Παρουσίαση βιβλίου στο Σιμούν, “Ο Βασιλιάς είναι τυφλός” του Βασίλη Σαρδελή (Θέατρο Ταρώ), Σάββατο 18 Νοέμβρη

Το Σάββατο 18 Νοέμβρη στο βιβλιοπωλείο καφέ Σιμούν στις επτά το απόγευμα (19:00) ο Βασίλης Σαρδελής θα παρουσιάσει το βιβλίο του “Ο Βασιλιάς είναι τυφλός”. Πριν λίγες μέρες, με αφορμή την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου συναντηθήκαμε με τον Βασίλη προκειμένου να συζητήσουμε σχετικά. Στην ουσία αποπειράται μια σύνδεση της “αφηγηματικής φύσης του θεάτρου […] με τη συμβολική και αρχετυπική φύση του Ταρώ με κύριο μέσο αφήγησης τον ήχο και την ηλεκτρονική σύνθεση”.

Όπως μας εξήγησε ο Βασίλης το βιβλίο δεν σε διδάσκει την τέχνη της υποκριτικής, απλά θα αποτελέσει θεωρητικό βοήθημα σε κάποιον θεατρικό σκηνοθέτη ή και ηθοποιό σχετικά με πιθανούς τρόπους προσέγγισης κάποιου θεατρικού έργου, κάποιου ρόλου, στον αυτοσχεδιασμό κλπ. Εργαλείο για κάτι τέτοιο θα αποτελέσουν οι κάρτες Ταρώ. Αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη είναι ότι οι κάρτες με τα σύμβολά τους αποτελούν ένα σύστημα όπου κάθε στέλεχος – κάρτα – έχει συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά τα πιθανά αποτελέσματα είναι θεωρητικά άπειρα. Επομένως θα είναι αναγκαίο να υπάρξει εξοικείωση με τις κάρτες Ταρώ. Τέλος, πέρα από τις καινούργιες προοπτικές που φαίνεται να μπορεί να ανοίξει η όλη διαδικασία στον τρόπο προσέγγισης ενός έργου, αποτελεί, παράλληλα, ένα μέσο οφέλειας για ψυχοθεραπευτικούς λόγους – χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μεγάλου κινηματογραφικού δημιουργού Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, και βέβαια το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει ο Καρλ Γιουνγκ, βασικός διαμορφωτής της ψυχανάλυσης.

Να μην φλυαρούμε, όμως. Το Σάββατο αυτό, 18 Νοέμβρη θα βρεθούμε στον φιλόξενο χώρο του Σιμούν, όπου ο Βασίλης θα μας τα παρουσιάσει ο ίδιος.

*το βιβλίο “Ο Βασιλιάς είναι τυφλός” αποτελεί αυτοέκδοση και διατίθεται στα εξής καταστήματα:

Αγρίνιο: “Βιβλιοτρόπειο”

Ιωάννινα: “Ο Αναγνώστης”

Αθήνα: Βιβλιοπωλείο “Κομπραί” και Δισκοπωλείο “Underflow”

και, βεβαίως, Πρέβεζα: “Σιμούν”