Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832
Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος
Υπήρξε ένας από τους γίγαντες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνεύματος. Διακρίθηκε ως ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, φιλόσοφος, ζωγράφος, θεολόγος, επιστήμονας και πολιτικός. Απέκτησε την παγκόσμια φήμη σε ηλικία 25 ετών με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος “Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου”. Το magnus opus είναι ο “Φάουστ”, έργο πάνω στο οποίο δούλεψε για 60 χρόνια.
Ήταν ο εμπνευστής της ιδέας της Weltliteratur (παγκόσμια λογοτεχνία) δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τις λογοτεχνίες των άλλων δυτικών χωρών καθώς και της Αραβικής, της Περσικής και της Αρχαιοελληνικής. Ήταν από τους πρωταγωνιστές της κίνησης “Κλασικισμός της Βαϊμάρης”.
“Απ’ όλους τους κλέφτες, οι ηλίθιοι είναι οι χειρότεροι επειδή σου κλέβουν τον χρόνο και το κέφι σου.”
“Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.”
“Το ταλέντο του ανθρώπου αναπτύσσεται μέσα στην απομόνωση, ο χαρακτήρας του όμως διαμορφώνεται μέσα στις τρικυμίες της ζωής.”
“Οι ανόητοι και οι έξυπνοι είναι ακίνδυνοι. Βλάπτουν μόνο οι μισοηλίθιοι και οι ημιμαθείς.”
“Αν ο Θεός με ήθελε διαφορετικό, θα με είχε πλάσει διαφορετικά.”
“Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου.”
“Ο έρωτας είναι κάτι ιδεώδες, ο γάμος κάτι πραγματικό. Η σύγχυση του ιδεώδους με το πραγματικό δεν μένει ποτέ ατιμώρητη.”
“Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, και τότε θα ξέρεις πώς να ζήσεις τη ζωή σου.”
“Κάποιοι άνθρωποι δεν λογαριάζουν τα λεφτά τους μέχρι να τους τελειώσουν. Κάποιοι άλλοι κάνουν το ίδιο με το χρόνο τους.”
“Δεν υπάρχουν ούτε δυο άνθρωποι στον κόσμο που να βλέπουν τη ζωή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.”
“Όποιος δεν κάνει τίποτε για τους άλλους, δεν κάνει τίποτε για τον εαυτό του.”
“Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, απλώς για να ζουν. Και η λίγη ελευθερία που τους μένει τους προβληματίζει και προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο να την ξεφορτωθούν.”
“Για όλες τις άλλες τέχνες πρέπει να είμαστε λίγο συγκαταβατικοί. Αλλά μόνο στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη θα είμαστε πάντα οφειλέτες.”