Ο Ολυμπιακός πέρασε αέρα από τα Γιάννινα με 3-0

Ο ΠΑΣ έχασε με σκορ 3-0 από τον Ολυμπιακό στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και πρέπει στη συνέχεια να μαζέψει τα κομμάτια του και να ανασυνταχθεί για να πάρει βαθμούς σε άλλα παιχνίδια που ακολουθούν για να μην μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν δείγματα σπουδαίας και μεγάλης ομάδας και πέρασαν αέρα από τα Γιάννινα, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, απέναντι σε έναν λαβωμένο ΠΑΣ Γιάννινα, που αγωνίστηκε χωρίς τους Καραχάλιο, Εραμούσπε, Τζίνο (τιμωρημένους) και Ριένστρα (τραυματίας). Δεν ξέρουμε αν και με αυτούς τους παίκτες μπορούσε ο ΠΑΣ να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων και να…τιθασεύσει αγωνιστικά έναν Ολυμπιακό που έδειξε όχι μόνον στα Γιάννινα αλλά και στους ευρωπαϊκούς αγώνες ότι είναι φέτος για μεγάλα πράγματα. Ίσως αν έπαιζε κομπλέ να ήταν περισσότερο ανταγωνιστικός. Όπως σχολίασε και ο Στάικος, ο ΠΑΣ δεν μπόρεσε να βάλει δύσκολα στον αντίπαλό του και από τη στιγμή που το σκορ διαμορφώθηκε στο 23’ σε 2-0 με δύο καταπληκτικά γκολ που φέρουν την σφραγίδα της ποιότητας του Ποντένσε, τα πράγματα που ήταν εξαρχής δύσκολα έγιναν όχι απλώς δυσκολότερα, αλλά έδειχναν ότι είναι βουνό. Ήταν δύσκολο να γίνει ανατροπή από μια κουρασμένη ομάδα όπως ο ΠΑΣ, με ελλείψεις και πολλά νέα πρόσωπα. Ο τωρινός Ολυμπιακός δεν ήταν η περσινή ομάδα που ισοφαρίστηκε από 0-2 σε 2-2, καθώς παρουσίασε ραγδαία βελτίωση, αλλά ούτε και ο ΠΑΣ είχε σήμερα την απόδοση εκείνου του αγώνα, είχε πολύ χαμηλότερες πτήσεις και πολλά προβλήματα. Η τοπική ομάδα θα πρέπει να συνέλθει γρήγορα, η διακοπή των αγώνων θα τη βοηθήσει για να ξαναβρεί την δυναμική που είχε με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Δεν είναι σε καλό φεγγάρι ως σύνολο, όπως έπεσε και η απόδοση πολλών παικτών. Όσοι…κλαίνε και…μοιρολογούν απόψε στα Γιάννινα μέσω του διαδικτύου επειδή δεν κέρδισε ο ΠΑΣ τον Ολυμπιακό, όπου μόνο το συμβόλαιο του Ποντένσε είναι διπλάσιας αξίας απ’ όλο το μπάτζετ του ΠΑΣ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο στόχος της χρονιάς θα παιχτεί σε άλλα παιχνίδια και όχι στο σημερινό, όπου οι συνθήκες του αγώνα ήταν άνισες απ’ όποια πλευρά και αν πιάσεις το νήμα. Είναι κατανοητή η στενοχώρια για την κακή εικόνα της τοπικής ομάδας στα τελευταία παιχνίδια, αλλά χρειάζεται μια ρεαλιστικότερη προσέγγιση των πραγμάτων και στήριξη της ομάδας πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.
Όσον αφορά την εικόνα του αγώνα ο ΠΑΣ λίγες φορές απείλησε την εστία του Πασχαλάκη και εκτός από την κεφαλιά του Μπάλαν στο 61’ από καλή θέση που πέρασε άουτ, δεν είχε κάποια άλλη ευκαιρία. Και ως φάσεις μπορούν να καταγραφούν μια αντεπίθεση του Ροσέρο που δεν ολοκληρώθηκε στο 25’ και μια άστοχη πάλι κεφαλιά του Μπάλαν στο 50’. Σε μικρά διαστήματα η τοπική ομάδα μπόρεσε να ισορροπήσει λίγο το παιχνίδι που στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν στο μισό γήπεδο, με τον Ολυμπιακό να επιτίθεται και τον ΠΑΣ να αμύνεται. Αντίθετα ο Ολυμπιακός δημιούργησε φάσεις και ευκαιρίες. Από το πρώτο 25λεπτο ουσιαστικά είχε κλειδώσει τη νίκη και τους τρεις βαθμούς. Θα μπορούσε η ήττα για την τοπική ομάδα να ήταν μεγαλύτερη και περισσότερο επώδυνη.
Οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν με το… καλησπέρα στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησαν να βρουν γρήγορα το δρόμο προς τα δίχτυα. Σε αυτή τους την προσπάθεια, ο Ποντένσε είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον Πορτογάλο να γίνεται αποδέκτης της μπάλας από τον Ορτέγκα και με σουτ εκτός περιοχής να γράφει το 1-0 στο 17΄. Πέντε λεπτά αργότερα ο Ποντένσε εκτέλεσε εκτός περιοχής με το αριστερό, νικώντας τον Κλέιμαν και γράφοντας το 2-0 που ήταν και σκορ ημιχρόνου. Η ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ μπήκε δυναμικά και στην επανάληψη, απείλησε, αλλά δεν κατάφερε να βρει το τρίτο της γκολ. Αρχικά στο 47΄ ο Αλεξανδρόπουλος τροφοδότησε τον Μπιελ, αλλά ο Κλέιμαν έδιωξε σε κόρνερ. Επτά λεπτά αργότερα, ο Ελ Κααμπί με ανάποδο ψαλίδι προσπάθησε να σημειώσει ένα εντυπωσιακό γκολ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια ο Ολυμπιακός κατέβασε ταχύτητα… Στο 61΄ ο ΠΑΣ είχε καλή ευκαιρία να μειώσει με τον Μπάλαν, αλλά η κεφαλιά του ήταν εκτός εστίας. Ο Ολυμπιακός εμφάνισε και πάλι απειλητικές διαθέσεις με αντεπιθέσεις, ο Κλέιμαν έκανε καλές αποκρούσεις, αλλά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ροντινέι με διπλή προσπάθεια κατάφερε να παραβιάσει τα δίχτυα του και να σφραγίσει το σκορ σε 3-0.
Διαιτητής ο Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας) που δεν είχε να διαχειριστεί κρίσιμες φάσεις. Βοηθοί του οι Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας) και Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας). Τέταρτος θα είναι ο Ανδρέας Γκάμαρης (Αθηνών). Στο VAR θα είναι ο Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας) με AVAR τον Γεώργιος Χριστακόγλου (Χαλκιδικής). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Λιάσος, Τζίμας, Μπιλμπάο – Αλεξανδρόπουλος, Πορόσο

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ Γιάννινα: Κλέιμαν, Σόρια, Τσαούσης, Μπακαδήμας, Παντελάκης, Λιάσος (62΄ Μπεγκαλα), Μπιλμπάο, Τζίμας (75΄ Γκάρο), Ροσέρο (61΄ Έφορντ), Παμλίδης, Μπάλαν (75΄ Κόντε).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Φρέιρε (46΄ Παρόσο), Ορτέγκα, Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος, Φορτούνης (46΄ Γιόβετιτς), Ποντένσε (66΄ Καρβάλιο), Μπιέλ (84΄ Ελ Αραμπί), Ελ Κααμπί (66΄ Μασούρας).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

15.00 Λαμία – Παναιτωλικός 1-0
16.30 Βόλος – Πανσερραϊκός αναβολή
17.30 Άρης – Κηφισιά 1-1
19.30 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-2
20.30 ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 0-3
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
18.00 Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης (NOVAsports prime)
20.00 ΟΦΗ – ΑΕΚ (COSMOTEsport 1)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(7η Αγωνιστική)
Ολυμπιακός 19
ΠΑΟΚ 14
Παναθηναϊκός 13
ΑΕΚ 11
Πανσερραϊκός 9
ΟΦΗ 9
————————————————–
Λαμία 9
Άρης 8
Αστέρας Τρίπολης 7
Κηφισιά 6
ΠΑΣ Γιάννινα 5
Παναιτωλικός 3
Ατρόμητος 2
Βόλος 2
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
20.00 Λαμία – ΠΑΣ Γιάννινα
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
17.30 Παναιτωλικός – Βόλος
20.00 Πανσερραϊκός – Άρης
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
16.00 Κηφισιά – ΟΦΗ
17.30 ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
19.30 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
20.30 Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ

Στάικος: Θα πρέπει να ανασυνταχθούμε για τη συνέχεια

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι δεν του άρεσε η εικόνα της ομάδας του που δεν μπόρεσε να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στον Ολυμπιακό. Αναλυτικά οι δηλώσεις: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν φορμαρισμένο Ολυμπιακό, δεν κατορθώσανε να προβάλουμε αντίσταση σαν αυτή που ξεκινήσαμε στο πρωτάθλημα. Ίσως τα δύο γρήγορα γκολ μάς επηρέασαν. Είχαμε και αρκετά προβλήματα όλη την εβδομάδα, ενώ σήμερα κλήθηκαν παίκτες που είχαν καιρό να παίξουν χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία. Μόνο στα τελευταία 10 λεπτά του α’ ημιχρόνου είχαμε κάποιες προϋποθέσεις και όχι τελικές να διεκδικήσουμε κάτι από το παιχνίδι και στην αρχή του 20λεπτου του β’ μέρους κάναμε κάποια προσπάθεια. Στο τέλος δεν κατορθώσαμε καθόλου να απειλήσουμε και με τις αλλαγές που έγιναν, αλλά κι επειδή ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε καλύτερα το ματς. Δεν μας ικανοποιεί η εικόνα και μάς προβληματίζει ότι δεν ήμασταν καθόλου ανταγωνιστικοί, κάτι που δεν είχαμε δείξει σε προηγούμενα παιχνίδια. Είχαμε μία δύσκολη εβδομάδα. Από αύριο θα ανασυνταχθούμε, θα δουλέψουμε όπως και στο παρελθόν και τώρα έχουμε παιχνίδι κυπέλλου που μας ενδιαφέρει πολύ (πιθανόν Σάββατο 7/10). Γενικά θα είναι ωφέλιμη η διακοπή που θα ακολουθήσει, θα δουλέψουμε σε διάφορους τομείς και με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές που χρειάζονται κάποια πράγματα και θα εμφανιστούμε ξανά ανταγωνιστικοί μετά τη διακοπή και όπως αρμόζει στον ΠΑΣ Γιάννινα».

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις του Στάικου:

-Για τον Κλέιμαν και τα λάθη που κόστισαν τον τελευταίο καιρό και αν είναι θέμα ψυχολογίας: «Ο Κλέιμαν είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας, το έχει δείξει με την παρουσία του από τα προηγούμενα χρόνια, έχει ικανότητες. Ασφαλώς κάποια τέρματα που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα ίσως του δημιούργησαν μία ανισορροπία εσωτερικά, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, υπάρχουν λάθη. Στις πρώτες αγωνιστικές ήταν στυλοβάτης, έδωσε πολλά και καθοδηγούσε την ομάδα από πίσω. Είμαι βέβαιο ότι θα επανέλθει, τον εμπιστεύομαι απόλυτα».

-Για το αν θα είναι αρκετός ο χρόνος των 3 εβδομάδων να αλλάξει η ομάδα πράγματα στο αγωνιστικό της στυλ, σε πρόσωπα, σχηματισμούς ή να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις που έκανε: «Πάνω-κάτω έχουμε τον ίδιο σχηματισμό, αλλά παίξαμε με διαφορετικά χαρακτηριστικά παικτών και είδαμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο τελικά, γι’ αυτό τα παιχνίδια μάς δείχνουν ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτά που κάναμε πριν χωρίς να παρεκκλίνουμε και χωρίς να πιστεύουμε άλλα. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στις καλές εμφανίσεις και στα καλά αποτελέσματα».

-Για τα δύο εκτός έδρας ματς που υπάρχουν με Λαμία και Άρη: «Τώρα έχουμε το κύπελλο, είναι πολύ σημαντικό το κύπελλο για μας».

-Για το αν θα το κυνηγήσει ο ΠΑΣ το κύπελλο: «Μας ενδιαφέρει ο αγώνας κυπέλλου, και θα είναι για μας σαν αγώνας πρωταθλήματος».

-Για το αν ικανοποιήθηκε από αυτά που είδε από κάποιους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα: «Από κάποιους είδα καλή απόδοση, άσχετα με το πώς πήγε το παιχνίδι. Το λέω με την έννοια ότι δεν είναι εύκολο να αγωνιστεί κάποιος μετά από μεγάλη αποχή και δεν είμαι απ αυτούς που θα κρίνουν κάποιον κατευθείαν. Κάποια στοιχεία έδειξαν, θα τα δουλέψουμε για να τους έχουμε για λύσεις. Είδαμε η ομάδα τι μπορεί να περιμένει και τι βαθμό ετοιμότητας έχει ο καθένας. Παρότι είναι μία βαριά ήττα και συνεχόμενη και μας ενοχλεί, μπορούμε να αντλήσουμε κάποια στοιχεία ατομικά για κάποια παιδιά για να φτιάξουμε στη συνέχεια μία ομοιογένεια».

-Για τα τρία σερί ματς που δέχτηκε 3 γκολ ο ΠΑΣ και τι άλλαξε ξαφνικά εκεί που η ομάδα έδειχνε στιβαρή: «Να δούμε και τα γκολ τα ίδια, γιατί καμιά φορά είναι η αμυντική λειτουργία, άλλε οι γραμμές, άλλες οι αποστάσεις, ή τα χαρακτηριστικά των παικτών. Όμως το βασικότερο είναι ότι χαρακτηριστικά παικτών στον σχηματισμό μας στη δική μας ομάδα δεν μας βοηθούν. Η δική μας ομάδα πρέπει να είναι συμπαγής, να έχει κοντά τις γραμμές της και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία και χώρους που δίνει ο αντίπαλος. Φάνηκε ξεκάθαρα αυτό σε όλο τα ματς, δεν θα πω για σήμερα που είχαμε πολύ καλό αντίπαλο. Είμαι βέβαιος για το πως πρέπει να παίζει η ομάδα και ελπίζω να έχουμε σχεδόν πάντα τους παίκτες που πρέπει για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί τα χαρακτηριστικά των παιδιών δεν είναι για όλους ίδια ούτε μπορούμε να έχουμε πολλούς παίκτες με κοινά χαρακτηριστικά».

-Για τα ντεμπούτα Εφορντ και Μπεγκάλα: «Είναι απ’ αυτούς που έχουν καιρό να παίξουν. Την αξία του Έφορντ την ξέρουμε, δεν αποτελεί κριτήριο το σημερινό ματς για τον Έφορντ. Μπήκε σε δύσκολο σημείο στο παιχνίδι. Θα το δούμε και στις προπονήσεις αλλά και βήμα βήμα τι μπορεί να μας προσφέρει. Ο Μπεγκάλα είναι νέο παιδί, είχαμε ελλείψεις στον άξονα, οπότε πήρε την ευκαιρία του. Έχει ποιότητα, θέλει βελτίωση, θα δούμε τι μπορεί να μας δώσει».

-Για τα χαρακτηριστικά των εναλλακτικών επιλογών και αν μπορούν να παίξουν έτσι όπως θέλει: «Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, αλλά δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε τακτικά ζητήματα. Αυτό που έδειξε η περσινή, αλλά και η φετινή σεζόν είναι ότι ο ΠΑΣ λόγω χαρακτηριστικών των παικτών, πρέπει να είναι συμπαγής στη μεσαία γραμμή, να ανακτάμε την κατοχή της μπάλας και να βγαίνουμε γρήγορα σε αντεπιθέσεις. Στα παιχνίδια με ΠΑΟ και ΠΑΟΚ είδαμε την ομάδα μας να πιέζει ψηλά αρκετές στιγμές. Έχουμε βελτιωθεί και σ’ αυτό το κομμάτι και φάνηκε ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Αυτός είναι ο τρόπος, αν λείπουν όμως πολλοί παίκτες μαζί δεν θα μπορούμε να βρούμε λύσεις για να παίξουμε αυτό το στυλ. Προσπαθήσαμε να είμαστε κάπου ενδιάμεσα σ’ αυτά τα παιχνίδια που δώσαμε τον τελευταίο καιρό και τα αποτελέσματα προσωπικά μου δείχνουν τον δρόμο. Αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι σήμερα, παρότι δεν μας άρεσε ο τρόπος που ηττηθήκαμε, είναι ακριβώς αυτό, ότι μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στη συνέχεια».

-Για τα γρήγορα γκολ που δέχεται ο ΠΑΣ: «Όντως ένα γρήγορο γκολ αλλάζει τα δεδομένα, αλλά και πάλι εμείς πρέπει να μένουμε πιστοί στο πλάνο μας και να μην παρεκκλίνουμε πολύ. Αυτό έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών. Έχουμε ικανούς παίκτες, που εμείς πρέπει να βρίσκουμε τον τρόπο να συνδυάζουμε τα στοιχεία τους, για να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό από τον καθένα. Όταν αυτό το καταφέρνουμε η εικόνα στο γήπεδο είναι καλή, όταν όχι είναι όπως είδαμε σήμερα».

Μαρτίνεθ: Συγχαρητήρια πήραμε δίκαια νίκη

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντιέγκο Μαρτίνεθ στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η ομάδα του κέρδισε δίκαια με 3-0 ενώ θα μπορούσε να βάλει και άλλα τέρματα. Αναλυτικά οι δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου: «Συγχαρητήρια στους παίκτες και την ομάδα μας, πήραμε μία δίκαιη νίκη. Παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε η έναρξη του αγώνα και μπορεί να μας επηρέαζε αυτή η καθυστέρηση, μείναμε συγκεντρωμένοι, κάναμε τις ευκαιρίες που θέλαμε και βάλαμε τα γκολ, θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει και περισσότερα και να τελειώναμε νωρίτερα το παιχνίδι. Απέναντι σε ένα δύσκολο γήπεδο και έναν δύσκολο αντίπαλο με τον οποίο ο Ολυμπιακός παραδοσιακά δυσκολεύεται, όμως καταφέραμε και πήραμε τη νίκη».

Για την ευκολία με την οποία ο Ολυμπιακός τελειώνει τα παιχνίδια του στην Ελλάδα, κι αν πιστεύει ότι δίνει ένα μήνυμα στους αντιπάλους του, ιδιαίτερα τώρα που ξεφεύγει βαθμολογικά: «Δε σκεφτόμαστε άλλες ομάδες και άλλα παιχνίδια και αποτελέσματα άλλων ομάδων. Εμείς σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, να είμαστε πιστοί στους στόχους μας. Είναι δύσκολο αυτό που κάνουμε, δεν είναι εύκολο να πετύχει κάποια ομάδα τους αριθμούς που πετυχαίνουμε εμείς τώρα. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετική πρόκληση. Τώρα ήταν μία ακόμη νίκη στην οποία δε δεχτήκαμε γκολ και αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε να συνεχίσουμε».

Για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δοκίμασε πολλά μακρινά σουτ κι αν ήταν κάποια δική του οδηγία ή είχε να κάνει με την ψυχολογία που είχε ο Κλέιμαν: «Είναι η ταυτότητα του παιχνιδιού μας, δεν το κάνουμε με συγκεκριμένο αντίπαλο. Ο στόχος που έχουν όλοι μας οι παίκτες είναι να σκοράρουν και το κάνουν με οποιονδήποτε τρόπο. Ίσως όμως χρειαζόμασταν περισσότερη ευστοχία, δεν έχουμε ως στόχο να σκοράρουμε απέναντι σε κάποιον συγκεκριμένο αντίπαλο, αλλά είναι κάτι που το θέλουμε πάντα. Είδαμε μετά το 2-0 και ψάχνοντας το τρίτο γκολ, κάναμε πολλές φορές κάποιες λάθος επιλογές. Αυτό οφείλεται στην όρεξη που έχουν οι παίκτες να σκοράρουν, όμως ίσως θα έπρεπε να έχουμε καλύτερες επιλογές στην τελική μας προσπάθεια».