Το μίσος και η πατριαρχία καλά κρατούν…

Στην Ινδία σάλος προκλήθηκε όταν διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο, μάλλον από κινητό, όπου παρουσιάζονται δυο γυναίκες γυμνές, μάνα και κόρη, να διαπομπεύονται από ομάδα ανδρών. Οι άνδρες σύρουν τις δυο άτυχες γυναίκες μέσα από χωράφια παρενοχλώντας τις ταυτόχρονα. Σύμφωνα με το άρθρο από το BBC, για το οποίο ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα www.news247.gr, το επαίσχυντο αυτό περιστατικό συνέβη τον Μάη, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό καθώς το εν λόγω βίντεο έγινε viral. Η αστυνομία έχει ήδη κινηθεί προς την ταυτοποίηση των δραστών, μάλιστα αντιμετωπίζει το γεγονός ως ομαδικό βιασμό.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο από το οποίο ενημερωθήκαμε, αυτό το απαράδεκτο συμβάν εντάσσεται στις εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων κοινοτήτων. Ως αποτέλεσμα παρατηρήθηκε έκρηξη βίας στην περιοχή του Μανιπούρ όπου συνέβη η διαπόμπευση, ενώ οι δυο γυναίκες ανήκουν στη μία κοινότητα, των Kuki, και οι άντρες θύτες στην αντίπαλη κοινότητα, των Meitei.

Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη, ομάδα ντόπιων, οχτώ τον αριθμό, πάνω σε τέσσερα μηχανάκια, άσκησαν ομοφοβική φραστική επίθεση σε παρέα που επέστρεφε από διασκέδαση. Η επίθεση αυτή έγινε στο Ηράκλειο, ενώ το τρομακτικό ήταν πως, πέρα από ύβρεις, οι θύτες εκτόξευσαν μέχρι και απειλές για τη ζωή των θυμάτων δεκτών της ομοφοβικής φραστικής επίθεσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα, κατατέθηκε ότι ξεστομίστηκε η φράση: “αν είχα ένα όπλο θα σας σκότωνα αυτή τη στιγμή. Να φοβάστε”.

Ο καταγγέλλων τόνισε πως δεν είχαν συγκρατήσει τις πινακίδες των θυτών, και ότι στο τμήμα προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το να καταγγείλει την επίθεση, εντούτοις, έδωσε περιγραφή των χαρακτηριστικών ενός εκ των θυτών, και οι αστυφύλακες είπαν ότι θα τον ψάξουν.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό, είναι ότι, δυστυχώς, δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο αυστηρές και αν γίνουν. Το πρόβλημα βρίσκεται στον ψυχισμό των ανθρώπων. Μεγαλώσαμε σε πατριαρχικές δομές, με νοοτροπίες που διατρέχουν τις εκάστοτε κοινότητες – εδώ, στην Ινδία και αλλού. Αν δεν γίνει αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μέσα στις ίδιες τις οικογένειες, όποια μέτρα και να ληφθούν, δεν θα υπάρξει όφελος. Είναι κρίμα “να έχουμε συνηθίσει στη θέα της βίας”. Είναι πολύ κρίμα.

Ο Τοποτηρητής