ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ – Η φλόγα της μπάλας δεν έσβησε ποτέ (αναδημοσίευση)

Άγκυρα έριξε τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ως προπονητής από το 2019 του Θεσπρωτού. Αρχικά στη Σούπερ Λιγκ 2 και τώρα στη Γ’ Εθνική. Εκεί τον συναντήσαμε για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το «ΦΩΣ». Κάναμε βόλτα στην παραλία, μιλήσαμε αρκετή ώρα μαζί του, μας είπε πολλά για το ποδόσφαιρο και τη ζωή του. Περισσότερα όμως θα μάθουμε όταν κυκλοφορήσει τους δύο τόμους για τη ζωή του, καθώς, πέρα από το ποδόσφαιρο, τη μουσική, τις εκδρομές, την καθημερινότητα, ασχολείται και με τη συγγραφή της βιογραφίας του.
Ο Ρότσα είναι μια Ιστορία μόνος του. Πολλά κομμάτια αυτής έγραψε και στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό, αφού ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 2 νταμπλ και ως προπονητής 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο που ήταν νταμπλ, ενώ οδήγησε το 1996 τους «πράσινους» στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι τυχεροί στην Ηγουμενίτσα που έχουν έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο και προπονητή στην τοπική ομάδα τους. Πέρυσι ο δήμος Ηγουμενίτσας με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης. Καθηγητές και δάσκαλοι σχολείων της περιοχής τον καλούν για διαλέξεις στα παιδιά για το ποδόσφαιρο, μα πιο πολύ για την αθλητική παιδεία. Περπατούμε στους δρόμους της πόλης και δεν προλαβαίνει να χαιρετά τον κόσμο.
Ήταν η πρώτη συνέντευξη που κάναμε μαζί του και πρώτη φορά τα είπαμε από κοντά. Πολλές οι ιστορίες από το παρελθόν, όπως και οι κοινοί φίλοι μας. Νιώσαμε σαν να γνωριζόμαστε χρόνια. Ξεκινήσαμε στον πληθυντικό, μα γρήγορα με δική του προτροπή το γυρίσαμε στον ενικό.

Από το 2019 είναι προπονητής στον Θεσπρωτό

Χουάν, πώς είναι η ζωή εδώ στην επαρχία;

Είναι τέλεια. Ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη γυναίκα μου στην Ηγουμενίτσα. Από πέρυσι νοικιάσαμε σπίτι σε ένα κοντινό χωριό, στο Ασπροκκλήσι, και απολαμβάνουμε την ηρεμία. Βέβαια, μας αρέσει να κάνουμε εκδρομές σε διάφορες περιοχές, το καλοκαίρι έχουμε θαυμάσιες παραλίες. Βλέπουμε και πολύ τηλεόραση, μας αρέσει η εκπομπή The Chase της Μπεκατώρου, γιατί μαθαίνεις πράγματα. Ο γιός μου είναι στην Αθήνα και η κόρη μου είναι παντρεμένη στην Αργεντινή και μας χάρισε ένα εγγονάκι, τον Φίλιππο.

Να τον χαίρεστε, βλέπω ότι λάμπει το πρόσωπό σου όταν μιλάς για τον εγγονό.

Μιλάω κάθε μέρα μαζί του με βιντεοκλήση, δεν είναι όπως παλιά που δεν μπορούσαμε ούτε στο τηλέφωνο να μιλήσουμε. Είναι 22 μηνών, παίζει και ποδόσφαιρο από τώρα. Κοίταξε πως χτυπάει με τη  μία τη μπάλα (σημείωση: Μας δείχνει βίντεο από το κινητό όπου ο μπόμπιρας είναι καταπληκτικός).

Πήρε το ταλέντο του παππού;

Δεν ξέρω, θα φανεί. Και ο γαμπρός μου, ο Έμερσον Πανιγούτι, έπαιζε ποδόσφαιρο και τώρα είναι βοηθός στην Τσακαρίτα, ομάδα Β’ Εθνικής, που έχει σε κάθε αγώνα 30.000 εισιτήρια.

Πώς γνωρίστηκε με την κόρη σου, αφού ζείτε από το 1979 στην Ελλάδα;

Ένα διάστημα είχα συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Κάναμε μεταγραφές και από την Αργεντινή. Ένας από τους ποδοσφαιριστές που πήραμε ήταν και ο μετέπειτα γαμπρός μου. Στην Κύπρο γνωρίστηκε με την κόρη μου και παντρεύτηκαν.

Ο εγγονός έχει ελληνικό όνομα, Φίλιππος.

Έτσι ήθελε να τον πουν η κόρη μου, ήθελε ο γιός της να έχει ελληνικό όνομα. Εμείς λατρεύουμε την Ελλάδα.

Ποια ομάδα στη Σούπερ Λιγκ θα πάρει το πρωτάθλημα;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Είναι δύσκολο να πεις από τώρα ότι θα πάρει το πρωτάθλημα η τάδε ομάδα. Βλέπουμε καλό πρωτάθλημα με καλές ομάδες. Εγώ θα ήθελα πιο δυνατή την επαρχία, να παίζουν και άλλες σημαντικές ομάδες που έχουν κόσμο, όπως η Λάρισα, η Παναχαϊκή, η Δόξα Δράμας, η Καβάλα, ο Πιερικός.

Το έμπειρο μάτι σου δεν ξεχωρίζει κάποια ομάδα;

Έχουν ξεχωρίσει οι τέσσερις πρώτες Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Ο Άρης είναι ένα αίνιγμα, η μοναδική ομάδα χωρίς Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Ο Αργεντινός άσος τα πρώτα χρόνια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο

Θέλω τη γνώμη σου και για τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ μου άρεσε, έδειξε καλά στοιχεία. Και με την ΑΕΚ ήταν ανταγωνιστικός. Αν συνεχίσει έτσι πιστεύω ότι μπορεί να παραμείνει στην κατηγορία.

Κάποια ματς κόντρα στον ΠΑΣ που θυμάσαι περισσότερο από την εποχή που έπαιζες στον Παναθηναϊκό;

Μας στοίχησαν πολύ οι δύο ήττες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, το 1980, στα Γιάννινα. Χάσαμε με 4-1 στο πρωτάθλημα και μετά από λίγες ημέρες χάσαμε και στο κύπελλο 2-1. Τότε είχε αναλάβει τον Παναθηναϊκό ο Πεζάολα. Εγώ ήμουν στην αποστολή, αλλά δεν αγωνίστηκα. Όταν σταματήσαμε στο Μενίδι για φαγητό του λέω: «Μίστερ, δεν μου αρέσουν κάποια πράγματα, έτσι δεν πάμε πουθενά». Είχαμε χάσει 6-0 και από τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο, η μεγαλύτερη ήττα στην Ιστορία του Παναθηναϊκού. Και μου λέει «Χουάν, έχω χρόνια στο ποδόσφαιρο, ξέρω τι πρέπει να κάνω, θα τα αλλάξω όλα». Ήταν λάθος του Γιώργου Βαρδινογιάννη που δεν ανανέωσε τη συνεργασία με τον Πεζάολα. ήταν πολύ καλός προπονητής. Ο Άλεν που ήρθε μετά, δεν έκανε τίποτα. Από τους χειρότερους προπονητές που έχω δει.

Τους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που είχε παλιά ο ΠΑΣ τους γνώριζες από την Αργεντινή;

Όχι, δεν τους ήξερα, εδώ τους γνώρισα. Ήταν μεγάλοι παίκτες, που δεν άλλαξαν μόνον την Ιστορία του ΠΑΣ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν οι πρώτοι Λατινοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές, ανοίγοντας την πόρτα να έρθουν και άλλοι που έδωσαν αίγλη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πήγα το 1975 στο Καραϊσκάκη να δω έναν αγώνα Εθνικός – ΠΑΣ και είδα 30.000 φιλάθλους. Πολλοί πήγαν να δουν και τους ξένους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα. Με τον Αλβαρέζ παίξαμε και συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό. Μεγάλη παικτούρα. Με την ευκαιρία να προσθέσω κάτι. Αυτό που έκανε ο Φαρία το 1972 για τον ΠΑΣ με τους παίκτες από την Αργεντινή μπορούν να το κάνουν και τώρα. Στην Αργεντινή υπάρχουν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν στην Ελλάδα. Όμως χρειάζεται να πάει άνθρωπος εκεί για να τους βρει. Βλέπεις τον Εραμούσπε, που έπαιζε στη Λανούς, πως ξεχωρίζει στα Γιάννινα.

Είσαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τον Θεσπρωτό;

Με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, όταν ανέλαβα την ομάδα το 2019, κάναμε ένα πλάνο επταετίας. Ο υποβιβασμός στη Γ’ Εθνική δεν είναι απόλυτα δική μας ευθύνη. Δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες που είχαν γίνει με την πολιτεία και την τηλεόραση. Η Βέροια ξόδεψε πολλά λεφτά και δεν πήρε τίποτα. Τώρα είναι πολύ χαμηλά. Εξαφανίστηκαν από τη Β’ Εθνική και άλλες ομάδες, όπως η ΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας, ο Πιερικός. Δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες με τη διοργανώτρια αρχή. Όμως και ο ΠΣΑΠΠ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Δεν πήρε μέρος στα ζητήματα που είχαν οι ποδοσφαιριστές. Έπρεπε να γίνουν δυναμικοί αγώνες. Έλεγα στα παιδιά του Θεσπρωτού «κάντε κάτι, μια απεργία, εγώ πρώτος θα είμαι μαζί σας». Η δύναμη του ποδοσφαίρου είναι οι ποδοσφαιριστές όχι οι παράγοντες. Όμως, δεν έγινε τίποτα. Ο ΠΣΑΠΠ δεν βοήθησε όπως θα έπρεπε.

Ο Ρότσα ποζάρει στον φακό του «Φωτός» στην Ηγουμενίτσα

Ποια είναι η δική σου άποψη για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2;

Είναι καλό πρωτάθλημα με καλές ομάδες.

Γράφονται διάφορα ότι υπάρχει και παρασκήνιο.

Ο κύριος Αυγενάκης είπε ότι δεν δίνει τα λεφτά γιατί το πρωτάθλημα δεν είναι καθαρό. Αν έχει στοιχεία ότι οι τάδε ομάδες κάνουν αυτά, οφείλει ως υφυπουργός Αθλητισμού να τις τελειώσει. Όχι όμως να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και να τιμωρούνται όλες οι ομάδες. Με αυτό που έγινε, πεινάνε οι ποδοσφαιριστές. Μιλάμε για πείνα, πως να σας το περιγράψω. Έστειλα μήνυμα στον ΠΣΑΠΠ να με καλέσουν μια μέρα για να μιλήσω. Δεν πήρα απάντηση. Μόνον με αγώνες θα λυθούν τα προβλήματα. Όπως κάναμε παλιότερα εμείς αγώνες για να αποκτήσουν δικαιώματα οι ποδοσφαιριστές, με δωδεκαετίες, οκταετίες, πενταετίες, φτάνοντας μετά να είναι ελεύθερα τα συμβόλαια.

Ένιωσες τον ανάλογο σεβασμό, καθώς είσαι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, εντός και εκτός γηπέδων;

Βεβαίως, γι’ αυτό είμαι στην Ελλάδα 44 χρόνια. Και είμαστε σε μια χώρα όπου ή είσαι πολύ χαρούμενος ή πολύ λυπημένος. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τη μια Κυριακή είσαι ο ήρωας και την άλλη σε βγάζουν άχρηστο. Εγώ, πάντα σεβόμουν τους αντιπάλους, ακόμα και στην Αργεντινή που αν σε έβλεπαν ότι μιλάς με αντίπαλο, είχες πρόβλημα. Εκεί ήταν πιο σκληρά τα πράγματα. Αυτό λέω και στα παιδιά. Να μην επηρεάζονται από οπαδικές εφημερίδες, από σάιτ, από δημοσιεύματα, να παίζουν για την ομάδα τους, αλλά να σέβονται και τον αντίπαλο. Θέλω να πιστεύω, ότι αν πάω στο Καραϊσκάκη να δω αγώνα του Ολυμπιακού, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Γιατί ποτέ δεν είπα άσχημη κουβέντα για τον Ολυμπιακό. Ήταν ο μεγάλος αντίπαλος, όχι όμως εχθρός.

Πως πηγαίνει φέτος ο Θεσπρωτός στη Γ’ Εθνική;

Κάναμε μια ομάδα από την αρχή με νέα παιδιά. Δεν έμεινε κανένας ποδοσφαιριστής από πέρυσι. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία δέκα ημέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, λόγω κάποιων θεμάτων που προέκυψαν, και είπα στα παιδιά ότι τη φόρμα θα τη βρούμε στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Έχουμε καλή και επιθετική ομάδα, η οποία πληρώνει τις απειρίες της. Είναι ένα ισορροπημένο πρωτάθλημα και στόχος μας για φέτος είναι η παραμονή στην κατηγορία. Ο Θεσπρωτός είναι υγιές σωματείο, με καταπληκτικό γήπεδο και προπονητικό κέντρο στην περιοχή της Κεστρίνης. Εκεί έχουμε και εστιατόριο, μαγειρεύει η κυρία Αλεξία και μετά την προπόνηση τρώνε οι ποδοσφαιριστές. Η ομάδα έχει μέλλον. Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου της Ηγουμενίτσας και των τοπικών επιχειρήσεων να βάλουν διαφημιστικές πινακίδες και να μας δώσουν χορηγίες.

Παρά τις δυσκολίες που έχει ένας προπονητής στις μικρές επαρχιακές ομάδες, βλέπω ότι δεν το βάζεις κάτω.

Αγαπώ πολύ το ποδόσφαιρο. Αισθάνομαι, σαν να είμαι ακόμα παιδί 20 χρονών. Έτσι νιώθω μέσα μου. Μόνο όταν πηγαίνω στον καθρέπτη βλέπω την ηλικία μου (γελά). Αν χρειαστεί να φουσκώσω τις μπάλες, να μαζέψω τα ρούχα, να κάνω τις γραμμές, θα το κάνω, δεν θα πω όχι. Μπορεί να έζησα μεγάλα πράγματα στο ποδόσφαιρο, έχω μια μεγάλη διαδρομή, αλλά η φλόγα αυτή δεν έσβησε ποτέ.

Γεμάτος καμάρι δείχνει σε βίντεο από το κινητό τον 22 μηνών εγγονό του να παίζει ποδόσφαιρο

Χουάν, που γεννήθηκες και πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα στο χωριό Σάντο Τομέ της Αργεντινής κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Τώρα η περιοχή αυτή έχει 70.000 πληθυσμό. Μπάλα από μικρός και το 1971 πήγα στη  Νιούελς Ολντ Μπόις, συνέχισα στην Ατλέτικο Τζούνιορ της Κολομβίας για να επιστρέψω στην Αργεντινή υπογράφοντας στη Μπόκα Τζούνιορς και μετά στον Παναθηναϊκό.

Οι γονείς ήθελαν να γίνεις ποδοσφαιριστής;

Ο πατέρας μου δεν με είδε ποτέ να παίζω. Χάθηκε νέος, σε ηλικία 58 ετών. Ήταν στην ακτοφυλακή και στη συνέχεια έκανε μια επιχείρηση καλλιεργώντας σόγια. Είχε τη συνήθεια να καπνίζει πούρο. Όμως πιάνοντας κάποια φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειες, δεν έπλυνε καλά τα χέρια, το φάρμακο πότισε το πούρο και πέρασε στον οργανισμό του. Δύο μήνες πριν πεθάνει, μου έστειλε μια κασέτα με τη φωνή του, λέγοντας να είμαι καλός πολίτης, καλός άνθρωπος και αν βγάζω δέκα δραχμές να βάζω τις πέντε στην άκρη. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1981, την ημέρα που έκανε σεισμό στην Αθήνα.

Διάβαζα ότι και η μητέρα σου ήταν δυναμική γυναίκα.

Πήγε μέχρι την δευτέρα Γυμνασίου, αλλά ήταν πολύ έξυπνη και θαρραλέα γυναίκα. Δεν φοβήθηκε ούτε τη Χούντα. Έκανε πικετοφορία για να πάρουν σύνταξη οι γυναίκες της περιοχής που δεν είχαν όλα να ένσημα και τα κατάφερε. Ήταν πολύ φιλάνθρωπος. Έκανε ροφήματα σοκολάτας για τα παιδιά του χωριού, μοίραζε ρύζι και τρόφιμα. Επειδή δεν είχαμε στο σπίτι κουδούνι, ερχόταν τα παιδάκια και χτυπούσαν παλαμάκια για να ακούσει η μητέρα μου και να τους κάνει το ρόφημα σοκολάτας.

Θέλεις να μας πεις πώς προέκυψε η ιστορία με τον Παναθηναϊκό;

Το 1975 ο Φαρία και ο Θεοφάνης με ανακάλυψαν στην Αργεντινή και με πρότειναν για τον Παναθηναϊκό. Ο Φαρία άλλον παίκτη ήθελε να δει και του άρεσα εγώ. Έμεινα 8 μήνες τότε στην Ελλάδα, αλλά με πολύ δυσάρεστες αναμνήσεις. Δεν είχα καλή αντιμετώπιση από τον Παναθηναϊκό, ούτε τα εισιτήρια επιστροφής δεν μου έδωσαν. Με είχαν παρατημένο. Για ένα διάστημα με είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του ο Γιάννης Ζαβραδινός και γι’ αυτό έχουμε μια ιδιαίτερη φιλία. Είπα ότι δεν θα ξαναπατήσω στην Ελλάδα. Όμως ποτέ μη λες ποτέ. Το 1979 ανέλαβε τον Παναθηναϊκό η οικογένεια Βαρδινογιάννη και έστειλε στην Αργεντινή τον Φαρία και ένα ανώτερο στέλεχος της Motor Oil. Ο πρόεδρος της Μπόκα, τους είπε «πωλούνται όλοι οι παίκτες εκτός από τον Ρότσα και τον τερματοφύλακα». Μας είπαν ότι άλλαξε η κατάσταση στον Παναθηναϊκό και έτσι έγινε η μεταγραφή. Είχαμε έρθει εγώ και άλλοι δύο παίκτες. Μας είπε ο Φαρία ότι θα μας περάσουν ως Έλληνες, γιατί τότε η κάθε ομάδα μπορούσε να έχει μέχρι 2 ξένους παίκτες. Μετά από 30 χρόνια έμαθα ότι με το επώνυμο Μπουμπλής ήταν ο πεθερός του Φαρία, ο Γεώργιος Μπουμπλής. Προέκυψε η γνωστή ιστορία με το δελτίο, αθωώθηκα στο Εφετείο και μετά αγωνίστηκα κανονικά στον Παναθηναϊκό.

Είχες πάει και στρατιώτης αν θυμάμαι καλά.

Υπηρέτησα για έξι μήνες. Παρουσιάστηκα στην Κρήτη και με μετέθεσαν στη Σάμο. Από εκεί πήρα απολυτήριο. Το 1986 απέκτησα την ελληνική υπηκοότητα. Θυμάμαι ότι νομάρχης Ανατολικής Αττικής ήταν κάποιος κύριος Παπαδόπουλος. Εκεί με κάλεσαν και έγινε η τελετή. Πήγα δύο φορές φαντάρος, μία στην Αργεντινή και μία στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα τα γράψω στο βιβλίο της ζωής μου.

Γράφεις βιβλίο; Δεν μας το είπες τόση ώρα.

Όχι βιβλίο, αλλά βιβλία. Σε δύο τόμους θα γραφτεί όλη η ζωή μου. Ο ένας τόμος θα έχει τίτλο «1954-1979» και θα αφορά τη ζωή μου και την καριέρα μου στην Αργεντινή. Ο άλλος τόμος θα είναι από το 1979 μέχρι την ώρα που θα το εκδώσω.

Και πότε θα κυκλοφορήσουν;

Τα έχω έτοιμα, με βοηθά και ένας συγγραφέας εδώ στην Ηγουμενίτσα για να εμπλουτίσω την ύλη. Δεν μου αρέσει η απλή καταγραφή γεγονότων, ότι γεννήθηκα εκεί, έπαιξα σε αυτές τις ομάδες. Θέλω να είναι κάτι σαν μυθιστόρημα. Θα κυκλοφορήσουν οι δύο τόμοι όταν θα σταματήσω τις υποχρεώσεις στο ποδόσφαιρο. Θέλω να το παρουσιάσω σε όλη την Ελλάδα και ο κάθε αναγνώστης να έχει προσωπική αφιέρωση. Το έμαθαν κάποιοι φίλοι μου και δέχθηκα πολλές προσκλήσεις από δήμους όλης της χώρας για να κάνω παρουσιάσεις των βιβλίων.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα με τη φανέλα της Μπόκα Τζιούνιορς στην Αργεντινή

Με τη μουσική ασχολείσαι;

Ναι παίζω πιάνο και κιθάρα. Τα έχω κοντά μου. Κάποια στιγμή πήγα να ξεκινήσω επαγγελματική καριέρα με τον Σταμάτη Κόκοτα, αλλά δεν άντεχα τα ξενύχτια και σταμάτησα. Και να ξέρεις, είμαι αυτοδίδακτος. Μου αρέσει πολύ η μουσική, έβγαλα και CD.

Είναι αλήθεια ότι ήθελες να κατεβείς υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Με τον Αλέξη Τσίπρα ήπιαμε δύο φορές καφέ στην Ηγουμενίτσα, αλλά μιλήσαμε μόνο για τον Παναθηναϊκό. Μου είχε προτείνει το 2019 να κατέβω υποψήφιος με τον Σακελλαρίδη στον δήμο Αθηναίων. Συναντήθηκα με τον υποψήφιο δήμαρχο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Δεν μου άρεσε που υπήρχαν φωτογράφοι και άλλα τέτοια. Περίμενα να συναντηθούμε στο γραφείο του, να μου πει το πρόγραμμα, τι σκέφτεται να κάνει. Δεν αποδέχθηκα την πρόσκληση. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να ήθελε κάτι να μου προτείνει, αλλά να μην το έκανε έχοντας αντιδράσεις από τους παλιούς.

Τι σου λέει ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Μιλάω μαζί του, τον εκτιμώ, είναι φίλος μου. Μιλάμε για διάφορα θέματα εκτός πολιτικής.

Από τη συνάντηση στην Ηγουμενίτσα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον περασμένο Μάιο

Είσαι πολιτικοποιημένο άτομο;

Είμαι υπέρ της ελευθερίας των ανθρώπων και της ισότητας. Είμαι αριστερός, αλλά όχι κομμουνιστής. Ο κομμουνισμός είναι καλός ως θεωρία, αλλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Εφαρμόστηκε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Και εγώ ευχαριστώ.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Στην παραλία Ηγουμενίτσας ο Χουάν Ραμόν Ρότσα με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο