Ο Χρυσός Αντίχειρας του Jeff Beck – του Αποστόλη Παπουτσάκη (West Coast Band)

Τον Jeff Beck τον πρωτοάκουσα στα μέσα της δεκαετίας του 70 όταν ήμουν περίπου 17 χρονών και είχε κυκλοφορήσει το δίσκο Blow by Blow. Θυμάμαι το κομμάτι Cause we`ve Ended as Lovers που με είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό με τα πρωτόγνωρα μελωδικά περάσματα και τα ηχοχρώματα που τότε δε μπορούσες να καταλάβεις από που έρχονται. Καθώς τότε δεν υπήρχαν youtube και ταμπλατούρες με τα κομμάτια του, το να προσεγγίσεις το στυλ του ήταν κάτι αδύνατο. Με το Wired που ακολούθησε και με τα τρομερά Led Boots, Goodbye Pork Pie hat καθώς και όλα αυτά τα funk κομμάτια που είχε ο δίσκος, καθιερώθηκε στους κορυφαίους.

Στα χρόνια που ακολούθησαν κυκλοφορησε δίσκους με Blues rock, Hard Rock ,Jazz fusion ,Funk,ακόμα και Electronica. Ποτέ δε σταμάτησε να ψάχνεται, να είναι πρωτοπόρος και να εξελίσεται και κυρίως την δεκαετία του 2000 που κυκλοφόρησε το Who Else και το Υou had it coming έδειξε πως θα ακούγεται η ηλεκτρική κιθάρα στον 21ο αιώνα.

Ετσι γνώρισα και αγάπησα τον Jeff Beck. Τον Jeff που γερνούσε όμορφα και τον θεωρούσαμε σκληρό καρύδι. Ενας Γίγαντας μας άφησε, ανέβηκε και αυτός στο τρένο της μεγάλης φυγής. Το μεγάλο παράπονό μου ότι δεν ήρθε ποτέ Ελλάδα και δε κατάφερα ποτέ να τον δω ζωντανά. Σαν επίλογο θα έβαζα το κομμάτι του, Nadia!

Αποστόλης Παπουτσάκης

O Αποστόλης Παπουτσάκης είναι ένας μουσικός ταγμένος στην τέχνη του. Ακούμε τα ηλεκτρικά σόλο του από τη δεκαετία του 1990, κάπου στα μισά της όταν εγκαταστάθηκε με την όμορφη οικογένειά του στην πόλη μας. Σπουδαίος κιθαρίστας και σπουδαίος δάσκαλος του λατρεμένου εξάχορδου μουσικού οργάνου, είναι ο πλέον αρμόδιος στην πόλη μας, να αποχαιρετήσει με λίγα λόγια τον μεγάλο βιρτουόζο της ηλεκτρικής κιθάρας Jeff Beck που μας άφησε χρόνους μόλις χθες, σε ηλικία 78 ετών. Ο Jeff Beck έπαιζε ασταμάτητα μουσική από την δεκαετία του 1960. Μαζί με τον Eric Clapton και τον Jimmy Page συνυπήρξε, έστω και για λίγο, στους θρυλικούς Yardbirds. Μπορεί ο Jeff Beck να μην έφτασε την δημοφιλία των άλλων δύο θρύλων, αλλά ήταν αυτό που θα λέγαμε “ο αγαπημένος κιθαρίστας του κάθε κιθαρίστα”. Όσο για τον Αποστόλη, όταν δεν ασχολείται με λογής λογής μερεμέτια στο σπίτι, και όταν δεν μαγειρεύει τις σπεσιαλιτέ του, ομορφαίνει τις νύχτες σε Πρέβεζα, Λευκάδα, Πάργα και αλλού, με την γκρουπάρα των West Coast Band, όπου με άλλες μεγάλες μορφές υπηρετούν τα Blues, την Jazz και το κλασικό Rock!