Σήμερα το ιστορικό ραντεβού των δύο Άγιαξ

Όλα είναι έτοιμα για το φιλικό των βετεράνων του ΠΑΣ και του Άγιαξ που θα γίνει Τετάρτη 6 Ιουλίου και ώρα 8 στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Οι Ολλανδοί προπονήθηκαν το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη ΠΑΣ. Μαζί με τους νεότερους σε ηλικία και οι Σάακ Σβαρτ και Χενς Στούι που εκφράζουν την εποχή των κυπέλλων και του Γιόχαν Κρόιφ. Τότε που ο Άγιαξ ήταν η πιο ολοκληρωμένη ομάδα στον κόσμο, παίζοντας σύγχρονο ποδόσφαιρο, πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Σύμφωνα με τον Γιάννη Διακογιάννη, πολλοί προπονητές απ’ όλο τον κόσμο προσπάθησαν να αντιγράψουν το σύστημα του Άγιαξ αλλά χωρίς επιτυχία. Από τους παίκτες που είναι στα Γιάννινα, τα πιο βαριά ονόματα είναι του Σβαρτ και του Στούι. Εκφράζουν και οι δύο τον Άγιαξ της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Όπως γράφει ο Διακογιάννης, το 1965 όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Ρίνους Μίχελς, κάνοντας ριζική ανανέωση, από την βασική ενδεκάδα κράτησε μόνο τους Στούι, Σβαρτ και Σούρεντοκ. Αυτοί οι τρεις με την εμπειρία τους βοήθησαν στο να αναδειχτούν οι τότε νεαροί και ταλαντούχοι Κρόιφ, Κάιζερ, Κρολ, Σουρμπίρ, Νέεσκεντς, Χουλσόφ και άλλοι.
Ο Σβαρτ κατέκτησε δύο κύπελλα πρωταθλητριών (1971, 1972), εφτά πρωταθλήματα Ολλανδίας και πέντε κύπελλα. Έχει 31 συμμετοχές στην εθνική ομάδα. Ο Στούι ήταν βασικός γκολκίπερ και ήταν κάτω από την εστία στους τρεις συνεχόμενους νικηφόρους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1971 με τον Παναθηναϊκό (νίκη με 2-0), το 1972 με την Ίντερ (νίκη με 2-0) και το 1973 με την Γιουβέντους (νίκη με 1-0). Ο καταπληκτικός Χενς Στούι σήκωσε τρία κύπελλα Ευρώπης, χωρίς να έχει δεχτεί γκολ!! Μόνο που δεν αγωνίστηκε με την Εθνική Ολλανδίας στα δύο Μουντιάλ του 1974 και 1978 που έφτασε στον τελικό, χάνοντας από Δυτική Γερμανία και Αργεντινή. Γκολκίπερ της Εθνικής Ολλανδίας ήταν ο Γιαν Γιόνγκμπλουντ.

Δείπνο απόψε στα «Λιθαρίτσια»

Οι βετεράνοι του Άγιαξ και του ΠΑΣ Γιάννινα, παρακάθισαν απόψε σε δείπνο στα «Λιθαρίτσια», κουρασμένοι και από την απογευματινή προπόνηση. Μέχρι στιγμής δείχνουν ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία και τις ομορφιές των Ιωαννίνων. Όλοι θέλουν να τα δώσουν όλα για να δει και ο κόσμος ένα καλό παιχνίδι.

Θα γίνουν και βραβεύσεις

Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 8 η ώρα το βράδυ, αλλά θα υπάρχει ενδιαφέρον και από πριν, καθώς θα τιμηθούν πρόσωπα που είναι ταυτισμένοι με την Ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ θα ακουστεί και ο ύμνος του Αλέκου Κιτσάκη, καθώς απ’ αυτόν έγινε η πρώτη επίσημη καταγραφή του ΠΑΣ Γιάννινα ως «Άγιαξ της Ηπείρου» για να γίνει στη συνέχεια ο ΠΑΣ ευρέως γνωστός με αυτό το προσωνύμιο που είναι από τα πιο δυνατά που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Σήμερα αν κάποιος πει στην Ελλάδα τη λέξη Άγιαξ, το μυαλό πάει αμέσως στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Θα παίξουν Στούι και Σβαρτ

Συμβολική παρουσία στο παιχνίδι των βετεράνων θα έχουν οι Σβαρτ και Στούι. Χρέη προπονητή εκτελούν οι Στούι και Ταχαμάτα. Στην αποστολή του Άγιαξ είναι οι: Ντιρκ Χέντρικ Γκέριτσεν, Ντάνι Μιλερ, Τζέρολντ Προμές, Ράντι Ρούστενμπεργκ, Σάακ Σβαρτ, Σιμόν Ταχαμάτα, Άρον Βίντερ, Κέβιν Μπόμπσον, Ντερκ Μπέριγκτερ, Μπρουτίλ Χόζε, Άρνο Σπλίντερ, Εβάντερ Σνο, Μιλάνο Κέντερς, Πατρίκ Τόμασεν, Βέρνερ Γκλαντς, Απόλλων Λεμοντζάβα, Ντικ Σχούνακερ, Χάιντς Στούι, Έντο Οφόφ, Ντόναλντ Φέλντμαν, Γιούργεν Φαν Ντερ Χένγκελ, Πίτερ Ντρεντ, Ντααν Λούκα Φαν Ντερ Μπουμ, Όλαφ Λίντενμπεργκ, Γιάννης Αναστασίου, Άγγελος Χαριστέας.

Ήρθε και ο Ντένις Βαν Βάικ

Από σήμερα το βράδυ είναι στα Γιάννινα και ο Ντένις Βαν Βάικ, παλιός άσσος του Άγιαξ και του ΠΑΣ Γιάννινα (1990-91). Ο Βαν Βάικ έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, όπου τον περίμενε ο φίλος και παλιός συμπαίκτης του στον ΠΑΣ Πιτ Τσακιρίδης. Δεν ξέρουμε αν αύριο ο Βαν Βάικ αγωνιστεί, αλλά θα τιμηθεί από τους βετεράνους του ΠΑΣ ως ο παίκτης που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες. Ο ΠΑΣ τον είχε αποκτήσει το καλοκαίρι του 1990 από τον Άγιαξ, ενώ πριν είχε αγωνιστεί σε Κλαμπ Μπριζ, Νόργουιτς και πάλι Άγιαξ. Μετά τον ΠΑΣ ξαναγύρισε στην Κλαμπ Μπριζ και έκλεισε την καριέρα του στην Βελγική ομάδα Κνόκε. Γεννήθηκε στις 16/12/1962 στην Ολλανδία, αλλά είναι κάτοικος Βελγίου.

Η αποστολή του ΠΑΣ Γιάννινα

Στη διάθεση του προπονητή Θανάση Χαρίση είναι οι εξής ποδοσφαιριστές: Μάστακας, Ντέτσικας, Κουβεντάρης, Μουφ, Βαρτζιώτης, Γήτας, Γιαννάκης, Γιάτσος, Γκαρόζης, Γκολφινόπουλος, Γραμμόζης, Ζαβογιάννης, Ζώης, Θάνος, Θεοδωρής, Κατερίνης, Κλείτσας, Κώνστας, Λαδιάς, Λιάκος, Μητσόπουλος, Μπουτσουρής, Νέος,Ντάσιος, Οικονόμου, Παπαβασιλείου, Παπανικολάου, Παπαρούνας, Σκούφαλης, Στεργίου, Τζάλλας, Τσιάβος, Τσιατούρας, Κοντοδήμας, Κατσίφας, Κορμαρής.

Θα μοιραστεί δωρεάν περιοδικό

Στους θεατές του αγώνα της Τετάρτης θα μοιραστεί περιοδικό που ετοίμασε ο Κώστας Πεδιαδιτάκης για λογαριασμό των βετεράνων, όπου υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία για τη διαδρομή των δύο ομάδων και δύο ιστορικά σημειώματα του υπογράφοντα για το πως ονομάστηκε ο ΠΑΣ Άγιαξ της Ηπείρου, πως συνδέεται αυτό με τον ιστορικό ύμνο του Αλέκου Κιτσάκη και ένα κομμάτι για την θητεία του αείμνηστου Μπάρι Χουλσόφ στον πάγκο του «Άγιαξ της Ηπείρου».

Η συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο στάδιο «Ζωσιμάδες», ο πρόεδρος των βετεράνων του Άγιαξ Σάακ Σβαρτ τόνισε: «Έχω αγωνιστεί πάνω από 700 παιχνίδια με τον Άγιαξ. Αγωνίστηκα και στον τελικό με τον Παναθηναϊκό που έγινε στο Γουέμπλεϊ το 1971. Ήταν ένας ωραίος αγώνας, κερδίσαμε με σκορ 2-0. Κρατάμε αυτές τις ωραίες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία και την υποδοχή στα Γιάννινα και ελπίζω να δώσουμε όλες τις δυνάμεις για να γίνει ένας ωραίος αγώνας και να τον χαρούν οι φίλαθλοι».
Ο Σιμόν Ταχαμάτα ανέφερε ότι ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Άγιαξ σε ηλικία 14 ετών και είναι πολύ χαρούμενος που αύριο θα αγωνιστεί με τον Άγιαξ της Ελλάδας. Ο Άαρον Βίντερ που υπήρξε συνεργάτης του Τζον Φαν’τ Σιπ στην εθνική ομάδα, ενώ έχει αγωνιστεί σε Άγιαξ, Λάτσιο, Ίντερ, κατακτώντας πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας, δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ενώ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1988 με την Ολλανδία, ανέφερε ότι αγαπά την Ελλάδα και ευχαρίστησε τους βετεράνους του ΠΑΣ που του έδωσαν πάλι αυτή την ευκαιρία να είναι στα Γιάννινα και στην Ήπειρο. Σημείωσε ότι ο Άγιαξ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κερδίσει τον ΠΑΣ, εκφράζοντας την πίστη ότι θα υπάρχει αρκετός κόσμος στο γήπεδο. Ο πρόεδρος των βετεράνων του ΠΑΣ Δημήτρης Κλείτσας, ο γενικός γραμματέας Αιμίλιος Νέος και ο προπονητής Θανάσης Χαρίσης αναφέρθηκαν στις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν ώστε να έρθει ο Άγιαξ στα Γιάννινα.

Οι εξηγήσεις του Δ. Κλείτσα

Μάλιστα ο πρόεδρος Δημήτρης Κλείτσας ευχαρίστησε τους χορηγούς, τον Γιαννιώτη Αντώνη Σιόντη που μένει στην Ολλανδία και ήταν η γέφυρα επικοινωνίας, τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΑΕ Κώστα Πεδιαδιτάκη, όπως και τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό Τζον Φαν’τ Σιπ, που πρώτος προσφέρθηκε να έρθει στα Γιάννινα ως παλιός παίκτης του Άγιαξ, αλλά ένα προσωπικό πρόβλημα δεν του επέτρεψε να ακολουθήσει την αποστολή. «Θα ερχόταν και άλλοι, αλλά αρκετοί είναι προπονητές και τεχνικοί διευθυντές σε ομάδες και δεν μπόρεσαν να είναι στα Γιάννινα, όπως ο Νέεσκεντς. Πιστεύω κάποια άλλη φορά να τους έχουμε κοντά μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βετεράνων του «Άγιαξ της Ηπείρου».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Ο Στούι σήκωσε τρία κύπελλα Ευρώπης χωρίς να δεχτεί γκολ!
Αντιπροσωπεία των δύο ομάδων στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Διακρίνονται από αριστερά Αιμίλιος Νέος (γραμματέας βετεράνων ΠΑΣ), Σάακ Σβαρτ (πρόεδρος βετεράνων Άγιαξ), Σιμόν Ταχαμάτα, Άαρον Βίντερ (βετεράνοι ποδοσφαιριστές), Αντώνης Σιόντης (μεταφραστής), Θανάσης Χαρίσης (προπονητής βετεράνων ΠΑΣ), Δημήτρης Κλείτσας (πρόεδρος βετεράνων ΠΑΣ).