Προαναγγελία ενός “γαλαξία” στις οθόνες μας

Αρκετό ενδιαφέρον μού προκάλεσε – και έκπληξη, να είμαι ειλικρινής – ένα άρθρο που διάβασα στο διαδικτυακό “Αθηνόραμα”. Πρόκειται για την ανακοίνωση συνεργασίας του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Βασίλη Κεκάτου με το τηλεοπτικό κανάλι “Mega”.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο νεαρός κινηματογραφιστής (γεννήθηκε στα 1991 στα Μεταξάτα Κεφαλληνίας), το 2019 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους· επρόκειτο για μια ελληνογαλλική παραγωγή με τίτλο “Η απόσταση ανάμεσα σε μας και τον ουρανό”.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ετοιμάζει ο κ. Κεκάτος μία σειρά μυθοπλασίας που θα φέρει τον τίτλο “Milky Way”. Αδυνατώ να καταλάβω την σκοπιμότητα της χρήσης μιας ξενικής φράσης, για μια σειρά που, υποθέτω, οι διάλογοι θα είναι στα ελληνικά. Πιθανές κατηγορίες ότι, τάχα, είμαι συντηρητικός ή/και εθνικιστής, τις βρίσκω αστείες και σταματώ εδώ.

Τέλος πάντων, στο άρθρο όπου διάβασα την είδηση, πληροφορούμαστε την υπόθεση της σειράς. Αναδημοσιεύω:

Σε μια ανώνυμη ορεινή πόλη, οι ήρωες επιμένουν ζουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, ενώ οι έφηβοι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους για το μέλλον. Μια κοινωνία που επιβιώνει κρυμμένη πίσω από τα μυστικά της είναι ο πλασματικός τόπος, όπου κατοικούν τα πρόσωπα του «Milky Way». Το κωμικό και ρομαντικό στοιχείο έρχεται να συναντήσει τη σκληρή και επίπονα ρεαλιστική υπόσταση των καταστάσεων. Τελικά ο θεατής θα κλάψει ή θα γελάσει; Στον νέο γαλαξία που μας προτείνει ο Βασίλης Κεκάτος, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το αστείο και το τραγικό θα ξεπηδούν από σημεία που ούτε τα είχαμε φανταστεί και εναλλάσσονται αρμονικά.

Ο κύριος Κεκάτος διαθέτει αξιόλογες περγαμηνές. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου και υπότροφος του ινστιτούτου Sundance. Ειδικά αυτή, η τελευταία του ιδιότητα με κάνει να πιστεύω πως ο δημιουργός αυτός “έχει κάτι”. Κάτι που, σε συνδυασμό με τον Χρυσό Φοίνικα που κατόρθωσε να αποσπάσει, με κάνει να πιστεύω πως αυτή η σειρά, που πρόκειται να προβληθεί στο “Μεγάλο κανάλι”, θα αξίζει τον κόπο. Οψόμεθα!..

Κώστας Μαζιώτης