Στη μνήμη του σπουδαίου Νότη Μαυρουδή (1945 – 2023)

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του Νότη Μαυρουδή. Για όσους και όσες δεν τον γνωρίζουν, επρόκειτο για σπουδαιότατο ερμηνευτή και δάσκαλο της κλασικής κιθάρας, και συνθέτη του κλασικού έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζω’ης του τα πέρασε στην φυλακή, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας με δάσκαλο τον σπουδαίο Δημήτρη Φάμπα, στο Εθνικό Ωδείο. Το 1969 έλαβε το δίπλωμα με Άριστα. Στη δισκογραφία μπήκε με δύο τραγούδια σε έναν δίσκο 45 στροφών με στιχουργό τον Γιάννη Κακουλίδη και ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Τα τραγούδια ήταν τα “Άκρη δεν έχει ο ουρανός” και “Τα γιορτινά σου φόρεσε”. Το δισκάκι με τα δυο αυτά τραγούδια, κυκλοφόρησε το 1964, ενώ τον ίδιο περίπου καιρό, ο Νότης Μαυρουδής έπαιξε κιθάρα συνοδεύοντας τον Διονύση Σαββόπουλο στον πρώτο δίσκο του τελευταίου με τίτλο “Φορτηγό”.

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1970 ο Νότης Μαυρουδής δίδαξε κλασική κιθάρα στην Scuola Civica di Milano, στην Ιταλία ως το 1975 οπότε τον κάλεσε ο Μάνος Χατζιδάκις να παίξει στους δίσκους του εκείνης της εποχής. Πράγματι, επαναπατρίστηκε και συμμετείχε ως κιθαριστής σε δίσκους όπως “Αθανασία” του Μάνου Χατζιδάκι με στιχουργό τον Νίκο Γκάτσο.

Παράλληλα, δισκογράφησε και ως συνθέτης με στιχουργούς όπως ο Άκος Δασκαλόπουλος ή μελοποιώντας ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Ηλία Πετρόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι και άλλων. Γύρω στο 1982 μελοποίησε κάποιους στίχους του Άλκη Αλκαίου, με αποτέλεσμα το φημισμένο τραγούδι “Πρωινό Τσιγάρο”. Το τραγούδι αυτό, ο Μαυρουδής και ο Αλκαίος το αφιέρωσαν στην μνήμη του Μάνου Λοϊζου που λίγο πριν είχε πεθάνει σε νοσοκομείο στη Μόσχα.

Φυσικά, συνέχισε να διδάσκει το αγαπημένο εξάχορδο όργανο. Ανάμεσα στους μαθητές του, πολύ στη συνέχεια έκαναν καριέρα, αφήνοντας ισχυρό στίγμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Παναγιώτη Μάργαρη. Με τον τελευταίο συνεργάστηκαν στη δισκογραφική σειρά “Cafe del Art” διασκεύασαν και ηχογράφησαν σπουδαία τραγούδια και οργανικά κομμάτια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο.

Παλιό μάλλον άγνωστο στους πολλούς τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα. Στα κιθαριστικά μέρη αυτού του τραγουδιού φαίνεται η κλασική παιδία που έλαβε από τον Μαυρουδή.

Ο Νότης Μαυρουδής έγραψε μουσικές για θέατρο και παιδικές χορωδίες. Επίσης, έδωσε ρεσιτάλ σε πολλές χώρες στο εξωτερικό όπως Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα, και φυσικά Ελλάδα. Επίσης, υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός, ιδρυτής δισκογραφικών εταιριών και του περιοδικού Tar με αντικείμενο την κλασική κιθάρα. Είχε ασχοληθεί με την ΑΕΠΙ, μια τραυματική εμπειρία για τον ίδιο, καθώς, δυστυχώς, ένας σπουδαίος και έντιμος καλλιτέχνης είναι δύσκολο να μπορεί να διαχειριστεί νομικά και οικονομικά θέματα. Τέλος, σε όλη τη ζωή του παρέμεινε ταγμένος με συνέπεια στον χώρο της Αριστεράς.

Ο Νότης Μαυρουδής, με το μουσικό του έργο αλλά και παίρνοντας πρωτοβουλίες, διέδωσε την κιθάρα ως προσφιλές όργανο εκμάθησης για χιλιάδες παιδιά. Είχα την ευκαιρία και την χαρά να τον παρακολουθήσω σε ρεσιτάλ, μαζί με τον Παναγιώτη Μάργαρη, στον χώρο εκδηλώσεων των Εκδόσεων Σαββάλα, στα Εξάρχεια, κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Με μάγεψε η τέχνη του, μα πάνω απ’ όλα η σεμνότητα, η ευγένεια στον λόγο του και ο σεβασμός, σεβασμός στο κοινό, στους συνεργάτες του, και, βέβαια, στην τέχνη που τόσα χρόνια άσκησε. Θα μας λείψει, έχοντας αφήσει τεράστιας αξίας έργο. Καλό ταξίδι, μαέστρο!