Καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Σύρος ανώτατος αξιωματικός

Την είδηση αυτή την διαβάσαμε στην ηλεκτρονική “lifo”. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κόμπλεντς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη ανώτατο αξιωματούχο του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Ο Ανουάρ Ρασλάν, 58 ετών, ήταν συνταγματάρχης του συριακού στρατού και διοικητής διαβόητου κέντρου κράτησης στη Δαμασκό, Του αποδόθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για 4.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων, 30 δολοφονίες (εκτελέσεις δίχως δίκη) και πέντε περιπτώσεις άσκησης σεξουαλικής βίας.

Ο ίδιος, που είχε αυτομολήσει από το συριακό καθεστώς και διέφυγε από την χώρα το 2012, αρνείται κάθε κατηγορία. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη ανώτατου αξιωματούχου του καθεστώτος Άσαντ για τέτοια αδικήματα. Σαν γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία, και σίγουρα δυσκολεύει την προσπάθεια του Άσαντ να επανακάμψει στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, ως νόμιμος ηγέτης κυρίαρχου κράτους.

Το τι θα σημάνει κάτι τέτοιο για την εδώ και χρόνια δοκιμαζόμενη ευρύτερη περιοχή, είναι ένα κρίσιμο ερώτημα.