Όταν ο Κάρολος Παπούλιας έπαιζε βόλεϊ!

Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 έφυγε από τη ζωή ο Ηπειρώτης πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Πολλά ήταν τα αφιερώματα που έγιναν στον Τύπο για τη μεγάλη του πολιτική διαδρομή. Όμως λίγοι γνωρίζουν ότι στα νιάτα του ήταν διεθνής βολεϊμπολίστας και αργότερα ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών. Την διαδρομή του στον αθλητισμό θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε σήμερα σε αυτό το αφιέρωμα μνήμης στον εκλιπόντα Πρόεδρο. Παραθέτοντας και μια φωτογραφία ντοκουμέντο του αθλητή Κάρολου Παπούλια με τους συμπαίκτες του, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Είναι από το πολύτιμο αρχείο του προέδρου του συλλόγου Φίλων Αθλητισμού Ιωαννίνων Γεωργίου Δ. Φαρμάκη.
Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε αθλητής στίβου, ασχολήθηκε με το βόλεϊ με συμμετοχές και στην εθνική ομάδα και επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον αθλητισμό σε όλη τη μεγάλη του διαδρομή, είτε ως βουλευτής Ιωαννίνων, υφυπουργός και υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το 1989 του Ξενοφώντα Ζολώτα είτε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπήρξε φίλος του ΠΑΣ Γιάννινα και βοήθησε την τοπική ομάδα σε δύσκολες στιγμές. Τον Φεβρουάριο του 2008 σε εκδήλωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα παραβρέθηκε και ο Κάρολος Παπούλιας ως τιμώμενο πρόσωπο, καθώς ήταν στα Γιάννινα για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Στα τελευταία χρόνια, όταν πλέον είχε αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, περνούσε αρκετό καιρό στο σπίτι του στο Νησάκι Ιωαννίνων. Εκεί όταν το επέτρεπαν η υγεία του και οι καιρικές συνθήκες παρακολουθούσε αγώνες της τοπικής ομάδας Αετός Νήσου στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Ιωαννίνων. Στο Νησί έγινε και η ταφή του.

Σε εκδήλωση τον Φεβρουάριο 2008 ο Κάρολος Παπούλιας ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παραλαμβάνει τη φανέλα με του ΠΑΣ από τον αρχηγό Γιώργο Ντάσιο

Οι αγώνες με την εθνική ομάδα βόλεϊ

Με την εθνική ομάδα βόλεϊ αγωνίστηκε τον Μάιο του 1957 σε τουρνουά που έγινε στην Αθήνα με συμμετοχή της Εθνικής Ρουμανίας. Το τουρνουά αυτό ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ γιατί δεν είχε ιδρυθεί ακόμα η ομοσπονδία βόλεϊ και οι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο γήπεδο του Πανελληνίου. Ήταν από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα της εποχής. Στην εθνική ομάδα εκλέκτορας ήταν ο Νιάτας και για τον αγώνα με την Εθνική Ρουμανίας επέλεξε έντεκα παίκτες, μεταξύ αυτών και ο Κάρολος Παπούλιας. Οι υπόλοιποι δέκα παίκτες που κλήθηκαν στην Εθνική ήταν οι Αποστολίδης, Σπυρίδων, Κομπορόζος, Δεκαβάλας, Ευφραιμίδης, Τομπούλογλου, Κουμουνδούρος, Κόκκινος, Τριανταφύλλου, Ανδρικόπουλος. Παρουσιάζοντας σύντομα βιογραφικά των παικτών, για τον Κάρολο Παπούλια υπογράμμιζε: «Παπούλιας του Εθνικού, 1,80 ύψος, 78 κιλών βάρος». Σε δηλώσεις του προ του αγώνα ανέφερε: «Ο αγών είναι δύσκολος, διότι οι Ρουμάνοι είναι πολύ καλοί. Από τον αγώνα θα διδαχθώμεν πολλά».

Δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία του 1958 είναι ο Κάρολος Παπούλιας με άλλους συναθλητές του στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Είναι η εξάδα της ομάδας βόλεϊ του συλλόγου. Διακρίνονται από αριστερά Μ. Δάουλας, Κάρολος Παπούλιας, Ηρ. Αποστολίδης, άγνωστος παράγοντας, Αλ. Παππάς, Ν. Πουλακίδας, Παπαϊακώβου (ΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ. ΦΑΡΜΑΚΗ)

Τα παιχνίδια με Ρουμανία

Το ματς έγινε την Κυριακή 12 Μαΐου 1957 στο γήπεδο του Πανελληνίου και δεν έπεφτε καρφίτσα. Ήταν για την εθνική ομάδα το πρώτο μεταπολεμικό παιχνίδι και σε συνδυασμό με τις μεγάλες επιτυχίες της Ρουμανίας στον παγκόσμιο στίβο το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Γέμισαν οι εξέδρες και πολλοί φίλαθλοι έφτασαν μέχρι τις γραμμές του τερέν καθήμενοι σταυροπόδι, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν τα ρεπορτάζ για να δουν το παιχνίδι! Διαιτητής ήταν ο Γλύκατζης και επόπτης ο Φρυδάς. Η Ρουμανία ξεκίνησε το ματς με αρχική εξάδα: Πόνοβα, Ρουσέσκου, Νικολάου, Κερεμπέτ, Κορμπεάνου, Μιτρόη. Η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Δεκαβάλα, Αποστολίδη, Παπούλια, Ευφραιμίδη, Σπυρίδωνος, Κόκκινο.
Η διαφορά δυναμικότητας των αντιπάλων ήταν εμφανής. Οι Ρουμάνοι κέρδισαν 3-0 σετ (15-3, 15-8, 15-8), αλλά η Εθνική Ελλάδας είχε αρκετά καλή παρουσία. Στην κριτική του αγώνα η «Αθλητική Ηχώ» στις 13-5-1957 σημείωνε για την απόδοση των παικτών: «Ο Σπυρίδων ήταν ο καλύτερος, ο Κόκκινος τράβηξε ισχυρά σερβίς, οι δύο παίκται του Παγκρατίου, Δεκαβάλας και Ευφραιμίδης, ως ανεμένετο κάρφωσαν επανειλημμένως. Η δυάς του Εθνικού, Αποστολίδης και Παπούλιας, κράτησαν καλά τις θέσεις των. Ο νεαρός Ανδρικόπουλος έδειξεν αξιόλογον μαχητικότητα».
Στον επόμενο αγώνα της Εθνικής Ρουμανίας με τη Μικτή Αθηνών ο Κάρολος Παπούλιας αγωνίστηκε στα δύο σετ επιδείξεως. Οι Ρουμάνοι παρέμειναν στην Αθήνα και μετά το τέλος του τουρνουά, δίνοντας αγώνα στο γήπεδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου με ομάδα Επιλέκτων Αθηνών στην οποία συμμετείχε και ο Κάρολος Παπούλιας. Οι Ρουμάνοι κέρδισαν 3-0 σετ.
ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: Ρομάν, Πόνοβα, Νικολάου, Ρουσέσκου, Κορμπεάνου, Χεμπέρετ.
ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ: Δεκαβάλας, Τομπούλογλου, Δαούλας, Παππάς, Παπούλιας, Κουμουνδούρος (αρχική εξάδα), Αναγνωστόπουλος.
Επίσης, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και το 1948 και αθλητής των 110 μ. εμπ. και του ακοντισμού.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος