Να ‘μαστε πάλι εδώ…

Φίλοι αναγνώστες και φίλες αναγνώστριες του Τοποτηρητή, ήρθε η ώρα της επιστροφής από την θερινή ανάπαυλα – τουλάχιστον για τον Τοποτηρητή. Κάποιοι, βέβαια, μπορεί να συνεχίζεται ακόμη να βρίσκεστε σε χαλαρή διάθεση, άλλωστε κάθε Πρεβεζάνος γνωρίζει πως τα καλύτερα μπάνια είναι αυτά του Σεπτεμβρίου. Ξεκουραστήκαμε και επιστρέφουμε με ανανεωμένη όρεξη, παρά την τραγωδία που βιώνουμε ως χώρα με τις από άκρη σε άκρη πυρκαγιές – ίσως, κυρίως, λόγω αυτής. 

Επιστρέφουμε προβληματιζόμενοι σχετικά με το αν θα μείνει μια, έστω, γωνία πράσινου φυσικού, που να μην έχει καεί και να μην έχει κτιστεί πάνω της κάτι, οτιδήποτε. Η δεντροφύτευση αναμφίβολα μαρτυρεί αγαθές κι ευγενείς προθέσεις, εντούτοις οι γεωπόνοι μας λένε πως η μόνη ορθή λύση είναι να αφήσουμε την ίδια τη φύση να κάνει τη δουλειά της (σύντομα θα αναδημοσιεύσουμε σχετική ανάρτηση).

Θρηνούμε ζωές ανθρώπων και ζώων, τα οποία είναι τα μόνα απολύτως άμοιρα ευθυνών. Θρηνούμε ακόμη την απώλεια της ζωής ενός φιλάθλου από φασίστες χούλιγκαν που, σαν Τάγματα Εφόδου, προέλαυσαν ανενόχλητοι κι ερχόμενοι από ξένη χώρα.

Ακόμη, πλησιάζουν εκλογές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, και αναρωτιόμαστε – και είμαστε πολλοί και πολλές – αν και κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να προκύψει δημοτική αρχή που να φροντίσει για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας και της γύρω περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χάνουμε το κουράγιο μας, είμαστε εδώ και βοηθάμε την κατάσταση με τον πιο απλό και πλέον αποτελεσματικό τρόπο: με το παράδειγμά μας. Γιατί, όταν λέμε ότι ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής, εννοούμε ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια, η ανέξοδη και κενή νοήματος κουλτούρα. Αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε πολιτισμένα, πρέπει να κάνουμε το σωστό, είτε πρόκειται γι’ ανακύκλωση είτε για τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, των ωραρίων κοινής ειρήνης και κοινής ησυχίας κλπ κλπ.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε τις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Ιδέες. Όλα αυτά παραμένουν στον πυρήνα του ενδιαφέροντος του Τοποτηρητή. Απλά προστίθενται και κάποια επιπλέον.

Καλή μας σεζόν, λοιπόν!

Ο Τοποτηρητής

 

“Καπρίτσιο Νο 24 σε Λα Μινόρε” του Νικολό Παγκανίνι, σε ερμηνεία του Ιτζάκ Πέρλμαν