Το “revenge porn” είναι (ακόμη μια) ντροπή για το ανθρώπινο είδος

“Σκάνδαλο με απρόβλεπτες συνέπειες στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τρεις ποδοσφαιριστές από τις κατώτερες ομάδες των Μαδριλένων, δύο από τη δεύτερη ομάδα και ένας τρίτος από την τρίτη, συνελήφθησαν από την Πολιτοφυλακή για φερόμενη υπόθεση αποκάλυψης μυστικών σεξουαλικής φύσης (σ.σ. revenge porn), όπως αποκάλυψε σήμερα (14/9) η ιστοσελίδα «El Confidencial».

Την έρευνα διενεργεί η Δικαστική Αστυνομία της Πολιτικής Φρουράς της Λας Πάλμας. Προς το παρόν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα ονόματα των παικτών που συνελήφθησαν για το φερόμενο έγκλημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «El Confidencial», ίσως υπάρχουν παίκτες από την πρώτη ομάδα που θα μπορούσαν επίσης να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο.”

Πόσο ανώριμος, ανόητος και γελοίος μπορεί να είσαι ώστε να δημοσιεύσεις καταγραμμένες ερωτικές περιπτύξεις ανάμεσα σε σένα και μια γυναίκα, δίχως να έχει δοθεί συγκατάθεση; Πάρα πολύ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι έτσι θίγεται ένα πρόσωπο, καθώς εκτίθεται δημόσια, σε μάτια που δεν έχουν καμία δουλειά να το δουν σε προσωπικές στιγμές. Σε στιγμές κατά τις οποίες ούτε που περνούσε από τη σκέψη του ότι κινδυνεύει να γίνει θέαμα. Μη με παρεξηγείς, σέβομαι τους άντρες και τις γυναίκες που πρωταγωνιστούν σε ερωτικές ταινίες, καθώς πρόκειται για συνειδητοποιημένα άτομα, τις περισσότερες, τουλάχιστον, φορές. Κάνουν ό,τι κάνουν, επειδή το επιλέγουν. Σέβομαι αφάνταστα και τις εργάτριες και τους εργαζόμενους του σεξ, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο. Τι θέλω να πω; Ό,τι αναγνωρίζω τα κορίτσια που εκτίθενται ως συνέπεια του “revenge porn” ως θύματα και τίποτε άλλο. Τι στιγμή που δίνεσαι ερωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο και δεν πρόκειται για επαγγελματική συναλλαγή, αλλά, αντίθετα, υπάρχει και συναισθηματικό “δόσιμο”, τότε έχουν πέσει όλες οι ασπίδες και όλες οι άμυνες. Αυτό σημαίνει πώς δεν βρίσκεσαι σε πνευματική θέση ώστε να ελέγξεις οτιδήποτε εξωγενές, όπως ένα κινητό που καταγράφει “για προσωπική χρήση” ή για “ρομαντικό ενθύμιο”. Οποιοδήποτε πλάσμα έχει συνευρεθεί ερωτικά με άλλο άτομο, έστω και άπαξ, θα καταλαβαίνει για τι μιλάω.

Αυτοί οι αλήτες των μικρών ομάδων της Ρεάλ δεν είναι οι πρώτοι που “ανεβάζουν” “revenge porn” και φοβάμαι ούτε οι τελευταίοι. Και οι ποδοσφαιριστές αποτελούν μέρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, άρα θα συμπεριλαμβάνουν αθλητές πρότυπα για τις επιδόσεις και το ήθος τους, αλλά θα συμπεριλαμβάνουν και παλιοτόμαρα. Θέλω να πω πως το φαινόμενο της δημοσίευσης προσωπικών στιγμών ενός άντρα με μια γυναίκα, με σκοπό ο άνδρας να “εκδικηθεί” την πρώην του για κάποιον λόγο, είναι κάτι που συναντάται σε πολλούς τύπους ανδρών. Μπορεί να είναι μάτσο, διανοούμενοι, αθλητικοί, ανθρωπάκια, κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων και πάει λέγοντας.

Όλοι έχουμε πληγωθεί από ερωτικό σύντροφο – όπως και έχουμε πληγώσει ερωτικό σύντροφο. Το να βλάψουμε κάποιον ή κάποια δεν είναι κάτι που προβλέπεται στα δικαιώματα καμίας και κανενός. Το ό,τι αυτογελοιοποιούμαστε δεν θα ήταν πρόβλημα, αν ταυτόχρονα δεν πληγωνόταν από δική μας πράξη τρίτο πρόσωπο.

Κρίτων Μυλωνάς

*αφορμή για το άρθρο στάθηκε ανάρτηση του enikos.gr. παρατίθεται αυτούσια στην κορυφή του παρόντος