“Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα. Άνθρωποι και Τοπία” – Παρουσίαση του Λευκώματος

Η πανδημία, ανάμεσα σε πλείστα τόσα, έθεσε “στον πάγο” και δραστηριότητες που αφορούν στα γράμματα και τον πολιτισμό. Την ερχόμενη Κυριακή 15 Μάη θα λάβει χώρα στα Γιάννινα η παρουσίαση λευκώματος που επιμελήθηκαν ο κ. Νίκος Δ. Καράμπελας και η κ. Αθηνά Ι. Κωνσταντάκη, για λογαριασμό του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Η έκδοση τούτη ήταν έτοιμη από πέρυσι, μιας και στόχος των δημιουργών ήταν να αποτελέσει συμμετοχή στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών δεν κατέστη δυνατό να παρουσιαστεί το λεύκωμα πέρυσι. Πλέον οι συνθήκες επιτρέπουν την πραγματοποίηση της σχετικής εκδήλωσης

Άγιο Δημήτριο Κρανιάς, έργο του Edward Lear του 1849

Πρόκειται για ένα λεύκωμα που περιέχει χαρακτικά από σκίτσα και ζωγραφικούς πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν τον 19ο αιώνα από Φιλέλληνες Ευρωπαίους περιηγητές. Αυτά τα χαρακτικά επιλέχθηκαν από την πλούσια και πολύτιμη συλλογή του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολης. Απεικονίζονται τοπία και άνθρωποι της Ηπείρου κατά την περίοδο εκείνη. Τα ηρωικά ανδραγαθήματα και οι αγώνες των Σουλιωτών κατά την Προεπαναστατική περίοδο προκάλεσαν τον θαυμασμό και την συμπάθεια, αρχικά, και κατόπιν την επιθυμία σε λόγιους Ευρωπαίους να επισκεφθούν την Ήπειρο.

Καμαρίνα του 1884

Οι περισσότεροι αυτοί περιηγητές κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους σε συγγράμματα, στα οποία συμπεριέλαβαν και σκίτσα, σχέδια και, γενικά, έργα ζωγραφικής με τα τοπία και τους ανθρώπους που συνάντησαν. Φυσικά, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η φωτογραφία. Προκειμένου να μεταφερθούν στις σελίδες των βιβλίων τα τα σκίτσα και τα ζωγραφικά έργα, γινόταν χρήση της τέχνης της χαρακτικής.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία έκδοση που, κατά τη γνώμη μου, αφορά κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσα – και όχι μόνο. Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε τοπία από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, μέσα από “άλλα μάτια”, σε μια τελείως διαφορετική εποχή από τη σημερινή.

επιχρωματισμένη γκραβούρα του Stackelberg της Πρέβεζας του 1810

Όπως έγραψα στην αρχή του άρθρου το υπεύθυνοι για την επιμέλεια του λευκώματος είναι ο κ. Νίκος Δ. Καράμπελας και η κ. Αθηνά Ι. Κωνσταντάκη. Επίσης, τα εισαγωγικά κείμενα συνέγραψαν η κ. Κωνσταντάκη και η κ. Ελένη Γ. Κατσαρού. Η παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 15 Μάη στα Γιάννινα, στις 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου (Σουφαρί Σεράι). Τέλος, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Θα τηρηθούν, φυσικά, τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κώστας Μαζιώτης