Πάνω από 3500 φίλαθλοι στο ραντεβού των…Άγιαξ

Ωραίες στιγμές έζησαν χθες 3500 περίπου φίλαθλοι που παρακολούθησαν τον φιλικό αγώνα των βετεράνων του ΠΑΣ και του Άγιαξ που έληξε με σκορ 7-2 υπέρ των φιλοξενουμένων. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, όσο η προσπάθεια και η ευκαιρία που δόθηκε στους φιλάθλους να δουν παίκτες που κάποτε ήταν πρωταγωνιστές των γηπέδων. Καίτοι ο χρόνος είναι ανίκητος και αφήνει τα αποτυπώματά του, υπήρξαν και καλές στιγμές το παιχνίδι, με καλές φάσεις και πολλά γκολ. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το χθεσινό παιχνίδι είναι ο ιστορικός συμβολισμός του, καθώς ο ΠΑΣ έχει το προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου», λόγω της ποιότητας που είχε ως ομάδα στη δεκαετία του ’70, τότε που μεσουρανούσε στην Ευρώπη ο Αίαντας της Ολλανδίας με επικεφαλής τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ. Οι Γιαννιώτες αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και το απέδειξαν με την εντυπωσιακή παρουσία τους στο γήπεδο. Ντάλα καλοκαίρι να βρίσκονται σε αγώνα βετεράνων πάνω από 3500 φίλαθλοι, είναι κάτι που δεν συνηθίζεται εύκολα.
Το τελετουργικό ξεκίνησε με την μπάντα του δήμου Ιωαννιτών που παιάνισε τους εθνικούς ύμνους Ολλανδίας και Ελλάδας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούστηκαν οι ύμνοι των δύο ομάδων. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις κάποιων προσώπων που σχετίζονται με την Ιστορία του ΠΑΣ. Τιμήθηκαν κατά σειρά ο ιστορικός αρχηγός του ΠΑΣ στη δεκαετία του ’70 Γιώργος Σιόντης, ο πρόεδρος των βετεράνων του Άγιαξ Σάακ Σβαρτ, ο Άγγελος Χαριστέας ως εκπρόσωπος της εθνικής ομάδας του 2004, ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας Αντώνης Σιόντης που βοήθησε να γίνει το φιλικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης που επί των ημερών του η ομάδα του ΠΑΣ γνώρισε επιτυχίες, ο παλιός άσσος Ντένις Βαν Βάικ που αγωνίστηκε σε ΠΑΣ και Άγιαξ. Τιμήθηκε επίσης η μνήμη του Μπάρι Χουλσόφ, βετεράνου άσσου του Άγιαξ και προπονητή του ΠΑΣ το 1991 με πλακέτα που παρέλαβε ο αρχηγός της ομάδας Ταχαμάτα. Στη μνήμη του Αλέκου Κιτσάκη που έγραψε τον θρυλικό ύμνο όπου μέσω αυτού έγινε γνωστός ο ΠΑΣ ως «Άγιαξ της Ηπείρου», δόθηκε τιμητική πλακέτα στη σύζυγό του Κατερίνα Κιτσάκη από τον αρχηγό των βετεράνων Νίκο Λιάκο. Επίσης τιμήθηκε ο γνωστός τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας ως παλιός φίλαθλος της ομάδας. Τέλος βραβεύτηκε ο Βαγγέλης Γυφτόπουλος όπου με σειρά αφιερωμάτων και συνεντεύξεων ανέδειξε άγνωστες πτυχές από την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣ Γιάννινα. Άριστα πήρε η εκφωνήτρια Έλενα Αντωνίου και η μεταφράστρια Σούζαν Τσουκανέλη.
Το παιχνίδι είχε αρκετό ενδιαφέρον και πολλές φορές ακούστηκαν χειροκροτήματα από την εξέδρα. Ο Άγιαξ σαφώς ανώτερος κέρδισε δίκαια με σκορ 7-2. Βέβαια στα παιχνίδια αυτά, προέχει η προσπάθεια, η αναβίωση στιγμών του παρελθόντος με παίκτες που υπήρξαν παλιότερα πρωταγωνιστές των γηπέδων. Η σειρά της επιτυχίας των τερμάτων του αγώνα ΠΑΣ – Άγιαξ: 11’ Μπέριγκτερ 0-1, 16’ Χαριστέας 0-2, 20’ Σνο 0-3, 35’ Τσιατούρας με πέναλτι 1-3, 41’ Ταχαμάτα 1-4, 50’ Τσιατούρας 2-4, 69’ Χαριστέας 2-5, 73’ Σνο 2-6, 81’ Χόζε 2-7. Διαιτητής του αγώνα ο Δημήτρης Θάνος με βοηθούς Κώστα Δάλλα, Δημήτρη Γούκο και τέταρτο τον Αποστόλη Γεωργίου.

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Χαρίσης): Ντέτσικας, Κώνστας, Θεοδωρής, Λαδιάς, Οικονόμου, Κοζανίτης, Θάνος, Παπαβασιλείου, Τσάλης, Λιάκος, Μουφ. Αγωνίστηκαν και οι Μάστακας, Κουβεντάρης, Ζαβογιάννης, Τσιατούρας, Γκαρόζης, Γραμμόζης, Σκούφαλης, Ντάσιος, Παπαρούνας, Κοντοδήμας, Γήτας, Παπανικολάου, Γιαννάκης, Κλείτσας, Μητσόπουλος, Νέος, Βαρτζιώτης, Στεργίου, Ζώης, Τζιάλλας, Μπουτσουρής, Κατερίνης, Γκολφινόπουλος.

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΓΙΑΞ: Τόμασεν, Κέντερς, Λίντενμπεργκ, Βίντερ, Προμές, Σνο, Σβαρτ, Ταχαμάτα, Γκέριτσεν, Χαριστέας, Μπέριγκτερ. Αγωνίστηκαν και οι Μίλερ, Σπλίντερ, Μπόμπσον, Σχούνακερ, Ρούστενμπεργκ, Χόζε.

ΤΟ…ΤΡΙΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ούτε σε αγώνα πρωταθλήματος ο ΠΑΣ δεν μάζεψε τόσο κόσμο, όσο μάζεψε το παιχνίδι των βετεράνων. Εκδηλωτικός ο κόσμος επιβράβευε όλες τις καλές κινήσεις των παικτών και των δύο ομάδων.

-Εντυπωσιακή και η παρουσία των οργανωμένων φιλάθλων από την θύρα 9. Στο τέλος άναψαν πυρσούς, γιορτάζοντας την διεξαγωγή αυτού του αγώνα. Ήταν πραγματικά ένα παιχνίδι γιορτή.

-Στο γήπεδο και ο Χρήστος Κλαρούδας, που δέχτηκε τις ευχές όλων των βετεράνων παικτών σύντομα να γυρίσει στα παιχνίδια τους και να προσφέρει τις υπηρεσίες ως φυσιοθεραπευτής.

-Πραγματικό πανηγύρι στήθηκε στο τέλος του αγώνα, όπου πάρα πολλά παιδιά μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να ζητήσουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν με τους παίκτες. Απ’ αυτές τις εικόνες χαράς αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο μεγάλη επίδραση έχει στην κοινωνία το ποδόσφαιρο.

-Διακρίναμε στις εξέδρες και τον γνωστό χειρουργό και λαμπρό άνθρωπο Βασίλη Νούσια. Ήταν δυνατόν να λείψει από ένα τέτοιο ραντεβού; Είναι από τους αγνούς και παραδοσιακούς φιλάθλους του ΠΑΣ.

-Ένα μικρό ατύχημα είχε η σύζυγος του Γιώργου Χριστοβασίλη, καθώς παραπάτησε, αλλά όλα εντάξει, κανένα πρόβλημα. Για κάθε ενδεχόμενο πήγε κοντά της και ο γιατρός Σταύρος Ριστάνης.

-Καταπληκτικός ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου. Λειτουργικός και ο φωτεινός πίνακας που έδειχνε και βίντεο από την παλιά ομάδα του Άγιαξ. Μπράβο στην διοίκηση και στον πρόεδρο Παντελή Κολόκα.

-Ο Βαν Βάικ ταξίδεψε στα Γιάννινα από το Βέλγιο, ο Μουφ από το Βελιγράδι, ο Σκούτας από τον Βόλο, ο Κορμαρής από Θεσσαλονίκη, ο Τσακιρίδης από Κοζάνη. Διαχρονική η αγάπη για την ομάδα.

-Στον πάγκο του ΠΑΣ ήταν με πολιτική περιβολή και παλιοί παίκτες όπως οι Γιώργος Σιόντης, Βασίλης Παπαγγέλης, Διονύσης Αλεξάκης, Χρήστος Κατσίφας, Φίλιππος Τσίτσος, Νικήτας Τσίλης, Γιώργος Γκίκας, Χάρης Κυριαζής, Πάνος Κασιούμης, Πιτ Τσακιρίδης, Βασίλης Σκούτας, Κώστας Οικονομίδης, Νικήτας Λάππας, Τάκης Κώτσιας, Τρύφων Ζήσης, Βασίλης Μπελεβέτης.

-Ο γιατρός Σπύρος Σιαράβας που υπηρέτησε ανιδιοτελώς για πολλά χρόνια τον ΠΑΣ, δεν λείπει από αγώνα των βετεράνων. Και όλοι οι παίκτες τον αγαπούν και τον σέβονται.

-Από τη Θεσσαλονίκη έκανε ταξίδι αστραπή στα Γιάννινα για να δει το παιχνίδι, ο Γιαννιώτης γιατρός Γιάννης Τρούγκος που ασκεί το ιατρικό λειτούργημα σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Για παρέα είχε και τον δικηγόρο Γρεβενών Γιώργο Τζιούφα.

-Ακούραστος και αειθαλής ο 84χρονος πρόεδρος των βετεράνων Σάακ Σβαρτ. Αγωνίστηκε για μεγάλο διάστημα με την ψυχή εφήβου. Ιστορική φυσιογνωμία του Ολλανδικού ποδοσφαίρου, τον φωνάζουν «μίστερ Άγιαξ».

-Για μεγάλα αθηναϊκά κανάλια είναι η δημοσιογράφος Έλενα Αντωνίου, που παρουσίασε με άψογο τρόπο την εκδήλωση. Συνεργάστηκε πολύ καλά με την κυρία Σούζαν Τσουκανέλη η οποία μετέφραζε από τα ελληνικά στα ολλανδικά και αντιστρόφως.

-Το ματς μεταδόθηκε ζωντανά από το ΗΠΕΙΡΟΣ TV1 σε περιγραφή του γνωστού δημοσιογράφου Γιάννη Γιαννάκη. Ήταν υπερπαραγωγή με άριστα σε όλα τα επίπεδα. Περιγραφή υψηλού επιπέδου και από τον έγκριτο συνάδελφο. Υπήρχε παράλληλη μετάδοση και από το κανάλι του AJAX TV με τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

-Ακούραστοι οι αδελφοί Ανδρέας και Πέτρος Ευαγγέλου. Είναι οι φροντιστές της ομάδας των βετεράνων. Και χθες όλα τα είχαν στην εντέλεια.

-Θρυλική μορφή και ο γκολκίπερ Στούι, που αγωνίστηκε στη μεγάλη ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ. Είχε ένα πρόβλημα στα γόνατα και δεν μπόρεσε να μπει στον αγωνιστικό χώρο για να τον δει και ο κόσμος. Είδε το ματς από τον πάγκο.

-Το γνωστό σύνθημα «Μουφ, Μουφ, Μουφ…» που κάποτε δονούσε τους «Ζωσιμάδες», ακούστηκε και χθες όταν ο Ζντένκο έπαιρνε τη μπάλα και έκανε τις γνωστές διεισδύσεις στα καρέ του Άγιαξ.

-Μεγάλη η συμβολή του Κώστα Πεδιαδιτάκη για την οργάνωση του αγώνα και το στήσιμο της εκδήλωσης. Κουράστηκε πολύ αυτές τις μέρες, γιατί είχε να τρέξει και θέματα του ΠΑΣ, αλλά χαλάλι η κούραση.

-Μια άλλη νότα έδωσαν η μπάντα του δήμου Ιωαννιτών όπως και οι κοπέλες των χορευτικών συγκροτημάτων υπό την επιμέλεια του Ηλία Γκαρτζονίκα, όπου φορώντας παραδοσιακές στολές έδιναν τις πλακέτες για τις βραβεύσεις και όχι μόνο.

-Σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου οι βετεράνοι θα επισκεφθούν την περιοχή Ζαγορίου και θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο δήμαρχος. Θα βραβευτούν ο Γιώργος Σιόντης και ο Κώστας Οικονομίδης που κατάγεται από το Ζαγόρι.

-Το παιχνίδι με τον Άγιαξ το ζητούσε από πολλά χρόνια ο κόσμος του ΠΑΣ. Έγινε πλέον πραγματικότητα. Όσοι συμμετείχαμε στις πρώτες συζητήσεις σκοντάφταμε πάνω στις δυσκολίες που είχε ένα τέτοιο εγχείρημα. Κι όμως με τη θέληση των βετεράνων και ειδικά της διοίκησης, όλα ξεπεράστηκαν. Μας φαίνεται ως όνειρο, αλλά είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Αυτό το ματς θα μείνει στην Ιστορία. Συγχαρητήρια σε όλους.

-Ο υπογράφων το ρεπορτάζ ευχαριστεί θερμά τους βετεράνους του ΠΑΣ Γιάννινα για την εξαιρετική τιμή να τον συμπεριλάβουν στη λίστα των τιμώμενων προσώπων, αναγνωρίζοντας τους κόπους και τις προσπάθειες τόσων ετών για να φωτιστούν πτυχές της Ιστορίας του θρυλικού “Άγιαξ της Ηπείρου”.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Οι δύο ομάδες σε μια αναμνηστική φωτογραφία
Ο Ζτένκο Μουφ που αποθεώθηκε από τους φιλάθλους
Ο βράβευση του Γιώργου Χριστοβασίλη από τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Γ. Οικονόμου
Η βράβευση του Άγγελου Χαριστέα από τον Κώστα Ντέτσικα
Αριστερά ο αρχηγός του Άγιαξ Ταχαμάτα παραλαμβάνει την πλακέτα από τον Θανάση Τζιάλλα, στη μνήμη του Μπάρι Χουλσόφ.
Η βράβευση του Σάββα Σιάτρα ως παλιού φιλάθλου της ομάδας
Οι δύο πρόεδροι Σάακ Σβαρτ και Δημήτρης Κλείτσας
Ο ιστορικός αρχηγός Γ. Σιόντης (δεξιά) παρέλαβε την πλακέτα από τον Γ. Γιάτσο
Η κ. Κατερίνα Κιτσάκη, σύζυγος του αείμνηστου Αλέκου, παρέλαβε την πλακέτα από τον αρχηγό του ΠΑΣ Νίκο Λιάκο
Η βράβευση του Αντώνη Σιόντη (δεξιά) από τον Αιμίλιο Νέο
Δεξιά ο Βαν Βάικ παραλαμβάνει πλακέτα από τον Θανάση Μπουτσουρή
Ο συνεργάτης του «Η.Α» Βαγγέλης Γυφτόπουλος (δεξιά) παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα από τον προπονητή των βετεράνων του ΠΑΣ Θανάση Χαρίση, για τη σειρά των ιστορικών αφιερωμάτων.