Μια νέα χρονιά.

Είναι γεγονός. Γι’ ακόμη μια φορά ο πλανήτης μας πραγματοποίησε πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Και μόλις ξεκίνησε μια ακόμη καινούργια. Αν το δεις με την οπτική ενός ψυχρού ορθολογιστή, στα όρια του κυνισμού, βάζω στοίχημα ότι θα μπορούσες να πεις κάτι του στυλ “Μα καλά, αυτό γιορτάζουμε; Είναι λόγος να πανηγυρίζουμε”;

Προσωπικά, χαίρομαι που αν και, μάλλον, απαισιόδοξος, δεν είμαι τόσο κυνικός, ακόμα τουλάχιστον. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάποτε τραγουδούσε “Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα/κι αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα”. Το γύρισμα του έτους είναι, να το πούμε απλά, ένα ορόσημο. Ένα ορόσημο που δείχνει πως, μέχρι εδώ τα καταφέραμε. Είμαστε ακόμα ζωντανοί σωματικά, πνευματικά και, ελπίζω, συναισθηματικά.

Φυσικά, και αυτό είναι στοιχείο της τραγικότητας της ανθρώπινης κατάστασης, όχι χωρίς απώλειες. Αν οι διασημότητες αποτελούν απώλειες σε ό,τι αφορά στο συλλογικό συνειδητό, ο καθένας και η καθεμιά, στον στενό μας κύκλο, υφιστάμεθα φυσικές απώλειες, προσωπικές ματαιώσεις και, γενικά, αυτό που η αγαπημένη μου φίλη Τζωρτζίνα αποκάλεσε κάποτε “μικρές τραγωδίες”. Δεν είναι εύκολο όταν πέσεις, μετά να ξανασηκωθείς· ακόμα και αν σηκωθείς, δεν είσαι πια ο ίδιος· για καλό και για κακό.

Ωστόσο, παραμένουμε ζωντανοί. Σε πείσμα ένα σωρό αναποδιών, καταστροφών και δε συμμαζεύεται. Έχουμε ξανά την ευκαιρία να εφαρμόσουμε τη διδαχή του Σάμιουελ Μπέκετ, που λέει: “Δοκίμασε κι απότυχε. Δοκίμασε ξανά κι απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα”! Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο της ματαίωσης. Και πάλι θα ξανανέβουμε στο ρινγκ. “Ποιο είν’ το νόημα” θα μου πεις. Δεν υπάρχει νόημα έξωθεν ορισμένο. Ο καθένας και η καθεμιά το ορίζει για τον εαυτό του και τον εαυτό της. Γιατί; Γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Η ίδια η ζωή είναι το νόημα, αν θες. Μέσα μας κουβαλάμε και τους Λαιστρυγόνες, αλλά και την Ιθάκη.

Η Γη πραγματοποίησε ακόμη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Ήρθε ακόμη μια καινούργια χρονιά και είσαι ακόμη εδώ. Τα γλέντια για την αλλαγή του χρόνου είναι το χειροκρότημα που φανερώνει ότι ακόμα μας αντέχει το σκοινί. Αυτό και μόνο είναι ένας καλός λόγος να χαίρεσαι και να γιορτάζεις.

Καλή χρονιά!

Ο Τοποτηρητής