Ο Αύγουστος είναι ο μήνας έναρξης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και η έναρξη προετοιμασίας των ερασιτεχνικών ομάδων. Αυτές τις ημέρες όποιος γυρίσει στα γήπεδα της περιοχής θα δει αγιασμούς, συγκεντρώσεις παικτών και προπονήσεις. Ρίχνοντας μια ματιά στο ποδοσφαιρικό χάρτη της Ηπείρου, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Έχουν χαθεί ιστορικές ομάδες στα στενά μονοπάτια των τοπικών κατηγοριών και από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου μόνον ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας θα είναι σε επαγγελματικές κατηγορίες, Α’ και Β’ Εθνική αντίστοιχα. Από εκεί και μετά υπάρχει τεράστια διαφορά, με ομάδες νομών (Αναγέννηση Άρτας, ΠΑΣ Πρέβεζα) να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Μέχρι πέρυσι, υπήρχε στη Β’ Εθνική (Σούπερ Λιγκ 2) και η Α. Ε. Καραϊσκάκης. Μετά τον υποβιβασμό, το μέλλον της μόνον αισιόδοξο δεν είναι.
Στα Γιάννινα μετά τον ΠΑΣ είναι το χάος! Κυριολεκτικά το χάος… Για δεύτερη χρονιά ο νομός Ιωαννίνων δεν θα έχει ομάδα στη Γ’ Εθνική. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες είναι στις τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες. Οι περισσότερες προσπαθούν να συντηρηθούν, να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργικότητας και οι στόχοι είναι συντηρητικοί και συγκεκριμένοι. Μόνον η Θύελλα Κατσικά είχε πρωταγωνιστικές βλέψεις και διεκδίκησε με αξιώσεις την άνοδο στη Γ’ Εθνική που την έχασε στα μπαράζ!
Η Άρτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε ομάδα στη Β’ Εθνική, την Α. Ε. Καραϊσκάκης. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως έχει υποβιβαστεί και το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει με την ερασιτεχνική ομάδα και λάβει μέρος στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Άρτας. Άγνωστο τι θα γίνει με τις μετοχές και την τύχη της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΠΑΕ). Θα τεθεί σε εκκαθάριση, θα συνεχίσει να είναι ενεργή, θα γίνει κάτι άλλο; Η ουσία είναι ότι δεν κουνιέται φύλλο. Η Αναγέννηση, που κάποτε στη δεκαετία του ’70 διεκδικούσε άνοδο στην Α’ Εθνική (γνωστά τα ντέρμπι με τον ΠΑΣ Γιάννινα) είναι εδώ και πολλά χρόνια στην αφάνεια. Ο πήχης φτάνει μέχρι την άνοδο στη Γ’ Εθνική και όχι παραπάνω. Και από τη Γ’ Εθνική φέτος υποβιβάστηκε. Κάποιοι άνθρωποι της περιοχής προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή, έστω και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Απέχει πολύ μακριά από την θρυλική ομάδα του παρελθόντος. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι μόνο για τα τοπικά πρωταθλήματα, χωρίς να παρουσιάζουν κάποια δυναμική.
Στην Πρέβεζα, ο τοπικός ΠΑΣ που κάποτε έπαιζε σημαντικό ρόλο στη Β’ Εθνική αλλά και στην επαγγελματική Γ’ Εθνική, βγάζοντας σπουδαίους ποδοσφαιριστές, έχασε τον τίτλο από τον Απόλλωνα Πάργας και είναι σε κατάστασης αδράνειας. Πλησιάζει ο δεκαπενταύγουστος και δεν έβγαλε νέα διοίκηση! Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει. Ο Αχέρων Καναλακίου που είχε σημαντική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια στη Γ’ Εθνική, μετά την παραίτηση της διοίκησης Λουκούμη, είναι ορατό ότι έχει προβλήματα, καθώς εδώ και καιρό υπάρχει σε όλα στασιμότητα, ενώ αποχώρησαν και σημαντικοί ποδοσφαιριστές. Ο Απόλλων Πάργας πέρυσι είχε όρεξη, πήρε τον τίτλο και ανέβηκε κατηγορία. Ο πήχης μπορεί να φτάσει μέχρι την παραμονή και όχι παραπάνω. Η ομάδα που ξεχωρίζει τα τελευταία έξι χρόνια είναι ο Τηλυκράτης Λευκάδας που κινείται περισσότερο οργανωμένα σε σχέση με άλλες ομάδες. Πέρυσι συναγωνίστηκε την Παναχαϊκή στη διεκδίκηση του τίτλου στη Γ’ Εθνική ενώ και φέτος άρχισε νωρίς τον σχεδιασμό, ξεκίνησε προετοιμασία, κάνοντας σημαντικές μεταγραφές. Μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας, ο Τηλυκράτης είναι η 3η ομάδα που ξεχωρίζει στην Ήπειρο και στην ευρύτερη περιοχή. Μακριά από τον καλό του εαυτό είναι και ο πάλαι ποτέ δυνατός Εθνικός Φιλιππιάδας με έντονη παρουσία στην παλιά επαγγελματική Γ’ Εθνική.
Στο νομό Θεσπρωτίας αξιέπαινη είναι η προσπάθεια που γίνεται από τον Θεσπρωτό του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Είναι στη Β’ Εθνική και είναι σε καλό δρόμο. Στο ερασιτεχνικό της Θεσπρωτίας λίγο πολύ όλες οι ομάδες κινούνται στα ίδια μέτρια επίπεδα. Πριν από λίγα χρόνια είχε ξεχωρίσει και το Σούλι Παραμυθιάς, αρκετά κλικ πάνω από τις άλλες ομάδες, αλλά κόπηκε αυτή η δυναμική.
Η εικόνα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής, μόνο αισιοδοξία δεν αναδύει. Αυτό φαίνεται και από τη συνεχόμενη μείωση συμμετοχής των ομάδων στα πρωταθλήματα. Είχαμε κάνει ολόκληρη έρευνα γι’ αυτό και με ονόματα αναφέραμε τις ομάδες που έβαλαν λουκέτο. Είναι δύσκολες εποχές, δεν υπάρχουν χρήματα, πολλοί παράγοντες ασχολούνται πολλά χρόνια και έχουν κουραστεί, ενώ και οι φίλαθλοι δεν δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν ερασιτεχνικούς αγώνες, όπως παλιότερα. Ειδικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ακολουθεί συνεχώς φθίνουσα πορεία. Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα. Και αυτό είναι κρίμα, πολύ κρίμα. Αναγκαία διευκρίνηση: Με το παρόν ρεπορτάζ αποτυπώνουμε μια δεδομένη κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν ψέγουμε τους παράγοντες που όσο μπορούν προσφέρουν.
Βαγγέλης Γυφτόπουλος