο έχουν αλλάξει οι στολές που επιλέγουν τα πιτσιρίκια για να ντυθούν τις απόκριες· εντούτοις παραμένει η ίδια η πηγή από την οποία αντλούν διαχρονικά τις ιδέες τους οι πιτσιρικάδες: ταινίες δράσης και οι πιο παραμυθένιες που όλες, όμως, είναι δημοφιλείς στους μικρούς μας φίλους. Παλιά τα αγόρια ντυνόμασταν καουμπόιδες, Ζορό, πολεμιστές και κλόουν, ενώ τα κορίτσια μεταμφιέζονταν, κατά κύριο λόγο, σε πριγκίπισσες και νεράιδες. Σήμερα την τιμητική τους, κατά πώς φαίνεται, έχουν οι σούπερ ήρωες όπως ο Κάπτεν Αμέρικα, ο Φλας και τα χελωνονιντζάκια. Είδα, ακόμα δύο Σούπερ Μάριο, σκελετούς, ενώ δημοφιλής παραμένει ο Τζακ Σπάροου από τους Πειρατές της Καραϊβικής. Στα κορίτσια δημοφιλής στολή φαίνεται να είναι εκείνη της Πριγκίπισσας Έλσα από την παιδική ταινία Frozen, αλλά και η επιλογή να ντυθούν τα κοριτσάκια Μάγισσες πιάνει πολύ υψηλές τιμές. Μεγάλο εύγε σε ένα πιτσιρικά που ντύθηκε Νταρθ Βέιντερ και σε μία κοπελίτσα που ντύθηκε Μονόκερος, με ένα ουράνιο τόξο και συννεφάκια ζωγραφισμένα στο μαγουλάκι της.

Βέβαια, το άσχημο είναι ότι, ακόμη και στις παιδικές στολές, δεν γλιτώνουμε την ταξικότητα· κάποιες στολές είναι πιο πλουμιστές από τις άλλες, κάποιες φορεσιές είναι λιγότερο πλήρεις από τις άλλες. Αυτό είναι στενάχωρο γιατί τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα και τα παιδιά είναι πολύ σκληρά – δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Έστω κι έτσι – έχει τη σημασία του – τα παιδιά φαίνεται ότι επιλέγουν να είναι παρόντα είτε είναι ντυμένα πλούσια είτε είναι στολισμένα λιτά· θέλουν να συμμετάσχουν στο αποκριάτικο παιχνίδι της μεταμφίεσης και να αποκριθούν επιστρατεύοντας την φαντασία τους ότι είναι κάποιος ήρωας με υπερφυσικές δυνάμεις ή κάποιο άλλο πλάσμα από τον κόσμο του φανταστικού. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί ούτε έχει δικαίωμα να τους το αφαιρέσει.

Και του χρόνου!

Κώστας Μαζιώτης

 

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 οι Γυναίκες της Πρέβεζας θα μας γεμίσουν κέφι, ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία αναβιώνοντας το καρναβάλι τους που “μετρά” περισσότερα από 60 έτη.
.Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ώρα 19.00 την “σκυτάλη” παίρνει το Καρναβαλικό Κομιτάτο διοργανώνοντας την μεγαλύτερη παρέλαση με άρματα στην Ηπειρο και όχι μόνο!
.Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου ώρα 19.00 στην παραλία της Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική τελετή λήξης του καρναβαλιού και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.
.Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου ώρα 12 στην Πλατεία Ανδρούτσου ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει παραδοσιακά Κούλουμα με ζωντανή ορχήστρα, χορό και παραδοσιακά εδέσματα δωρεάν για όλους.
Εκδηλώσεις όμως με ελεύθερη είσοδο θα πραγματοποιηθούν και στις Δημοτικές Ενότητες και πιο συγκεκριμένα:
.Κυριακή 26 Φεβρουαρίου
.Δ.Ε Ζαλόγγου -ΤΚ Ν. Σαμψούντας (πλατεία Αμισός) ώρα 11.00 μεγάλο αποκριάτικο πάρτι .
.Δ.Ε Λούρου ώρα 18.00 καρναβαλικές εκδηλώσεις.