ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ – Η συμφιλίωση ΑΕΚ και ΠΑΣ τον Μάιο του 1976

Η σφαγή του ΠΑΣ στο Άργος από τον διαιτητή Παγουρτζή στο παιχνίδι με την ΑΕΚ τον α’ γύρο του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής που έγινε στις 1 Φεβρουαρίου 1976, προκάλεσε μεγάλη ένταση στα δύο σωματεία. Ο ΠΑΣ διεκδικούσε την πρώτη θέση και αν κέρδιζε την ΑΕΚ θα ανακηρυσσόταν πρωταθλητής χειμώνα. Όμως έχασε με σκορ 1-0 καθώς μέτρησε γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου από εκτέλεση κόρνερ που δεν πέρασε την γραμμή. Ο Λίσα απέκρουσε μισό μέτρο έξω από την εστία αλλά ο ρέφερι από τη Λαμία έδειξε γκολ! Και σαν να μην έφτανε αυτό, απέβαλε και Αλβαρέζ, Κοντογιωργάκη για να μην προλάβει να ισοφαρίσει ο ΠΑΣ!
Ενόψει του αγώνα του β’ γύρου στα Γιάννινα, με την προτροπή των τότε αθλητικών αρχών και της αστυνομίας, προσπάθησαν οι πρόεδροι των δύο ομάδων να ρίξουν τους τόνους, καθώς τότε η ΑΕΚ θα έφερνε φιλάθλους στα Γιάννινα και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος επεισοδίων.
Στις 12 Μαΐου 1976 δημοσιοποιήθηκε τηλεγράφημα που έστειλε στα Γιάννινα ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος που μεταξύ άλλων ανέφερε: “Χαιρετίζομεν διοίκησιν και φιλάθλους ΠΑΣ Γιάννινα, ανεξαρτήτως δημιουργηθείσης παρεξηγήσεως, ευελπιστούντες συνέχισιν φιλικών δεσμών σωματείων μας. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΣ εξακολουθούν να είναι τίμιοι αγωνισταί εις τους χώρους των γηπέδων”.
Στο τηλεγράφημα αυτό απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣ Χριστόφορος Παπαδόπουλος αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Φίλαθλος κόσμος Ηπείρου υπεδέχθη τηλεγράφημά σας με ικανοποίησιν. Τιμά ιδιαίτερα την ΑΕΚ η πρωτοβουλία επανασυνδέσεως σχέσεων και παλαιών φιλικών δεσμών διερραγέντων υπό ενός ανιστορήτου διαιτητού”.
Το ματς έγινε στα Γιάννινα την Κυριακή 23/5/1976 σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα αλλά χωρίς επεισόδια. Ο ΠΑΣ κέρδισε την ΑΕΚ 2-0 με γκολ που σημείωσαν στο α’ ημίχρονο Αλβαρέζ και Γραμμενιάτης. Ήταν η καλύτερη “εκδίκηση” για όλα όσα έγιναν στο Άργος, στο παιχνίδι του α’ γύρου.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος