Τα Παγκόσμια Κύπελλα με άρωμα Ιωαννίνων!

Το Μουντιάλ του Κατάρ, παρά τα όσα ακούστηκαν και τις σκιές που υπάρχουν, παρά τις προβληματικές μεταδόσεις από τον «Αντέννα», άρχισε να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Βέβαια, μας φαίνεται αρκετά άβολα χειμώνα καιρό και φορώντας το πανωφόρι να βλέπουμε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ είχαμε συνηθίσει να τους βλέπουμε έξω, πίνοντας παγωμένες μπύρες για να δροσιστούμε από την κάψα του καλοκαιριού. Θα το συνηθίσουμε και αυτό, αρκεί να δούμε καλά παιχνίδια αντάξια του θεσμού. Παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται για τις …. «διεθνείς παράγκες», το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Και όπως αισθάνονται τιμή οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το ίδιο αισθάνονται και οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα γήπεδα των μάγων της μπάλας.
Η Εθνική Ελλάδας ευτύχησε τρεις όλες κι όλες φορές να λάβει μέρος σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1994 στην Αμερική με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια, το 2010 στη Νότιο Αφρική με τον Ότο Ρεχάγκελ και το 2014 στη Βραζιλία με τον Φερνάντο Σάντος. Άρα λίγοι είναι και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που μετά από χρόνια μπορούν να λένε «ήμουν και εγώ εκεί», ενθυμούμενοι παιχνίδια που αντιμετώπισαν μυθικά πρόσωπα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτών των παικτών που ευτύχησαν να αγωνιστούν σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι και δύο Γιαννιώτες, προερχόμενοι από τα σπλάχνα του ΠΑΣ. Οι Γιούρκας Σεϊταρίδης και Νίκος Σπυρόπουλος. Ήταν οι ακραίοι αμυντικοί της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Εκείνη την εποχή ο Γιούρκας Σεϊταρίδης είχε επιστρέψει από την Ατλέτικο Μαδρίτης στον Παναθηναϊκό, ενώ στον Παναθηναϊκό ήταν και ο Νίκος Σπυρόπουλος που είχε μεταγραφεί το 2007 από τον Πανιώνιο. Αφετηρία και των δύο ο ΠΑΣ Γιάννινα. Θα λέγαμε ότι τα δύο αυτά πρόσωπα συνδέουν τα Γιάννινα και τον ΠΑΣ με την ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Γιούρκας Σεϊταρίδης

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1981 στα Γιάννινα. Ποδοσφαιριστής επίσης ήταν ο πατέρας του Δημήτρης Σεϊταρίδης, ο παππούς του Γιούρκας (Γιώργος) Σεϊταρίδης και ο θείος του Μίλτος Σεϊταρίδης. Από τις ομάδες Νέων του ΠΑΣ έγινε επαγγελματίας το 1998, όπου ο προπονητής Μάκης Κατσαβάκης τον έβαλε για πρώτη φορά στο παιχνίδι με τα Τρίκαλα για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Η πορεία του στη συνέχεια είναι γνωστή. Αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Πόρτο, Δυναμό Μόσχας, Ατλέτικο Μαδρίτης και έκλεισε την καριέρα του πάλι στους πράσινους. Έχει 72 συμμετοχές και 1 γκολ με την Εθνική Ελλάδας, με την οποία στέφθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης το καλοκαίρι του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Νίκος Σπυρόπουλος

Ο Νίκος Σπυρόπουλος γεννήθηκε στη Μεταμόρφωση στις 10 Οκτωβρίου 1983. Ένα χωριό δίπλα από την Ασφάκα, κοντοχωριανός με τον Ανδρέα Μπονόβα, που υπήρξε ο ποδοσφαιρικός του μέντορας. Από την ομάδα του χωριού του βρέθηκε στην ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΣ, υπογράφοντας επαγγελματικό συμβόλαιο τον Γενάρη του 2001. Έκανε ντεμπούτο σε ματς Κυπέλλου με τον Αχαρναϊκό με προπονητή τον Οράσιο Κοντρέρο. Από τον ΠΑΣ αποχώρησε με προσφυγή το καλοκαίρι του 2004 πηγαίνοντας στον Πανιώνιο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Κιέβο Βερόνα Ιταλίας, ΠΑΟΚ. Είχε και μια περιπέτεια το 2005. όταν πιάστηκε με μεγαλύτερη ποσότητα του επιτρεπομένου τεστοστερόνης, σε έλεγχο που έγινε στον αγώνα του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό και έμεινε τιμωρημένος για έναν χρόνο εκτός γηπέδων. Σήμερα είναι τιμ μάνατζερ στον Πανιώνιο που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής! Ο Νίκος Σπυρόπουλος έχει 35 συμμετοχές και 2 γκολ με την Εθνική Ελλάδας.

Υπάρχουν και άλλοι δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν είναι Γιαννιώτες, αλλά αγωνίστηκαν στον ΠΑΣ έχοντας ένσημα συμμετοχής σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο λόγος κατά πρώτον για τον Χρήστο Πατσατζόγλου που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότιο Αφρική και τον Ιανουάριο του 2011 ήρθε στον ΠΑΣ από την ΑΕΚ και κατά δεύτερο για τον Σωτήρη Νίνη που εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό του ΠΑΣ Γιάννινα. Τι σύμπτωση… Και οι τέσσερις αυτοί παίκτες, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Πατσατζόγλου, Νίνης, που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΣ (ο Νίνης θα την φορέσει από το νέο έτος) ήταν με την εθνική του Ρεχάγκελ το καλοκαίρι του 2010 στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής! Μάλιστα ο Νίνης ήταν ο μικρότερος της παρέας, μόλις 20 ετών, βρισκόμενος στην ίδια αρένα με παγκόσμιους αστέρες.

Αν ψάξουμε και για άλλα «Μουντιαλικά» πρόσωπα που συνδέονται με τον ΠΑΣ, τα φώτα θα πέσουν στα ονόματα των παλιών προπονητών Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ, Γιάτσεκ Γκμοχ, Μπάρι Χουλσόφ, Στεφάν Ντεμόλ. Ο Ζέτσεφ ήταν ένα μυθικό πρόσωπο στο ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας και όχι μόνο. Στυλοβάτης και αρχηγός της Εθνικής Βουλγαρίας αγωνίστηκε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1962 στη Χιλή, του 1966 στην Αγγλία και του 1970 στο Μεξικό. Στην Ελλάδα δούλεψε ως προπονητής σε Άρη, Βέροια και ΠΑΣ Γιάννινα. Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση του Γιάτσεκ Γκμοχ. Στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974 ήταν βοηθός του Κάζιμιρ Γκόρσκι στην Εθνική Πολωνίας, μαζί με τον Στρεϊλάου (μετέπειτα προπονητή της Λάρισας), ενώ τέσσερα χρόνια μετά, στο Μουντιάλ της Αργεντινής, το 1978, ήταν ο πρώτος προπονητής. Ήταν τεράστια επιτυχία για την τότε διοίκηση του ΠΑΣ, να φέρει τον Δεκέμβριο του 1979 για προπονητή στα Γιάννινα τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Δεν είναι λίγο πράγμα να κοουτσάρεις την Εθνική Πολωνίας η οποία στα γήπεδα της Γερμανίας το 1974 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Γκμοχ έμεινε για πάντα στην Ελλάδα δουλεύοντας σε ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλωνα Σμύρνης, Λάρισα, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Άρη, ΑΕΚ, Αθηναϊκό, Καλαμάτα, Ιωνικό και άλλες ομάδες.

Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ   
Γιάτσεκ Γκμοχ

ΟΙ ΧΟΥΛΣΟΦ ΚΑΙ ΝΤΕΜΟΛ

Ο Μπάρι Χουλσόφ, που συνδέθηκε με την μεγάλη ομάδα του Άγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στάθηκε άτυχος. Ενώ συμμετείχε σε όλα τα παιχνίδια των προκριματικών φάσεων με την Εθνική Ολλανδίας του Γιόχαν Κρόιφ για το Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974, στην τελική φάση δεν αγωνίσθηκε λόγω τραυματισμού! Δούλεψε για ένα εξάμηνο στον ΠΑΣ την σεζόν 1991-92. Ο Στεφάν Ντεμόλ υπήρξε προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα από τον Ιούνιο 2011 μέχρι το Νοέμβριο 2012. Αντικαταστάθηκε με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Γεννήθηκε στις 11-3-1966 στο Βατερμάελ-Μποσβόρντε του Βελγίου. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε Άντερλεχτ, Μπολόνια, Πόρτο, Τουλούζ, Στάνταρτ Λιέγης, Σερκλ Μπριζ, Μπράγκα, για ένα φεγγάρι το 1995 στον Πανιώνιο και μετά Λουγκάνο, Τουλόν. Στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1986 στο Μεξικό και σε ηλικία 20 ετών έπαιξε κόντρα στην πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή έχοντας στα ημιτελικά αντίπαλο τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Η Εθνική Βελγίου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και έχασε με 2-0 από την Αργεντινή. Παίζοντας για την 3η θέση, στο λεγόμενο «μικρό τελικό» το Βέλγιο έχασε 4-2 από τη Γαλλία του Τιγκανά. Συμπαίκτες τότε του Ντεμόλ ο τερματοφύλακας Πφαφ, οι Κέλεμανς, Βαν ντερ Ελστ και άλλοι. Στο επόμενο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία ο Ντεμόλ ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια με Ισπανία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα για τα προκριματικά και με Αγγλία για τον δεύτερο γύρο.

Μπάρι Χουλσόφ

 

Στεφάν Ντεμόλ

Μιας και αυτές τις ημέρες όλα κινούνται στους ρυθμούς του Μουντιάλ που γίνεται στο Κατάρ, να θυμηθούμε και τις τρεις διοργανώσεις που έλαβε μέρος η εθνική ομάδα της χώρας μας. Η πρώτη ήταν το 1994 στην Αμερική. Η Ελλάδα έχασε στο πρώτο ματς με 4-0 από την Αργεντινή των Μαραντόνα, Μπατιστούτα, Σιμεόνε, Κανίγια. Με το ίδιο σκορ 4-0 έχασε στη συνέχεια από τη Βουλγαρία και στο τρίτο και τελευταίο ματς έχασε με 2-0 από τη Νιγηρία του Γεκινί που πέρασε και από τον Ολυμπιακό. Στα τρία αυτά παιχνίδια αγωνίστηκαν οι Μήνου, Αποστολάκης, Κολιτσιδάκης, Στέλιος Μανωλάς, Καλιτζάκης, Τσαλουχίδης, Νιόπλιας, Σαραβάκος, Κωφίδης, Τσιαντάκης, Μαχλάς, Μητρόπουλος, Μαραγκός, Ατματσίδης, Καραταϊδης, Καραγιάννης, Χατζίδης, Αλεξούδης, Δημητριάδης, Καρκαμάνης, Αλεξίου, Αλεξανδρής. Ο Παναγούλιας χρησιμοποίησε σχεδόν όλους τους παίκτες.

1994 World Cup Finals, Massachusetts, USA, 21st June, 1994, Argentina 4 v Greece 0, Diego Maradona of Argentina scores his sides 3rd goal (Photo by Bob Thomas Sports Photography via Getty Images)

Έξι χρόνια μετά, το 2010, η Εθνική έλαβε μέρος στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Στο πρώτο ματς έχασε 2-0 από τη Νότιο Κορέα. Στη συνέχεια κέρδισε 2-1 τη Νιγηρία και στο τελευταίο παιχνίδι έχασε 2-0 από την Αργεντινή που είχε προπονητή τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Στους αγώνες αυτής της διοργάνωσης, με προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ αγωνίστηκαν οι Τζιόρβας, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπαδόπουλος Αβραάμ, Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Χαριστέας, Γκέκας, Πατσατζόγλου, Σαλπιγγίδης, Καπετάνος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Νίνης, Μόρας, Νίκος Σπυρόπουλος. Ήταν στην αποστολή αλλά δεν πήραν χρόνο συμμετοχής οι Χαλκιάς, Σηφάκης, Μαλεζάς, Πρίτας.

Τελευταία συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας ήταν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Έχασε 3-0 από την Κολομβία, έφερε 0-0 με την Ιαπωνία, κέρδισε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού. Πέρασε στην φάση των «16» και έχασε την πρόκριση στα προημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι από την Κόστα Ρίκα. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν με σκορ 1-1 αλλά στα πέναλτι πέρασε η Κόστα Ρίκα με σκορ 5-3. Ο Φερνάντο Σάντος στα τέσσερα αυτά παιχνίδια χρησιμοποίησε τους Καρνέζη, Μανιάτη, Κώστα Μανωλά, Σαμαρά, Κονέ, Καραγκούνη, Σαλπιγγίδη, Φετφατζίδη, Τοροσίδη, Γκέκα, Μήτρογλου, Παπασταθόπουλο, Χολέμπα, Κατσουράνη, Γλύκο, Σάμαρη, Χριστοδουλόπουλο. Ήταν στην αποστολή, χωρίς χρόνο συμμετοχής, οι ποδοσφαιριστές Καπίνο, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Βύντρα, Ταχτσίδης.

Costa Rica’s Bryan Ruiz (C) fights for the ball with Greece’s Jose Holebas (2nd R) during their 2014 World Cup round of 16 game at the Pernambuco arena in Recife June 29, 2014. REUTERS/Tony Gentile (BRAZIL – Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP)

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι ο τελικός του τωρινού Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Ένας διαφορετικός τελικός που θα δούμε με μελομακάρονα και δίπλα από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, σε σχέση με άλλους τελικούς που βλέπαμε κάτω από τα άστρα του ουρανού σε μαγευτικές βραδιές του καλοκαιριού με βερμούδα, παγωμένη μπύρα, πίτσα και σουβλάκια!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος