Ένας….άλλος ΠΑΣ μετά την διακοπή

Το ιδανικότερο ποδαρικό στο 2023 έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα με τη νίκη 2-1 επί της ΑΕΚ, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι συνεχώς παρουσιάζει βελτίωση και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον….ΠΑΣ των πρώτων δέκα αγωνιστικών. Προφανώς ο προπονητής Θανάσης Στάικος και οι παίκτες, ήθελαν τον χρόνο τους, αποτελώντας ένα σύνολο που χτίστηκε το καλοκαίρι από την αρχή, με τις μεγάλες ανακατατάξεις παικτών που σημειώθηκαν στο ρόστερ. Όταν μια ομάδα αλλάζει τους 9 από τους 11 παίκτες της ενδεκάδας, δεν μπορεί να αποκτήσει απότομα ομοιογένεια, ούτε να μεταμορφωθεί στο καλύτερο από τη μια στιγμή στην άλλη. Ασχέτως αν τα αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα, η ομάδα από το παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής με τον Ιωνικό στη Νίκαια και μετά, βελτίωνε συνεχώς την αγωνιστική εικόνα της. Η διακοπή λόγω του Μουντιάλ ήταν ωφέλιμη, καθώς δόθηκε η ευκαιρία για έναν νέο κύκλο προετοιμασίας. Με την επανεκκίνηση ο «Άγιαξ της Ηπείρου» παρουσίασε ένα νέο αγωνιστικό πρόσωπο. Ισοφάρισε στα Γιάννινα τον Ολυμπιακό από 2-0 σε 2-2 έχοντας και δοκάρι με τον Λιάσο, φτάνοντας μια ανάσα από την ολική ανατροπή του σκορ. Στο ΔΑΚ Λαμίας πήρε ισοπαλία 1-1 με την εκεί τοπική ομάδα, έχοντας πάλι οι Γιαννιώτες δοκάρι με τον Σόρια και μια καταπληκτική ευκαιρία από θέση τετ-α-τετ με τον Σταματελόπουλο για να πάρουν το τρίποντο. Και προχθές, στο δύσκολο παιχνίδι με την ΑΕΚ, όπου το απόλυτο φαβορί εθεωρείτο ο «Δικέφαλος», ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κέρδισε με σκορ 2-1, βελτιώνοντας σημαντικά την βαθμολογική θέση του. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι όλα αυτά τα αποτελέσματα.
Όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, ο Στάικος και οι παίκτες άκουσαν πολλά. Πολλές φορές οι κριτικές υπερέβαιναν τα εσκαμμένα. Υπήρξαν και «λαϊκά δικαστήρια» έξω από τα αποδυτήρια μετά από κάποια άσχημα αποτελέσματα, όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο κάθε ανεύθυνος ισοπεδώνει τα πάντα. Είχαν την υπομονή να αντέξουν στην πίεση και να δουλέψουν. Τα καλά αποτελέσματα έφεραν και τα χαμόγελα, αλλάζοντας και την ψυχολογία. Η ομάδα γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο που ήταν έξω από το γήπεδο. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όσοι κατηγορούσαν τους πάντες, σήμερα τους αποθεώνουν. Το μπιφτέκι γύρισε τώρα από την άλλη πλευρά. Την μεγαλύτερη κριτική, σε σημείο κανιβαλισμού στο διαδίκτυο, είχε δεχτεί ο Στάικος. Όταν ρωτήθηκε, αν αισθάνεται και κάποια προσωπική δικαίωση για την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας και τη νίκη επί της ΑΕΚ, αρκέστηκε να πει: «Είμαι νέος, αλλά οι μεταπτώσεις του κοινού ή του περιβάλλοντος είναι σύνηθες φαινόμενο. Νιώθω ικανοποιημένος για το σημερινό αποτέλεσμα, αλλά τέλειωσε το παιχνίδι αυτό και μπροστά μου είναι ο Λεβαδειακός και να ξέρετε ότι είναι πιο σημαντικό».
Ο ΠΑΣ παρουσίασε σε μεγάλο βαθμό βελτίωση στην άμυνα που ήταν η «Αχίλλειος πτέρνα» του. Τώρα με την παρουσία του Παναγιώτη Τσιντώτα κάτω από τα δοκάρια, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερα. Καλό το ντεμπούτο και του Ουρουγουανού μέσου Φεντερίκο Τσίνο. Κάποια στιγμή ο Στάικος σήκωσε για ζέσταμα και τον Σωτήρη Νίνη, τον τρίτο της παρέας των μεταγραφών του χειμώνα, αλλά η εξέλιξη του αγώνα άλλαξε τα πλάνα και ο έμπειρος μέσος έμεινε στον πάγκο για να βοηθήσει σε άλλα παιχνίδια. Για το ντεμπούτο των δύο ο Στάικος σχολίασε: «Και οι δύο έχουν έρθει πολύ καιρό, το είχαμε επιλέξει να έρθουν νωρίς, ήδη δουλεύουμε μαζί τους, είχαν αφομοιώσει τον τρόπο παιχνιδιού συμπαικτών και της ομάδας. Είμαι ευχαριστημένος απ’ όλους και την προσπάθειά τους και συνεχίζουμε, έχουμε δρόμο». Δεν έκρυψε και λόγια για τα μεταγραφικά λέγοντας για τις επόμενες κινήσεις: «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε γρήγορα έναν κεντρικό αμυντικό, δεδομένου ότι επιστρέφει ο Μπαγκαλιάνης στον Ολυμπιακό. Σίγουρα θέλουμε έναν στόπερ και ίσως κι έναν ακόμα παίκτη, αλλά θα το δούμε. Όπως βλέπετε δεν έχουμε πολλές επιλογές σ’ αυτή τη θέση του στόπερ. Η εισήγηση η δική μου είναι σίγουρα κεντρικός αμυντικός κι αν βρούμε έναν παίκτη να μας βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίθεση να παίζει και τις τρεις θέσεις στην επίθεση. Να μπορεί πραγματικά και άμεσα όμως να βοηθήσει».
Στον ΠΑΣ άφησαν ήδη πίσω το παιχνίδι με την ΑΕΚ, καθώς μεθαύριο υπάρχει το πολύ κρίσιμο και κομβικό εκτός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Αν περάσει και από εκεί με θετικό αποτέλεσμα, θα κάνει σημαντικό βήμα παραμονής στην κατηγορία. Όπως είπε ο Στάικος, το παιχνίδι στη Λιβαδειά έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Στις αναμετρήσεις μεταξύ ομάδων που έχουν τον ίδιο στόχο, οι βαθμοί είναι σαν να μετρούν διπλοί. Χθες έγινε αποθεραπεία ενώ σήμερα θα γίνει κανονικά προπόνηση. Αύριο θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία και η ομάδα θα αναχωρήσει για τη Λιβαδειά, χωρίς πάλι τους τραυματίες Κιάκο, Ροσέρο, Αλέξανδρο Λώλη και Μπιλμπάο.

Δύο σερί της ΑΕΚ έσπασε ο ΠΑΣ

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σούπερ Λιγκ, η ήττα με 2-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα έσπασε δύο σερί των Κιτρινόμαυρων, οι οποίοι ήταν αήττητοι για 11 διαδοχικά παιχνίδια, από την ήττα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας από τον Παναθηναϊκό με 2-1. Παράλληλα είχε επτά διαδοχικές επισκέψεις στα Γιάννινα χωρίς να ηττηθεί, επίδοση που ήταν η καλύτερη της στα χρόνια των αναμετρήσεων της με την ομάδα της Ηπείρου. Η προηγούμενη ήττα της ήταν το 2013, στις 8 Απριλίου, όταν χάρη στα γκολ των Κοροβέση και Γεωργίου ήρθε η νίκη του ΠΑΣ με 2-0 με προπονητή τον Γιάννη Χριστόπουλο. Παράλληλα η ΑΕΚ έτρεχε ένα σερί με έξι διαδοχικές νίκες απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα στα μεταξύ τους ματς ανεξάρτητα έδρας, με τέσσερις νίκες στην Αθήνα (μαζί με μια για το Κύπελλο) και δύο στα Γιάννινα. Μάλιστα στα τέσσερα από αυτά τα έξι ματς δεν είχε δεχθεί ούτε γκολ από την ομάδα της Ηπείρου.

Τσιντώτας: Ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για μένα

Ο γκολκίπερ Παναγιώτης Τσιντώτας έκανε ντεμπούτο με τον ΠΑΣ κόντρα στην ΑΕΚ που είναι η πρώην ομάδα του. Τα πήγε περίφημα. σε δηλώσεις στη NOVA σημείωσε: «Ήταν πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι για εμένα και δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό. Θέλω να αναφερθώ στον κύριο Πλαβούκο, ο οποίος με βοήθησε από τότε που ξεκίνησα στον Λεβαδειακό. Βρεθήκαμε ξανά εδώ και με βοηθάει ξανά. Προσπάθησα να βοηθήσω την ομάδα μου, όπως όλα τα παιδιά. Δεν θέλω να αναφερθώ στο παιχνίδι γιατί ήταν πολύ ιδιαίτερο για εμένα. Ο Σέρχιο είναι εξαιρετικό παιδί. Είναι από τα παιδιά που χαίρεσαι να έχεις συμπαίκτη και του εύχομαι να είναι πάντα υγιής».

Ο AHΤΤΗΤΟΣ ΤΣΙΝΤΩΤΑΣ 

Όπως γράφτηκε χθες στην ιστοσελίδα της Σούπερ Λιγκ, ο Παναγιώτης Τσιντώτας έχει αγωνιστεί σε 77 ματς στην Super League και τα 58 είναι με τα χρώματα της ΑΕΚ. Σε αυτά τα 19 παιχνίδια που δεν υπερασπίστηκε την εστία των Κιτρινόμαυρων, έχει βρεθεί μόλις δύο φορές απέναντι της και τόσο ο Λεβαδειακός το 2015-16 όσο και την Τρίτη με τον ΠΑΣ Γιάννινα, η ομάδα του επικράτησε με 2-1. Στις 21 Δεκεμβρίου 2015 μάλιστα ο Λεβαδειακός επικράτησε με 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο χάρη στα γκολ των Τριποτσέρη και Ντομοβτσίισκι, ενώ για την ΑΕΚ είχε ανοίξει το σκορ ο Γιόχανσον. O Παναγιώτης Τσιντώτας έχει και δύο ματς για το Κύπελλο Ελλάδος απέναντι στην ΑΕΚ, στα οποία ο Λεβαδειακός ηττήθηκε δύο φορές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΟΦΗ – Βόλος 0-0
Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός 0-1
ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ 2-1
Ιωνικός – Ολυμπιακός 0-2
Αστέρας Τρίπολης – Λαμία 3-0
Παναιτωλικός – Ατρόμητος 2-0
ΠΑΟΚ – Άρης 1-0

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(15η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 42
ΑΕΚ 35
ΠΑΟΚ 32
Ολυμπιακός 32
Βόλος 26
Άρης 25
—————————————————————————
Παναιτωλικός 19
Ατρόμητος 19
Αστέρας Τρίπολης 17
ΠΑΣ Γιάννινα 14
ΟΦΗ 12
Λεβαδειακός 11
Λαμία 10
Ιωνικός 8
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (17η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

17.30 Λεβαδειακός – ΠΑΣ Γιάννινα (NOVAsports)
19.30 Λαμία – ΠΑΟΚ (COSMOTEsport)
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 Βόλος – Ολυμπιακός (COSMOTEsport)
17.00 Ατρόμητος – Ιωνικός (NOVAsports)
19.00 Άρης – Αστέρας Τρίπολης (NOVAsports)
19.30 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (COSMOTEsport)
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Παναιτωλικός – ΟΦΗ (COSMOTEsport)

Βαγγέλης Γυφτόπουλος