Οι εκδότες ζητούν μείωση του ΦΠΑ στην παραγωγή – η πολιτεία τι θα κάνει;

Το βιβλίο στην χώρα μας, ανέκαθεν θεωρούταν κάτι “καλό και χρήσιμο” ως δώρο για μαθητές και μαθήτριες, και ότι αφορά μόνο “ψαγμένα άτομα”, “βιβλιοφάγους” και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, λογίζεται ως πολυτέλεια. Και πως αλλιώς όταν φορολογικοί λόγοι και – θα μου επιτρέψεις – ανυπαρξία πολιτικής βούλησης. Η παραγωγή του βιβλίου φορολογείται βαρύτατα με συντελεστή 24%. Στην ηλεκτρονική Καθημερινή βρήκα και αναδημοσιεύω συνέντευξη που παραχώρησαν στον κ. Νικόλα Ζώη οι εκδότες κ. Κώστας Δάρδανος (Gutenberg) και κ. Γιάννης Κωνστανταρόπουλος (Μίνωας). Πιστεύω πως αξίζει να διαβαστεί.

Οι εκδότες Κώστας Δαρδανός και Γιάννης Κωνστανταρόπουλος μιλάνε στον Νικόλα Ζώη στην Καθημερινή σχετικά με το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην παραγωγή βιβλίου.

Τη δραστική μείωση του ΦΠΑ στην παραγωγή βιβλίων, δηλαδή στις υπηρεσίες εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας κ.λπ., που σήμερα βρίσκεται στο 24%, και την εξίσωσή του με εκείνον της πώλησης, ο οποίος έχει οριστεί στο 6%, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών Έλληνες εκδότες μιλώντας στην «Κ». Όπως επισημαίνουν, μια τέτοια αναντιστοιχία μειώνει τη ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε ασφυξία και οι μεγάλες να προτιμούν το μικρότερο κόστος που προσφέρεται από μονάδες παραγωγής του εξωτερικού.

«Προπληρώνουμε έναν πολύ υψηλό ΦΠΑ», λέει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, εκδότης του Μίνωα και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, «που όμως δεν αντισταθμίζεται από τον χαμηλό ΦΠΑ των πωλήσεων. Θα πρέπει να έχουμε 400% κέρδος για να συμβεί αυτό. Αν είχαμε ενιαίο ΦΠΑ, αυτό που θα πληρώναμε στην παραγωγή θα το εισπράτταμε από την πώληση. Όταν όμως υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά, καταλήγουμε πάντα να μας χρωστάει η εφορία την επιστροφή ΦΠΑ, που μπορεί να έρθει και σε τρεις μήνες. Με αποτέλεσμα να μας λείπει η ρευστότητα, που μένει στα κρατικά ταμεία».

Όπως προσθέτει ο Κώστας Δαρδανός των εκδόσεων Gutenberg, η επιστροφή μπορεί να πάρει ακόμα και 18 μήνες αν συνυπολογίσει κανείς ότι η είσπραξη του ΦΠΑ από τις πωλήσεις ενός βιβλίου προϋποθέτει τη διάθεση όλου του στοκ, κάτι που είναι δύσκολο σε αντιεμπορικούς τίτλους. Ο ίδιος εξηγεί ότι η διαφορά μεταξύ του ΦΠΑ της παραγωγής και εκείνου της πώλησης προέκυψε ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ψευδούς δήλωσης διαφημιστικών φυλλαδίων ως βιβλίων, από εταιρείες εκτύπωσης που ήθελαν να αποκομίσουν τα οφέλη του εκδοτικού χώρου. «Θα μπορούσαμε όμως να προσπεράσουμε το εμπόδιο», υπογραμμίζει ο Κώστας Δαρδανός, «αν καταστεί υποχρεωτικό από το υπουργείο Οικονομικών να αναγράφεται στα σχετικά τιμολόγια ο αριθμός ISBN, που είναι μοναδικός για το βιβλίο».

Το γενικό πρόβλημα μεγεθύνεται μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του χαρτιού, λέει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος και συμπληρώνει: «Οι εκδότες δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε αυτές τις αυξήσεις στη λιανική τιμή των βιβλίων και δεν ξέρω αν ο κόσμος θα μπορεί ξαφνικά να πληρώνει έναν τίτλο 20% ή 30% ακριβότερα». Για όλους αυτούς τους λόγους, κάποιοι εκδότες που έχουν τη σχετική δυνατότητα στρέφονται σε καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής του εξωτερικού (στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και δευτερευόντως στην Ιταλία και στην Ισπανία), οι οποίες αναλαμβάνουν μεγάλα τιράζ, αλλά προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες προετοιμασίας ενός βιβλίου με χαμηλότερο κόστος και χωρίς ΦΠΑ.

«Έτσι όμως θα κλείσουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που στηρίζουν τον χώρο του βιβλίου, όπως εταιρείες χάρτου, εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας κ.ά., ενώ θα οδηγηθούμε και σε στρέβλωση και μονοπώληση της αγοράς», παρατηρεί ο Κώστας Δαρδανός. «Η κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί την εξίσωση του ΦΠΑ ένα χρόνο πριν», προσθέτει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος και καταλήγει: «Δεν ζητάμε να μην πληρώνουμε. Το δημοσιονομικό κόστος του αιτήματός μας είναι μηδενικό. Με ό,τι ισχύει σήμερα στις επιστροφές ΦΠΑ, τα χρήματά μας κρατούνται για μεγάλο διάστημα. Είναι σαν το κράτος να δανείζεται άτοκα από τον κλάδο μας».”