Kurt Cobain: εις μνήμην

 

Ο Κερτ Ντόναλτ Κομπέιν γεννήθηκε 20 Φλεβάρη του 1967 και 5 Απρίλη του 1994 έδωσε τέλος στην σύντομη και πονεμένη ζωή του. Έπασχε από διπολική διαταραχή και έτσι κι αλλιώς είχε ευαίσθητο ψυχισμό, τραυματισμένο από το διαζύγιο των γονιών του, ενώ ο ίδιος ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ενώ μεγάλωσε σε επαρχιακό και στενόμυαλο περιβάλλον, ο ίδιος ανέπτυξε ευαισθησία και ενσυναίσθηση προς κάθε μειονότητα και γενικά προς τα ζώα και, φυσικά, κάθε ανθρώπινη ψυχή που δεν ανταποκρινόταν στα χαρακτηριστικά του “λευκού αρσενικού” και των συντηρητικών κύκλων που χαρακτηρίζει το κατεστημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαχρονικά.

Έχουμε πολλούς λόγους να τιμούμε την μνήμη του Κερτ. Με τους Νιρβάνα έβγαλε τρία καταπληκτικά στούντιο άλμπουμ. Το δεύτερο στη σειρά, το “Nevermind” αποτελεί τον δίσκο που καθόρισε το στίγμα της δεκαετίας του 1990. Χάρη στην τεράστια εμπορική επιτυχία του μάθαμε τον όρο “αλτέρνατιβ/εναλλακτικό”. Αμέτρητες μπάντες βρήκαν “στον ήλιο μοίρα” καθώς φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλο κοινό για καλλιτέχνες με “λοξή” ματιά πάνω στην τέχνη και γενικά στα πράγματα.

Τον αγαπάμε επειδή έθεσε τέρμα στο χοντροκομμένο και άξεστο πανηγύρι του ποζεράδικου μέταλ που κυριαρχούσε στα τέλη των ‘80ς. Μετά το “Nevermind” οι κάθε Μότλεϊ Κρου, Πόιζον και Σκιντ Ρόου απλά στερούνταν λόγου ύπαρξης. Επίσης, αν σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που στηρίζουν εμφατικά τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των ζώων, πίσω στις αρχές των ‘90ς για όλα αυτά γινόταν λόγος δημόσια από ανθρώπους σαν τον Έντι Βέντερ και, βέβαια, τον Κερτ Κομπέιν.

Ακόμα θυμάμαι πού βρισκόμουν όταν άκουσα την είδηση για την αυτοκτονία του Κερτ. Θυμάμαι το σάστισμα, την οργή που με έπνιξε όταν κάποιοι κρετίνοι με τους οποίους ατυχώς έκανα τότε παρέα, χλεύαζαν το “πρεζάκι που τίναξε τα μυαλά του στον αέρα”. Θυμάμαι μια βουβή θλίψη. Με πόνεσε πολύ ο χαμός του Κερτ. Με πονούσε διαρκώς το άρμεγμα που ακολούθησε. Ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, τα ημερολόγιά του, μια ταινία, το “Montage of Heck” νομίζω που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια και αποτελούταν από ιδιωτικά βίντεο του Κερτ – δίχως να το ξέρω αυτό, το ξεκίνησα, νόμιζα πως απλά θα μιλούσαν οι δικοί του, τα μέλη των Νιρβάνα, φίλοι του κλπ, δεν άντεξα πολύ.

Ο Κερτ ήταν εκτός από ταλαντούχος, γενναιόδωρος. Βοήθησε πολλές μπάντες που θαύμαζε να γίνουν γνωστές, όπως οι Μιτ Πάπετς (Meat Puppets), οι Μέλβινς (Melvins) και οι Γουάιπερς (Wipers) και πολλές άλλες.

Δεν θέλω να γράψω κάτι άλλο. Στην πραγματικότητα ό,τι είναι να ξέρετε για τον Κερτ Κομπέιν, θα το βρείτε στα τραγούδια του. Όλα τα άλλα αποτελούν προβολές ξένων, προς εκείνον “θέλω”, και ανερμάτιστα ψυχανεμίσματα. Απλά, μια στο τόσο, πείτε και μια προσευχή για τις ψυχές που “κοιμούνται με τους αγγέλους1

Κώστας Μαζιώτης

 

1Sleeps with angels” Neil Young, 1995