Πως πανηγύρισαν στην Πρέβεζα το χρυσό της Τσουμελέκα

Σαν χθες, το 2004, γράφτηκε άλλη μία χρυσή σελίδα στον ελληνικό στίβο. Η Αθανασία Τσουμελέκα από την Πρέβεζα και με καταγωγή από το Συρράκο Ιωαννίνων, με μεγάλη θέληση πρώτευσε στα 20.000 μέτρα βάδην στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. H μάχη με τη μεγάλη αντίπαλό της, Ιβάνοβα, ήταν συγκλονιστική, αλλά τελικά κρίθηκε σχεδόν στο νήμα, το οποίο έκοψε πρώτη η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με χρόνο 1 ώρα 29 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, συνολικά τέσσερα δευτερόλεπτα καλύτερα από τη Ρωσίδα (1.29.16), η οποία, όπως και στο Σίδνεϊ πριν από τέσσερα χρόνια, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση.
Γυρίζοντας τον χρόνο 18 πίσω, παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ του υπογράφοντα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στο αθλητικό ένθετο «ΟΜΑΔΑ» που είχε ως κεντρικό δισέλιδο θέμα αυτή τη μεγάλη επιτυχία: «Στα γιορτινά ντύθηκε από χτες το πρωί η Πρέβεζα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου της Αθανασίας Τσουμελέκα στο αγώνισμα 20.000 μ. βάδην. Η χρυσή Ολυμπιονίκης είναι γέννημα – θρέμμα της Πρέβεζας, καθώς εκεί υπάρχει η μόνιμη κατοικία της. Μάλιστα ξεκίνησε τον αθλητισμό από τον τοπικό σύλλογο Αστέρα Πρέβεζας, όπου εκεί ανήκει και η Αθηνά Παπαγιάννη, που χτες στο ίδιο αγώνισμα τερμάτισε στην 10η θέση. Οι γονείς της Αθανασίας, ο Βασίλης και η Βούλα Τσουμελέκα έχουν ιχθυοπωλείο στην Πρέβεζα, αλλά εκεί χτες δεν ήταν κανείς, παρά μόνο ο υπάλληλος που δεν προλάβαινε να κερνά τον κόσμο. Οι γονείς της Ολυμπιονίκη με τα άλλα δύο της αδέλφια, Ουρανία και Σωκράτη, ήταν στην Αθήνα για να δουν από κοντά τον αγώνα, σαν κάτι να τους έλεγε μέσα τους ότι θα υπάρξει αυτή η επιτυχία. «Μπορεί η Αθανασία να μη έλεγε μεγάλα λόγια, όπως κάνει πάντα, αλλά εγώ πίστευα ότι θα πάρει κάποιο μετάλλιο» λέει στην «ΟΜΑΔΑ» ο πατέρας της Βασίλης Τσουμελέκας και συμπληρώνει: «Κάθε χρόνο πήγαινε καλύτερα. Ήμουν σίγουρος για την επιτυχία, είχα αυτή την διαίσθηση μέσα μου. Είμαστε όλοι συγκινημένοι και καμαρώνουμε την κόρη μας. Την καμαρώνει όλη η Πρέβεζα, όλη η Ελλάδα. Μας αξίωσε ο Θεός να τη δούμε Ολυμπιονίκη και μάλιστα στα γήπεδα της πατρίδας μας. Δεν προλαβαίνω να απαντώ στο τηλέφωνο και να δέχομαι τα συγχαρητήρια όλων». Μαζί τους ήταν και ο άνθρωπος που την οδήγησε στον αθλητισμό, ο προπονητής της στον Αστέρα Πρέβεζας Μανώλης Μυλωνάς. Μιλώντας στην «ΟΜΑΔΑ» για τα πρώτα βήματα της Τσουμελέκα στον αθλητισμό σημείωσε: «Αρχίσαμε τον αθλητισμό, από τότε που η Αθανασία ήταν στην έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Αρχικά ήταν στους δρόμους αντοχής, αλλά μετά ασχολήθηκε με το βάδην, μαζί με την Αθηνά Παπαγιάννη. Είναι ένα κορίτσι ευγενικό, χαμηλών τόνων, που δεν το έβαζε κάτω και πάλευε για την διάκριση».
Εκατοντάδες κάτοικοι της Πρέβεζας πέρασαν από το ιχθυοπωλείο της οικογένειας Τσουμελέκα για να συγχαρούν την μεγάλη επιτυχία της Αθανασίας. Το μαγαζί και όλη η γειτονιά είχαν σημαιοστολιστεί και παντού κυμάτιζαν γαλανόλευκες σημαίες. Λίγο μετά συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Μιλτιάδη Κλάπα, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να αποδοθούν στην Τσουμελέκα όλες οι τιμές που ταιριάζουν σε μια Ολυμπιονίκη και όλη η πόλη να φωταγωγηθεί και να σημαιοστολιστεί. Σε λίγες ώρες η Πρέβεζα είχε άλλη όψη, ενώ στην χαρά συμμετείχαν και ξένοι τουρίστες που είχαν αγκυροβολημένα τα σκάφη τους στο λιμάνι της πόλης του Αμβρακικού. Το βράδυ με πρωτοβουλία του Δήμου στήθηκε στην πλατεία γιγαντοοθόνη, όπου όλοι οι κάτοικοι είδαν την απονομή του χρυσού μεταλλίου, ενώ η συνέχεια δόθηκε στο χωριό Νέα Σινώπη της Πρέβεζας με τρικούβερτο γλέντι που οργάνωσαν οι παππούδες της Αθανασίας. Η Πρέβεζα πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε και το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία της Τασούλας Κελεσίδου, αφού από εκεί είναι η καταγωγή της μητέρας της, ενώ από ένα άλλο ορεινό χωριό της Πρέβεζας, το Πολυστάφυλο, κατάγεται και η Κατερίνα Θάνου.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Η Αθανασία Τσουμελέκα με τη γαλανόλευκη πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στις 23/8/2004

Το αφιέρωμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου της Αθανασίας Τσουμελέκα με ρεπορτάζ και από Πρέβεζα του Βαγγέλη Γυφτόπουλου