Ποιος είπε ότι οι μπαμπάδες δεν μένουν στο σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά; (αναδημοσίευση από τον Guardian)

Ο αριθμός των μπαμπάδων διαμονής στο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά ένα τρίτο από πριν από την πανδημία. Το lockdown ήταν “καταλύτης για αλλαγή, με τους άνδρες να περνούν τώρα περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Η διόγκωση των αριθμών των μπαμπάδων που μένουν στο σπίτι σπίτι θα μπορούσε να είναι η ασημένια επένδυση της πανδημίας.

Ο αριθμός των μπαμπάδων που μένουν στο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει το ένα τρίτο από πριν από την πανδημία, με ειδικούς να χαιρετίζουν μια “μνημειακή” πολιτιστική αλλαγή που επέτρεψε την αύξηση του ποιοτικού χρόνου που αφιερώνουν οι πατέρες με τα παιδιά τους.

Ένας στους εννέα γονείς παραμονής στο σπίτι είναι πατέρες, από έναν στους 14 το 2019, δείχνει η ανάλυση των τελευταίων στοιχείων του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών. Ο αριθμός των μπαμπάδων που είχαν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό για να φροντίσουν την οικογένειά τους αυξήθηκε κατά 34% την ίδια περίοδο.

Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, 141.000 μπαμπάδες δεν είχαν αμειβόμενη εργασία και έμειναν στο σπίτι, σε σύγκριση με 105.000 πατέρες κατά την ίδια περίοδο το 2019, συμβάλλοντας στον αριθμό περισσότερων από 600.000 “αγνοουμένων εργαζομένων” από την πανδημία.

Οι περιορισμοί Covid ήταν ένας εξαιρετικός καταλύτης για αλλαγή στη ζωή των εργαζομένων πατέρων, είπε η Adrienne Burgess, κοινός Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου πατρότητας. Η ανάλυσή της δείχνει ότι ο χρόνος που περνούν όλοι οι πατέρες φροντίζοντας τα παιδιά τους στη Βρετανία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο (18%) από το 2015, από 47 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο σε 55 το 2022.

“Οι μητέρες εργάζονται περισσότερο και οι πατέρες αυξάνουν τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού. Όταν πρόκειται για το πώς μετράμε την ισότητα των φύλων, και οι δύο αυτοί τομείς έχουν δείξει μνημειώδεις μετατοπίσεις”, δήλωσε η Burgess.

Οι μπαμπάδες που παραμένουν στο σπίτι εξακολουθούν να αποτελούν τη μειονότητα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά την ίδια περίοδο ο αριθμός των μαμάδων οι οποίες παραμένουν στο σπίτι μειώθηκε κατά 11%. Τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους υπήρχαν 1,2 εκατομμύρια μητέρες εκτός εργατικού δυναμικού , για οικογενειακούς λόγους, σε σύγκριση με 1,3 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο το 2019.

Τα δεδομένα ONS δείχνουν παρόμοιες τάσεις για άνδρες και γυναίκες είτε έχουν παιδιά είτε όχι. Ο αριθμός των ανδρών που δεν ανήκουν επί του παρόντος στο εργατικό δυναμικό για οικογενειακούς λόγους αυξήθηκε κατά 5% τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ενώ ο αριθμός των γυναικών μειώθηκε κατά 16%. Ωστόσο, σε σύγκριση με πέρυσι, οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας λόγω οικογενειακών δεσμεύσεων αυξήθηκαν κατά 2,5% – 35.000 – ενώ ο αριθμός των ανδρών μειώθηκε κατά 1,6% – 4.000 κάτω.

Η φροντίδα της οικογένειας και του σπιτιού είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες είναι εκτός εργατικού δυναμικού – το 28% των γυναικών είναι εκτός αγοράς εργασίας λόγω οικογενειακών δεσμεύσεων σε σύγκριση με μόλις το 7% των ανδρών.

Ο Ρόμπιν Λιούις, που στο παρελθόν εργάστηκε στο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου, έγινε μπαμπάς και παρέμεινε στο σπίτι , 18 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού του , Ντίλαν. “Αν ήμουν στο γραφείο, δεν νομίζω ότι θα είχε περάσει από το μυαλό μου να γίνω παραμείνω στο σπίτι ως μπαμπάς “, είπε. Ενώ η εμπειρία ήταν συχνά προκλητική και εξαντλητική, είπε, ήταν “λαμπρή” – και του έδωσε μια εντελώς διαφορετική προοπτική για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες μετά από τη γέννηση ενός μωρού.

“Αν έχετε άνδρες οι οποίοι μένουν στο σπίτι ως μπαμπάδες και μπορούν να το δουν από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να θεσπίσουμε την αλλαγή”, είπε.

Η πανδημία φαίνεται επίσης να έχει επηρεάσει το ποσό της φροντίδας που παρέχουν οι εργαζόμενοι πατέρες. Το 2014-15, οι μαμάδες στη Μεγάλη Βρετανία ξόδεψαν 86% περισσότερο χρόνο φροντίζοντας τα παιδιά από ότι οι άνδρες, ποσοστό το οποίο έπεσε κατά 13% τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ONS.

Ενώ το χάσμα έχει αυξηθεί από τότε, εξακολουθεί να είναι στενότερο από πριν. Τον Μάρτιο του 2022, οι μητέρες ξόδεψαν 53% περισσότερο χρόνο φροντίζοντας τα παιδιά τους από ότι οι άνδρες – μια μείωση κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες όσον αφορά το χάσμα φροντίδας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι πατέρες στη φροντίδα των παιδιών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σταθερά από τη δεκαετία του 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά στη συνέχεια διατηρήθηκε στάσιμος, δήλωσε η Burgess.

“Οι πατέρες είχαν ουσιαστικά περιορίσει το χρόνο τους , τόσο από τον ύπνο όσο και από τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο τους και φρόντιζαν τα παιδιά τους αντ ‘αυτού, αλλά μέχρι το 2015 αυτό είχε φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων του”, είπε. “Φαίνεται ότι η πανδημία υπήρξε ο καταλύτης για την αλλαγή.”

Ο Scott James Currie, πατέρας δύο κοριτσιών, δήλωσε ότι αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του πρακτική αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από το σπίτι, ώστε να είναι πιο παρών για τις κόρες του και να υποστηρίξει την καριέρα της συζύγου του. “Έχασα τόσο πολύ από τα πρώτα χρόνια της πρώτης κόρης μας, έφευγα από το σπίτι στις 6 το πρωί και γυρνούσα στο σπίτι στις 7 μ.μ.”, είπε. “Απλά σκέφτηκα: περίμενε ένα λεπτό, πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος.”

Single father spending time at park with daughters.

Τώρα πηγαίνει την μεγαλύτερη κόρη του, Isobel, στο σχολείο κάθε μέρα, και παίρνει το 15μηνών κοριτσάκι του , την Nella, από το νηπιαγωγείο-και συχνά εργάζεται ξανά μετά τον ύπνο. “Κάθε μέρα, ασχολούμαι με τα παιδιά μου περισσότερο από ό,τι την πρώτη φορά. Και, πολύ απλά, αυτό ισοδυναμεί με ευτυχία.”

Οι διογκωμένες τάξεις των μπαμπάδων παραμονής στο σπίτι θα μπορούσαν να είναι η ασημένια επένδυση της πανδημίας

Η εμπειρία του φαίνεται να επαναλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση του αριθμού των πατέρων που εργάζονται από το σπίτι. Οι εργαζόμενοι πατέρες ξοδεύουν τώρα 6,5 φορές περισσότερο χρόνο εργασίας από το σπίτι από ό,τι πριν από την πανδημία – ξοδεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο , (37%) , του αμειβόμενου χρόνου εργασίας τους από το σπίτι, σε σύγκριση με το ποσοστό της τάξεως του 6% το 2014-15.

Οι μαμάδες έχουν επίσης ανεβάσει την εργασία τους από τις ώρες στο σπίτι, αλλά όχι τόσο πολύ – εργάζονται από το σπίτι 27% του χρόνου τώρα, σε σύγκριση με το προηγούμενος ποσοστό της τάξεως του 8% .

Η Δρ Jasmine Kelland, Λέκτορας σπουδών ανθρώπινου δυναμικού στο Plymouth Business School, ηγήθηκε ενός έργου που μελετά τους πατέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Στους μπαμπάδες άρεσε το να γνωρίσουν τα παιδιά τους, επειδή ήταν στο σπίτι τις ώρες γεύματος και απλά συμμετείχαν πιο ενεργά”, είπε. Αυτή και άλλοι ακαδημαϊκοί έχουν σημειώσει ότι η κοινωνία, επιτέλους, έχει αρχίσει να μετατοπίζεται.

“Υπήρξε μια πραγματική αλλαγή στο πώς μοιάζει ένας “καλός πατέρας” – ο αρχέτυπος πατέρας που κερδίζει το ψωμί, όπως στη Μαίρη Πόπινς, έχει περάσει πολύ καιρό. Τώρα, αν θέλετε να είστε καλός μπαμπάς, υπάρχει η προσδοκία ότι θα έχετε ενεργό ρόλο στην καθημερινή γονική μέριμνα, αντί να πληρώνετε μόνο τους λογαριασμούς.”

Παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων πολιτικών ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο, αυτό το υβριδικό πρότυπο δουλειάς είναι εδώ για να μείνει, είπε η Burgess. “Αυτά είναι φανταστικά νέα για τις οικογένειες”, είπε. “Εάν οι μητέρες εργάζονται περισσότερο, κερδίζουν περισσότερα, το χάσμα των αποδοχών μεταξύ των φύλων μειώνεται και τους δίνει περισσότερη δύναμη. Η πιο ισότιμη δύναμη στις οικογένειες συνδέεται με κάθε είδους καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά.”

μετάφραση Ιζαμπέλλα Δήμητρα Σιγάλα