ΡΕΤΡΟ: Οι πρωταγωνιστές της πρώτης παράστασης του ΠΑΣ Γιάννινα

Την περασμένη Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 συμπληρώθηκαν 56 χρόνια από το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος στην Ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1966 όταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής, ο ΠΑΣ κέρδισε στο στάδιο «Ζωσιμάδες» με σκορ 3-0 τον Ολυμπιακό Πατρών. Ήταν η αρχή της μεγάλης πορείας μέχρι στις μέρες μας του θρυλικού ΠΑΣ Γιάννινα, γνωστού και ως «Άγιαξ της Ηπείρου». Προήλθε από τη συγχώνευση των τοπικών ομάδων Ατρόμητος, Αβέρωφ, Ολυμπιακός, το καλοκαίρι του 1966. Τα γκολ στην πρώτη αναμέτρηση σημείωσαν οι Τσίλης (43’), Μαυριδόπουλος (44’) και Τσουρλίδας (62’). Πρόεδρος ήταν ο γιατρός Περικλής Γιαννής και προπονητής ο Κώστας Χούμης.
Σε αυτό το μικρό επετειακό μας σημείωμα, θα παρουσιάσουμε τους έντεκα πρωταγωνιστές που έλαβαν μέρος σε αυτό το ιστορικής σημασίας παιχνίδι. Ήταν ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από τις προηγούμενες ομάδες των Ιωαννίνων, αφού τότε δεν γίνονταν μεταγραφές.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ: Τερματοφύλακας με καταγωγή από τα Τρίκαλα. Στα Γιάννινα βρέθηκε υπηρετώντας την στρατιωτική του θητεία και μεταγράφηκε αρχικά στον Αβέρωφ και μετά στον ΠΑΣ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1969. Έχει φύγει από τη ζωή.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ: Σέντερ μπακ, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του Ατρόμητου και στη συνέχεια του ΠΑΣ, με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε μέχρι το 1970, έχοντας 106 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος. Σέντερ μπακ με δύναμη αλλά και καλή τεχνική κατάρτιση. Έντονη προσωπικότητα, έχοντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΛΙΑΚΟΣ: Σέντερ μπακ, από τις σημαίες του Ατρόμητου αρχικά και του ΠΑΣ στη συνέχεια. Έπαιξε 2 χρόνια στον ΠΑΣ και αποχώρησε το 1968, για να γίνει για ένα χρόνο και βοηθός προπονητή. Παίκτης μεγάλης αξίας που έγραψε ιστορία στο Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο. Έφυγε από τη ζωή πριν από 12 χρόνια.
ΤΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Πλάγιος μπακ, που αγωνίστηκε πολλά χρόνια στον Αβέρωφ και στη συνέχεια στον ΠΑΣ. Ήταν από τις κολώνες της ομάδας στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Αποχώρησε το 1971, έχοντας 129 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Έφυγε και αυτός πέρυσι από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΟΥΡΗΣ: Σέντερ φορ που είχε αποκτήσει ο Ατρόμητος από τη Θύελλα Κατσικά. Δυναμικός παίκτης που έβρισκε δίχτυα. Αγωνίστηκε στον ΠΑΣ από το 1996 μέχρι το 1976 με 106 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής και 48 γκολ. Είναι στην πρώτη εξάδα των σκόρερ όλων των εποχών.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ: Αριστερό μπακ, που πέρασε στην ιστορία αφού σημείωσε το πρώτο γκολ του ΠΑΣ στο ματς με τον Ολυμπιακό Πατρών, που ήταν και το πρώτο στην ιστορία της τοπικής ομάδας. Προέρχονταν από τον παλιό Ατρόμητο, στον οποίο είχε μεταγραφεί το 1963 από το Σούλι Παραμυθιάς. Αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο, έγινε ρέφερι και πολλά χρόνια πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου διαιτητών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Επιθετικό χαφ, με μυαλό και πολλά προσόντα. Στον ΠΑΣ αγωνίστηκε μέχρι το 1968 και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην Πρέβεζα. Μεγάλωσε στα Γιάννινα, στη συνοικία του Κουραμπά, με καταγωγή από την Κρήτη. Προέρχονταν από τον παλιό Ατρόμητο. Εκτός από τον ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίστηκε στον Παναιτωλικό και στον ΠΑΣ Πρέβεζα. Εργάστηκε σε πολλές ομάδες ως προπονητής και διετέλεσε βοηθός των Γεωργιάδη και Ζέτσεφ και για πολλά χρόνια προπονητής του Ερασιτέχνη ΠΑΣ. Έφυγε το 2015 από τη ζωή.
ΑΡΗΣ ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αθηναίος στην καταγωγή, υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία στα Γιάννινα και αγωνίστηκε αρχικά στον Ατρόμητο και μετά τον ΠΑΣ. Ήταν μέσος με πολλά προσόντα. Αγωνίστηκε μέχρι το 1969 και μετά μετανάστευσε στην Αφρική.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΡΝΗΣ: Γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης, αγωνίστηκε σε λίγα παιχνίδια, με καλή απόδοση στη μεσαία γραμμή. Πριν ιδρυθεί ο ΠΑΣ, αγωνίζονταν στον Αβέρωφ.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΤΣΟΜΠΑΣ: Είχε καταγωγή από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας, από όπου μεταγράφηκε το 1965 στον Ατρόμητο. Από τους βασικούς παίκτες του ΠΑΣ μέχρι το 1971, όπου μετακόμισε στην Αθήνα, λόγω διορισμού του στην Ολυμπιακή Αεροπορία.
ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΡΛΙΔΑΣ: Είχε καταγωγή από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων. Στα Γιάννινα υπηρετούσε την στρατιωτική θητεία στις αρχές της δεκαετίας του ’60, παίζοντας ποδόσφαιρο στον Ατρόμητο. Σημαντικός παίκτης, με τεράστια προσόντα, είναι από τους μεγαλύτερους που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΣ. Βασικό στέλεχος στα πρώτα βήματα της ομάδας, αλλά με μεγάλη διάρκεια, αφού αγωνίστηκε και στη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70. Η σεζόν 1977-78 ήταν η τελευταία της καριέρας του. Δούλεψε ως προπονητής στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ, στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΣ ως βοηθός και ως πρώτος προπονητής και σε πολλές άλλες ομάδες. Είναι στην πρώτη πεντάδα του πίνακα των σκόρερ και των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές. έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2019.
Αυτοί είναι οι έντεκα πρωταγωνιστές της πρώτης παράστασης του «Άγιαξ της Ηπείρου». Για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Πατρών η εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών», στο φύλλο της 1ης Νοεμβρίου 1966 σημείωσε και τα εξής: «Όλοι οι φίλαθλοι απεχώρησαν υπερήφανοι από το γήπεδο, με την ικανοποίησιν ζωγραφισμένη εις τα πρόσωπά των. Ο ΠΑΣ ήτο μία ομάς που δεν της έλειπε τίποτα. Είχε τέχνη, ζωντάνια, αγωνιστικότητα, διάθεση και συναίσθηση της ευθύνης. Η πρώτη αυτή επιτυχία, θα πρέπει να θεωρηθή από τους παίκτας ως η απαρχή συνεχών ομοίων». Πλην των ανωτέρω έντεκα, εκείνη τη σεζόν 1966-67 στο δυναμικό του ΠΑΣ ήταν και οι Κοσμάς Μανέγας, Παύλος Τζαμάκος, Κώστας Νάκας, Νίκος Μπρίκος, Κώστας Ζαφειρίου, Ηλίας Βάσιος, Βαγγέλης Γραμμενιάτης, Γιώργος Γκίκας, Κώστας Οικονομίδης, Παναγιώτης Μπούλιας, Τάκης Γραμμενιάτης, Χρήστος Σιαπάτης, Κώστας Ξανθόπουλος. 

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο «Ηπειρωτικός Αγών» 1-11-1966 αναγγέλλει στην πρώτη σελίδα το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΣ

Νικήτας Τσίλης και Νικηφόρος Τσόμπας το φετινό καλοκαίρι στα Γιάννινα. Ο Τσίλης σημείωσε και το πρώτο γκολ σε παιχνίδι πρωταθλήματος.