Υπόδειγμα πολιτισμού

Την περασμένη εβδομάδα στην Βαρκελώνη η τοπική και φημισμένη Μπαρτσελόνα υποδέχτηκε τη γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στο γήπεδο της ομάδας της Καταλονίας, το “Καμπ Νόου” ανάμεσα στους Καταλανούς φιλάθλους υπήρχαν και 35.000 Γερμανοί που ταξίδεψαν από την Φρανκφούρτη. Μετά τη νίκη της Άιντραχτ ακούστηκαν διάφορα γραφικά, αν μου επιτρέπεις, του στιλ “πώς βρήκαν εισιτήριο τόσοι Γερμανοί, γιατί τους τα δώσανε” κλπ. Δεν υπάρχει λόγος να σταθώ σ’ αυτά.

Αυτό που θεωρώ άξιο λόγου, είναι το ότι τόσες χιλιάδες οπαδοί αντίπαλης ομάδας πήγαν στην έδρα της Μπαρτσελόνα, παρακολούθησαν το ματς, υποστήριξαν τη δική τους αγαπημένη ομάδα, πανηγύρισαν τη νίκη που σήμαινε και πρόκριση στον επόμενο γύρο, και επέστρεψαν στην πατρίδα τους δίχως να καταγραφεί κάποιο επεισόδιο, λόγου χάρη σύγκρουση με αντίπαλους οπαδούς ή, έστω, η παραμικρή ζημιά.

Να σημειωθεί ότι έπαινος αξίζει τόσο στους οπαδούς της Άιντραχτ που σεβάστηκαν ως όφειλαν την πόλη και την χώρα που τους φιλοξένησε, όσο και στους Καταλανούς φιλάθλους που τίμησαν το θεσμό της φιλοξενίας και, συνεπώς, τους φιλοξενούμενούς τους.

Δεν επιθυμώ να αναλύσω τα όσα έγιναν στην Μασσαλία, μία εβδομάδα πρωτύτερα. Θα περιοριστώ να τονίσω πως ευθύνη φέρουν και οι δύο πλευρές.

Έχω την πεποίθηση πως είναι χρήσιμο να εστιάζουμε στα θετικά παραδείγματα, γενικά, γι’ αυτό προτείνω στον καθένα και την καθεμιά να παραδειγματίζεται από το παράδειγμα των οπαδών της Άιντραχτ και της Μπαρτσελόνα· οι πρώτοι σεβάστηκαν τον οικοδεσπότη, και οι δεύτεροι τον φιλοξενούμενο. Επειδή, οι Έλληνες, συχνά καμαρώνουμε για τον πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας, καλό είναι να λαβαίνουμε υπόψη πως την πολιτιστική μας κληρονομιά την τιμούμε μόνο με τις πράξεις, όχι με τα λόγια. Οπότε, μάλλον οι Βερκελωνέζοι φάνηκαν άξιοι συνεχιστές εκείνων που κάποτε λάτρευαν τον Ξένιο Δία, και φυσικά και οι κάτοικοι της Φρανκφούρτης.

Αυτό, λοιπόν, είναι πολιτισμός: η συμπεριφορά στην πράξη και όχι στην κουβέντα, ούτε καν στην κουλτούρα.

Κώστας Μαζιώτης

Ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης