Πολλά θυμίζουν την…περυσινή χρονιά!

Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα όπου εκφράστηκε η απόλυτη εμπιστοσύνη της διοίκησης στον προπονητή Θανάση Στάικο, τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, κάθε αναφορά ή συζήτηση περί αυτών των θεμάτων είναι περιττή και άνευ αντικειμένου. Όμως στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απόλυτο και όλοι κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων. Αυτό θα γίνει και στον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε κάθε παιχνίδι όλοι θα δίνουν τις εξετάσεις τους και το κάθε αποτέλεσμα θα σηματοδοτεί τη συνέχεια. Στον ΠΑΣ έχουν δείξει ότι δεν είναι από αυτούς που αλλάζουν εύκολα προπονητές, αντίληψη που είχε ο αείμνηστος Γιώργος Χριστοβασίλης και ασπάζονται και οι κληρονόμοι του στην ΠΑΕ, δηλαδή τα παιδιά του, Παναγιώτης και Γιάννης Χριστοβασίλης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα στην εταιρία. Από εδώ και πέρα είναι στο χέρι του Στάικου και των παικτών να δουλέψουν καλύτερα για να φύγει η ομίχλη, η ένταση, η πίεση και η εσωστρέφεια που υπάρχει στον κύκλο των φιλάθλων λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων του τελευταίου καιρού και κυρίως λόγω των κακών εμφανίσεων. Η ομάδα χρειάζεται βελτίωση στο επιθετικό αλλά και στο αμυντικό κομμάτι. Κυρίως πίσω για να μην παθαίνει «μπλακ άουτ» και τρώει γκολ σε νεκρούς χρόνους όπως στις καθυστερήσεις ή να δέχεται απανωτά γκολ σε τρίλεπτα και πεντάλεπτα, όπως έγινε στα παιχνίδια με Ολυμπιακό και Βόλο, κάτι που δείχνει έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Το πρόβλημα αυτό έγινε μεγαλύτερο με τις κακές εμφανίσεις του τερματοφύλακα Κλέιμαν που στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκό φέρει τεράστιες ευθύνες. Τα εύκολα γκολ που τρώει ο γκολκίπερ επηρεάζουν αρνητικά και τους υπόλοιπους παίκτες.
Υπάρχουν δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια με Λαμία και Άρη που μοιάζουν με «συμπληγάδες» για την τοπική ομάδα. Αν δεν πάρει βαθμούς θα βρεθεί σε δυσκολότερη βαθμολογική θέση. Επιστρέφουν οι Λιάσος, Σόρια που είχαν μικροπροβλήματα τραυματισμών και δεν αγωνίστηκαν στο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου με τον Βόλο. Από χθες οι παίκτες επέστρεψαν στο γήπεδο μετά το διήμερο ρεπό ξεκούρασης και ξεκίνησε η προετοιμασία για το παιχνίδι με τη Λαμία που θα γίνει την άλλη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στο γήπεδο «Αθανάσιος Διάκος». Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο ΠΑΣ θα πάει πάνοπλος στη Λαμία, έχοντας μόνο τις γνωστές απουσίες των τραυματιών Ριένστρα και Κύρκου.
Ο ΠΑΣ ξεκίνησε καλά τους αγώνες, αλλά σταδιακά παρουσίασε κάμψη, κάνοντας τελευταία προβληματικές εμφανίσεις, έχοντας κουρασμένους παίκτες αλλά και απουσίες βασικών παικτών λόγω τραυματισμών και τιμωριών. Στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Κηφισιά στα Γιάννινα, το οποίο έγινε σε δύο…δόσεις λόγω προβλήματος με τον ηλεκτροφωτισμό, ο ΠΑΣ με δύο γκολ του Κόντε (το ένα με πέναλτι και το άλλο με φάουλ) και ένα του Γκάρο με κεφαλιά στις καθυστερήσεις, κέρδισε με σκορ 3-0. Στο επόμενο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο για την 2η αγωνιστική, ο βαθμός της ισοπαλίας 0-0 επικάλυψε την μέτρια εμφάνιση της ομάδας. Ωστόσο υπήρχε η δικαιολογία της απουσίας των Κόντε, Κιάκου, Καραχάλιου και το γεγονός ότι ακυρώθηκε κακώς ένα κανονικό γκολ του Γκάρο. Την 3η αγωνιστική ο ΠΑΣ έχασε άδικα 1-0 από τον Παναθηναϊκό στο στάδιο «Ζωσιμάδες» από γκολ στο 74’ του Παλάσιος. Η τοπική ομάδα έκανε πολύ καλό παιχνίδι, έχασε ευκαιρίες, δεν πήρε καθαρό πέναλτι στις καθυστερήσεις σε χέρι του Αράν. Η ισοπαλία θα ήταν πιο δίκαιο αποτέλεσμα. Στο επόμενο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής στην Τρίπολη με τον Αστέρα, ο ΠΑΣ μπορεί να πιέστηκε στο μισό γήπεδο αλλά με τις αντεπιθέσεις σημείωσε δύο γκολ με Τζίμα, Μπάλαν, παίρνοντας ισοπαλία 2-2. Και τα τέσσερα γκολ σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο. Μέτρια η εμφάνιση αλλά από τη στιγμή που πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας και έβαλε δύο γκολ μέσα στην Τρίπολη, το πρόσημο του αγώνα είναι θετικό. Καλός ήταν ο ΠΑΣ και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και η νίκη με 3-1 του Δικεφάλου δεν δείχνει την πραγματική εικόνα. Παρότι έπαιζε η τοπική ομάδα χωρίς Καραχάλιο, Κύρκο, Ριένστρα, Τζίμα, Τσαούση ήταν ανταγωνιστική, έχασε ευκαιρίες, αλλά δέχθηκε τα πρώτα δύο γκολ από λάθη και αστάθεια του τερματοφύλακα Κλέιμαν, που έφεραν τούμπα το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα στο 5’ με τον Κωνσταντέλια από τραγικό λάθος του Κλέιμαν. Ο ΠΑΣ στο 24’ ισοφάρισε 1-1 με κεφαλιά του Παμλίδη, αλλά στο 33’ ο ΠΑΣ δέχθηκε από μακρινό σουτ δεύτερο γκολ από τον Κωνσταντέλια που και σε αυτό δεν ήταν σωστή η αντίδραση του Κλέιμαν. Ήρθε και το 3ο γκολ με τον Ζίφκοβιτς που σφράγισε τη νίκη των Θεσσαλονικέων.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Η ΠΤΩΣΗ

Μέχρι το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο ΠΑΣ ήταν σε γενικές γραμμές μια ομάδα που μπορεί να μην εντυπωσίαζε αλλά είχε τρόπους να παίρνει βαθμούς. Στην 6η αγωνιστική έπαιξε μεσοβδόμαδα στις Σέρρες και έχασε 3-2 από τον Πανσερραϊκό. Παρότι έβαλε πάλι δύο γκολ σε εκτός έδρας παιχνίδι με τους Παντελάκη και Τσαούση, δεν πήρε ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας, καθώς ο Πανσερραϊκός πέτυχε στις καθυστερήσεις το 3ο γκολ της νίκης, χωρίς να είναι ιδιαίτερα πιεστικός. Είχε κακές αντιδράσεις η άμυνα και γενικότερα δεν ήταν καλή η αμυντική λειτουργία. Και όταν λέμε αμυντική λειτουργία, σημαίνει ότι αμύνονται ακόμα και οι επιθετικοί. Στη συνέχεια ακολούθησε η ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό στα Γιάννινα, σε ένα ματς που ο ΠΑΣ δεν είχε τους Ριένστρα, Καραχάλιο, Εραμούσπε, Τζίνο. Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων είναι τεράστια. Δεν φάνηκε ο ΠΑΣ, περισσότερο γιατί ήταν σε καλή μέρα ο Ολυμπιακός.
Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήρθε και η διακοπή του πρωταθλήματος. Σε μια περίοδο κάμψης για τον ΠΑΣ κούμπωσε στραβά το παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου με τον Βόλο, όπου η ήττα με 2-1 άναψε φωτιές και ακούστηκαν αποδοκιμασίες. Το Κύπελλο ας ξεχαστεί. Δεν είναι ο ΠΑΣ στο ανάλογο επίπεδο για να διεκδικήσει διάκριση και σε αυτόν τον θεσμό. Το προέχον ζήτημα είναι να πάρει βαθμούς στο πρωτάθλημα και να σώσει την παρτίδα παραμονής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.
Κάνοντας έναν απολογισμό των αγώνων πρωταθλήματος, ο ΠΑΣ εντός έδρας κέρδισε 3-0 στα Γιάννινα την Κηφισιά και έχασε από ΠΑΟΚ (1-3), Παναθηναϊκό (0-1), Ολυμπιακό (0-3) και εκτός έδρας πήρε ισοπαλίες 0-0 στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, 2-2 στην Τρίπολη με τον Αστέρα και έχασε 3-2 στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όπως τα παρουσιάζουν ορισμένοι. Έτυχε να παίξει στα Γιάννινα με τρεις μεγάλες ομάδες, οι οποίες υπό λογικές προϋποθέσεις δεν θα χάσουν ούτε στις έδρες άλλων μικρομεσαίων ομάδων. Έπεσε τελευταία η απόδοση της ομάδας από την κούραση καθώς είναι λίγοι παίκτες και ο Στάικος δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις, από τις τιμωρίες και την κακή απόδοση του Κλέιμαν με ΠΑΟΚ και Πανσερραϊκό.
Παλαιότερα ο Γιάτσεκ Γκμοχ έλεγε ότι από την 5η αγωνιστική ρολάρουν οι ομάδες και από την 10η αγωνιστική δείχνουν τις πραγματικές δυνατότητές τους και μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Τα πρώτα σημάδια στον ΠΑΣ δείχνουν ότι θα ξαναδούμε το περυσινό έργο. Θα παιχτεί η υπόθεση παραμονής μέχρι και την τελευταία στιγμή. Άλλωστε η ίδια ομάδα είναι από πέρυσι και δεν ενισχύθηκε το καλοκαίρι. Οι περισσότερες μεταγραφές είναι μεταξύ πάγκου και εξέδρας, δείγμα και της οικονομικής στενότητας που υπάρχει. Για να μην τρέφουμε αυταπάτες, αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά στη συνέχεια, ο ΠΑΣ θα είναι μία από τις ομάδες που θα κινδυνεύσουν με υποβιβασμό και μέχρι τέλος θα δίνει τη μάχη της παραμονής, με την ευχή να βγει και πάλι νικητής.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος