ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ – Αγώνες ταχυδρόμων με στολή, καπέλο, χιαστί τσάντα!

Οι ταχυδρόμοι είναι μια συμπαθέστατη τάξη εργαζομένων. Ειδικά στα παλιότερα χρόνια, τους περίμεναν πως και πως στα απομακρυσμένα χωριά για να τους φέρουν γράμματα από τους ξενιτεμένους, από άλλα προσφιλή πρόσωπα ή και εμβάσματα με μάρκα από τη Γερμανία, κορώνες από τη Σουηδία, δολάρια από την Αμερική. Και τα φανταράκια, στις ελεύθερες ώρες έγραφαν γράμματα στην καλή τους ή στους γονείς τους, με την προσμονή ο ταχυδρόμος να τα πάει εκεί που θέλουν. Στα παλιά χρόνια οι ταχυδρόμοι με γεμάτη την τσάντα (τότε εκτός από τα γράμματα δεν υπήρχε άλλος τρόπος επικοινωνίας), φορώντας την στολή με το καπέλο και την ντουντούκα, ανήγγειλαν την παρουσία τους στα χωριά. Γύρω τους μαζεύονταν όλοι οι κάτοικοι, ακόμα και μικρά παιδιά. Ποτάμι τα δάκρυα που χύθηκαν είτε χαράς, είτε λύπης, είτε νοσταλγίας, από τα γράμματα των ταχυδρόμων που πήγαιναν στα χωριά την εποχής της πικρής ξενιτιάς.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με πρωτοβουλία του ΕΛΤΑ καθιερώθηκαν οι Πανελλήνιοι Αγώνες Βάδην ταχυδρομικών υπαλλήλων. Αγώνες γινόταν και στη δεκαετία του ’60 από τον σύλλογο των υπαλλήλων αλλά ως θεσμός ξεκίνησε το 1972 στην Αθήνα. Στους αγώνες βάδην 4000 μέτρων ελάμβαναν μέρος ταχυδρομικοί διανομείς, οι ταχυδρόμοι, όπως τους ξέρει ο κόσμος, φορώντας την στολή με το καπέλο, φέροντας χιαστί και την ταχυδρομική τσάντα η οποία σε όλους είχε ένα βαρίδιο ενός κιλού! Ο θεσμός αυτών των αγώνων ξεκίνησε το 1972 στην Αθήνα και σταμάτησε το 2006. Οι τελευταίοι αγώνες έγιναν στην Άρτα.

Στιγμιότυπο από τους πρώτους αγώνες βάδην ταχυδρόμων στην Αθήνα το 1972

Οι Β΄ πανελλήνιοι αγώνες βάδην ταχυδρόμων, έγιναν την Κυριακή 20 Μαΐου 1973 στα Γιάννινα. Οι αγώνες έγιναν σε τρεις σειρές, ήταν υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ και με κριτές του ΣΕΓΑΣ. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Η.Α» της εποχής, η εκκίνηση έγινε μπροστά από το κτίριο της τότε Νομαρχίας νυν περιφέρειας. Στα Γιάννινα είχαν καταφθάσει με τις οικογένειές τους πάνω από 1500 άτομα. «Οι διανομείς βαδισταί έφερον πλήρη στολήν μετά ταχυδρομικής τσάντας περιεχούσης βάρος 1 κιλού» σημείωνε το σχετικό ρεπορτάζ. Πριν από τους αγώνες έγινε παρέλαση των βαδιστών με την φιλαρμονική του δήμου Ιωαννιτών με την παρουσία όλων των τοπικών αρχών. Παρέστησαν ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Βράκας, ο νομάρχης Κ. Λιοτόπουλος, ο υποδιοικητής της 8ης Μεραρχίας Αχιλλέας Τσουκαλής, ο δήμαρχος Φιλίππου και ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ Γ. Κουρεμπανάς.
Τα αποτελέσματα
1η ΣΕΙΡΑ: 1Ος Δημοσθένης Βερβερίδης (Θεσσαλονίκης), 2ος Δημήτρης Αργυρόπουλος (Αιγάλεω), 3ος Άρης Καραγιώργος (Αθηνών). Ο Άρης Καραγιώργος υπήρξε επί σειρά ετών αθλητής του βάδην του Παναθηναϊκού, με πολλά πανελλήνια ρεκόρ και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1980. Γεννήθηκε το 1950 στην Ευρυτανία και είναι συνταξιούχος των ΕΛΤΑ. Σπουδαίος αθλητής ήταν και ο αδελφός του Χρήστος Καραγιώργος.
2η ΣΕΙΡΑ: 1ος Β. Αναγνωστόπουλος (Γλυφάδα), Διον. Βολονάκης (Θησείου), Γεώργιος Καραγγέλης (Θεσσαλονίκης).
3η ΣΕΙΡΑ: 1ος Ιωάννης Οικονόμου (ΕΛΤΑ Ιωαννίνων), 2ος Β. Χαλιμούρδας (Τρικάλων), Π. Κρητικός (Κέρκυρας).

Βαγγέλης Γυφτόπουλος