Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια – “Ballad of a Thin Man” του Bob Dylan

Το τραγούδι με τίτλο “Ballad of a thin man” περιέχεται στον έκτο δίσκο του Bob Dylan με τίτλο “Highway 61 Revisited”. Ηχογραφήθηκε στις 2 Αυγούστου 1965 στο Στούντιο Α της δισκογραφικής Columbia στη Νέα Υόρκη. Υπεύθυνος για την ηχογράφηση ήταν ο Bob Johnston και συμμετέχουν οι: Bob Dylan στο τραγούδι και την φωνή, Mike Bloomfield στην ηλεκτρική κιθάρα, Al Kooper στο όργανο, Harvey Goldstein στο μπάσο και Bobby Gregg στα τύμπανα. 

Το τραγούδι μουσικά χαρακτηρίζεται από τα δυσοίωνα ακόρντα που παίζει ο Dylan στο πιάνο, τα πλήκτρα του Al Kooper και, πρωτίστως από την σαρδόνια ερμηνεία του Bob. Στιχουργικά, μιλάει για έναν “Mr. Jones” που τριγυρνάει σε διάφορα κουλ, ψαγμένα και “χιπ” στέκια και δεν μπορεί να βγάλει άκρη από όσα παρατηρεί. Το τραγούδι, κατά τα φαινόμενα, το έγραψε ο Dylan σαν ένα “κράξιμο” προς τους δημοσιογράφους, έχοντας βαρεθεί να δίνει συνεντεύξεις και να απαντά σε ερωτήσεις δίχως πραγματικό νόημα.

Σε δεύτερο επίπεδο, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια, κατά κάποιον τρόπο, καταγγελία εναντίον των εκπροσώπων της “παλιάς” γενιάς οι οποίοι φαίνονται να μην κατανοούν την κουλτούρα της “νέας” γενιάς – εν προκειμένω την αντικουλτούρα των χίππηδων.

Όπως και να ‘χει είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια από την τεράστια δισκογραφία του θείου Bob.