Μια ηχογράφηση (“I heard it through the grapevine” – The Slits)

Οι Slits ήταν ένα γυναικείο βρετανικό συγκρότημα που ξεπήδησε μέσα από το σαρωτικό κίνημα του πανκ στα τέλη της δεκαετίας των ‘70ς. Είναι το πρώτο συγκρότημα όπου όλα τα κάνουν κορίτσια (δηλαδή τραγούδι, παίξιμο οργάνων, σύνθεση και στίχοι). Οι Slits υπήρξαν τεράστια επιρροή για τα γυναικεία πανκ ροκ συγκροτήματα του κινήματος “Riot Grrrl” των ‘90ς. Στο ξεκίνημά τους δέχτηκαν πολλή μάτσο λάσπη, καθώς ακόμα και το πανκ κοινό δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί γυναίκες να παίζουν μουσική, χωρίς να “πουλάνε” την σεξουαλικότητά τους, όπως κάνει, για παράδειγμα, η Lady Gaga. Αντίθετα η τζαμαϊκανή κοινότητα στο Λονδίνο και αλλού τις καλωσόρισε σαν δικές τους, έτσι όπως “πείραζαν” όμορφα την ρέγγε μουσική, φτιάχνοντας κάτι ολότελα δικό τους.

Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το νόημα του πανκ – και του ροκ’ν’ρολ γενικότερα: να είσαι ο εαυτός σου.

Το 1979 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Cut” από την Island Records. Μέχρι σήμερα παραμένει ένας κλασικός δίσκος, έστω και σε επίπεδο “καλτ”.

Το άλμπουμ το διαφήμισαν με τον δίσκο 45 στροφών “Typical Girls”. Το τραγούδι αυτό ο Kurt Cobain (Nirvana) το συμπεριέλαβε στα 50 αγαπημένα του τραγούδια όλων των εποχών. Στην β΄ πλευρά του 45αριού υπάρχει η εκπληκτική διασκευή τους στην κλασική επιτυχία του Marvin Gaye και της δισκογραφικής Motown “I heard it through the grapevine”.

Απολαύστε τα και τα δύο:

Typical Girls”, “I heard it through the grapevine”

Κώστας Μαζιώτης