Λίγα λόγια για την Κασσώπη και τις ανασκαφές της – μια συζήτηση με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κ. Ανθή Αγγέλη

Στον απόηχο των παραστάσεων του Θεατρικού Εργαστηρίου Πρέβεζας στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, επισκεφθήκαμε την επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κ. Ανθή Αγγέλη. Σκοπός μας ήταν να μιλήσουμε μαζί της, σχετικά με την πόλη που ιδρύθηκε και άκμασε αρκετά πριν την ίδρυση της Νικόπολης, την Κασσώπη. Η κ. Αγγέλη είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δεχτεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Την ευχαριστούμε θερμά.

Η Κασσώπη ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα στα πλαίσια μιας γενικότερης αστικοποίησης στην αρχαία Ήπειρο. Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, οι Ηπειρώτες ζούσαν “κατά κώμας” δηλαδή σε χωριά, μας εξήγησε η κ. Αγγέλη, αλλά λόγω γενικευμένης ανασφάλειας και κινδύνων από πολεμικές συγκρούσεις, αναζήτησαν προστασία σε οχυρωμένες πόλεις. Η Κασσώπη αποτέλεσε έδρα του Κοινού των Κασσωπαίων, μέρος του ευρύτερου Κοινού των Θεσπρωτών. Άκμασε τον 3ο και τον 2ο π.Χ. αιώνα και ήταν χτισμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι, όπως άλλωστε φανέρωσαν οι ανασκαφές, διατρέχεται από δύο φαρδιές λεωφόρους που τέμνονται από κάθετες οδούς. Ανάμεσά τους σχηματίζονται οικοδομικές νησίδες όπου βρίσκουμε τα δημόσια κτήρια, τις οικίες κ. α.

Συνεχίζοντας, η κ. Αγγέλη μάς ενημέρωσε πως στην Κασσώπη υπήρχαν Στοές, ένα κτήριο που ήταν είτε ωδείο είτε βουλευτήριο κ.α. Το θέατρο βρισκόταν εκτός της πόλης, σε ύψωμα και σε τοποθεσία που επιλέχθηκε τόσο για την ακουστική όσο και για την εξαιρετική θέα με την απαράμιλλη ομορφιά. Εξάλλου, οι Κασσωπαίοι ήταν σε θέση να εποπτεύουν την γύρω περιοχή από το οροπέδιο ώστε να λαβαίνουν έγκαιρα τα μέτρα τους σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου. Ακόμη, οι κάτοικοι της Κασσώπης ασχολούνταν με την κεραμοποιεία, γενικά την βιοτεχνία, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιζε και η αγροτική παραγωγή στις γύρω περιοχές. Τέλος, η Κασσώπη εγκαταλείφθηκε οριστικά και με εξαναγκασμό, προκειμένου να εποικιστεί η Νικόπολη που έχτισε ο Οκταβιανός σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία στο Άκτιο. Να σημειωθεί ότι παρόμοια ήταν και η μοίρα των κατοίκων της Αμβρακίας, της Ακαρνανίας και της Λευκάδας.

Στη συνέχεια της κουβέντας μας, η κ. Αγγέλη μάς έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις ανασκαφές στον χώρο της Κασσώπης. Η Κασσώπη δεν ξανακτίστηκε, επομένως ήταν εύκολο να γίνει ανασκαφή. Ενδιαφέρον για τη περιοχή εκδηλώθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 από τον καθηγητή Σωτήριο Δάκαρη. Οι ανασκαφές εντάθηκαν τις δεκαετίες 1960 και 1970 σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Έμφαση δόθηκε στην κυρίως πόλη για διάφορους λόγους όπως το ότι εκεί εντοπίστηκαν περισσότερα κινητά ευρήματα.

Οι κυριότερες ανασκαφικές εργασίες στο θέατρο κατέστησαν δυνατές χάρη στην χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και από την ένταξη του θεάτρου στο πρόγραμμα “Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου”. Πλέον είναι διαθέσιμο στο κοινό τόσο ως αξιοθέατο μνημείο όσο και ως χώρος θεατρικών παραστάσεων.

Λίγο πριν λήξει η συνάντησή μας, η Έφορος κ. Ανθή Αγγέλη εξέφρασε την χαρά της που η πρώτη παράσταση που έλαβε χώρα στο θέατρο της Κασσώπης, 2000 περίπου χρόνια μετά την τελευταία φορά, πραγματοποιήθηκε από ντόπιους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους. Εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, που φέτος κλείνει 25 χρόνια ύπαρξης, δημιουργίας και προσφοράς. Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες για τον ρόλο τους στην πραγματοποίησης της παράστασης στον κ. Παναγιώτη Κλήμη, στον κ. Νίκο Δ. Καράμπελα, στο σωματείο “Διάζωμα” και στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Κώστας Μαζιώτης