Ιστορίες με…δοκάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στο Περιστέρι διαδραματίστηκαν εικόνες που είναι για να γελάς και να κλαις, καθώς η μία εστία ήταν πιο κοντή. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μας απασχόλησαν τα… δοκάρια! Και όχι, δεν μπορούμε να περηφανευόμαστε για τέτοιου είδους ιστορίες.

1) ΟΦΗ-Μποαβίστα: Πριν από το ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΟΦΗ με την Μποαβίστα  τον Νοέμβριο του 1993 στο “Γεντί Κουλέ”, όταν ο παρατηρητής της ΟΥΕΦΑ είχε  εντοπίσει την παραμονή του αγώνα στην επιθεώρηση του γηπέδου ότι τα δοκάρια στην μια εστία ήταν πιο κοντά και χρειάστηκε να γίνει αγώνας δρόμου για να φτιαχτεί και να γίνει το ματς την επόμενη μέρα.

2) ΕΓΟΗ-Ασήμι το 1988: Όπως έγραψε χθες ο Σήφης Κορωνάκης το 1988 που ήταν παίκτης και προπονητής στο Ασήμι (πρόεδρος ο κ. Τζώρτζογλου) υπήρξε η πληροφορία ότι τα δοκαρία στο γήπεδο του ΕΓΟΗ, όπου θα έπαιζε η ομάδα, ήταν κοντά. “Πήγαμε το βράδυ, τα μετρήσαμε και τα βρήκαμε αντικανονικά. Κάναμε ένσταση και πήραμε τον αγώνα την επόμενη μέρα. Πολλά χρόνια μπροστά ο Τζώρτζογλου…”.

3) 7/5/2008: Η Ηλιούπολη φιλοξενούσε τον Διαγόρα για τον 1ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Αν κι οι δύο ομάδες βρέθηκαν κανονικά στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, διαπιστώθηκε ότι τα δοκάρια είχαν κοπεί! Μάλιστα, το ένα τέρμα ήταν πεσμένο και έτσι το ματς αναβλήθηκε. Τότε, δεν καταγράφηκε στο φύλλο αγώνα ότι υπήρξε υπαιτιότητα κάποιας ομάδας από τον διαιτητή Δαλούκα, με την Ηλιούπολη να τονίζει ότι δεν μπορούσε να προβεί σε άμεση αντικατάσταση των δοκαριών. Υπογραμμίζεται, δε, ότι έγινε και μήνυση κατά αγνώστων.

4) Στις 25/8 του 2010, 100-150 από τους «Πάνθηρες» (οργανωμένος πυρήνας οπαδών του Πανιώνιου), αντέδρασε στη συμφωνία του τότε προέδρου του Ερασιτέχνη, Γεράσιμου Βεντούρη, με την ΑΕΚ για να γίνει στη Νέα Σμύρνη η ρεβάνς του ΑΕΚ-Νταντί Γιουνάιτεντ. Συγκεκριμένα, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και έκαναν το γήπεδο «Γης Μαδιάμ». Με φτυάρια έσκαψαν μεγάλες λακούβες, έβαλαν φωτιά στους πάγκους και.. ξήλωσαν και τα δοκάρια! Έτσι, το ματς, θυμίζουμε ότι έγινε τελικά στο «Καραϊσκάκης» ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

5) 11/12/2022: Πριν το Περιστέρι, υπήρξε περιστατικό στη Γ’ ΄Εθνική μεταξύ του ΑΟ Υπάτου και του ΑΟ Τρίκαλα όπου τα δοκάρια ήταν πιο κοντά. Το ματς γινόταν στο γήπεδο της Θήβας, το πρόβλημα το κατάλαβαν οι φιλοξενούμενοι και ύστερα από σχετική μέτρηση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το ύψος τους ήταν 2.3 και όχι 2.44 όπως αναφέρεται στον κανονισμό! Το πρόβλημα ήταν και στις δύο εστίες, το οποίο ύστερα από σχετικές εργασίες που έγιναν τελικά αποκαταστάθηκε η… ζημιά και τα Τρίκαλα δεν προχώρησαν σε ένσταση.

6) 16/10/2022: Το Χαλ – Μπέρμιγχαμ ξεκίνησε με καθυστέρηση επειδή η μία εστία ήταν μεγαλύτερη. Το πρόβλημα διορθώθηκε όταν οι άνθρωποι των γηπεδούχων έκοψαν τα δοκάρια για να φέρουν την εστία στην κανονική διάσταση.

7) Άγιαξ – Άρσεναλ: Η ομάδα γυναικών της Άρσεναλ πανηγύρισε μεγάλη νίκη στο Άμστερνταμ, καθώς επικράτησε με 1-0 της αντίστοιχης ομάδας του Άγιαξ στη ρεβάνς του 2-2 του Λονδίνου και προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League. To ματς διεξήχθη στο «Sportcomplex De Toekomst», το οποίο χρησιμοποιεί η ομάδα νέων του συλλόγου και υπήρχε μια, αν μη τι άλλο, περίεργη παρατυπία. Οι παίκτριες των Κανονιέρηδων αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πως τα τέρματα του γηπέδου ήταν μικρότερα σε σχέση με το προβλεπόμενο όριο της UEFA. Η Άρσεναλ επιβεβαιώθηκε και από σχετικό έλεγχο, καθώς τα δοκάρια ήταν κοντύτερα κατά δέκα εκατοστά!

8) Ο Μουρίνιο… μυρίστηκε πιο κοντά τα δοκάρια. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Τότεναμ είχε επικρατήσει με 3-1 της Σκεντίγια στη Βόρεια Μακεδονία και είχε προκριθεί στα πλέι οφ του Europa League. Ωστόσο, η παρατηρητικότητα του Ζοσέ Μουρίνιο είχε συμβάλλει στο να αντικατασταθούν τα δοκάρια, καθώς ο Πορτογάλος τεχνικός στη βόλτα του στον αγωνιστικό χώρο ανακάλυψε σηκώνοντας τα χέρια στην εστία ότι το οριζόντιο δοκάρι ήταν κατά πέντε εκατοστά πιο κοντό.

ΠΗΓΗ: patris.gr

 

Ο Μουρίνιο παρατηρεί το ύψος των δοκαριών δεν είναι σωστό σε αγώνα της Τότεναμ

Τι πρέπει να ξέρετε για τα δοκάρια και τους κανονισμούς

Με τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο Περιστερίου όπου δεν έγινε το παιχνίδι Ατρόμητος – ΑΕΚ επειδή ένα κάθετο δοκάρι ήταν πιο χαμηλό από το άλλο, καλό είναι οι υπεύθυνοι των γηπέδων να γνωρίζουν κάποια πράγματα που προβλέπουν οι κανονισμοί. Και επίσης θα είναι καλό να βάλουν κάποιον τοπογράφο να μετρήσει με όργανα ακριβείας και όχι με…μεζούρες τις εστίες και αν είναι σωστά αποτυπωμένες οι γραμμές του κέντρου, της μικρής και μεγάλης περιοχής, γιατί άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και θα προκύψουν στο μέλλον τέτοια θέματα. Όσο για την τύχη αυτού του αγώνα, θα κριθεί στον αθλητικό δικαστή. Ήδη ο Ατρόμητος ως γηπεδούχος κλήθηκε σε απολογία.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, ένα τέρμα πρέπει να είναι τοποθετημένο στο κέντρο κάθε γραμμής τέρματος. Το κάθε τέρμα αποτελείται από δυο κάθετα δοκάρια σε ίση απόσταση από τα κοντάρια με σημαία των κόρνερ και συνδέονται στο επάνω τμήμα τους από ένα οριζόντιο δοκάρι. Τα κάθετα και το οριζόντιο δοκάρι πρέπει να είναι κατασκευασμένα από εγκεκριμένο υλικό και να μην είναι επικίνδυνα. Τα κάθετα και το οριζόντιο δοκάρι και των δύο τερμάτων θα πρέπει να είναι ιδίου σχήματος, δηλ. τετράγωνο, ορθογώνιο, κυκλικό, ελλειπτικό ή ένας συνδυασμός αυτών των επιλογών. Η απόσταση μεταξύ των κάθετων δοκαριών είναι 7,32 μέτρα (8 γιάρδες) και η απόσταση από το χαμηλότερο άκρο του οριζόντιου δοκαριού με το έδαφος είναι 2,44 μέτρα (8 πόδια). Το οριζόντιο και τα κάθετα δοκάρια πρέπει να έχουν χρώμα λευκό και το ίδιο πλάτος και πάχος, όχι πάντως μεγαλύτερο από 12 εκατοστά. Εάν το οριζόντιο δοκάρι μετατοπιστεί ή σπάσει, το παιχνίδι σταματά μέχρις ότου επισκευαστεί ή επανατοποθετηθεί σωστά. Το παιχνίδι αρχίζει εκ νέου με λάκτισμα για πάσα. Εφόσον δεν είναι δυνατόν να επισκευαστεί, ο αγώνας πρέπει να διακόπτεται. Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση του οριζόντιου δοκαριού με σχοινί ή οποιοδήποτε άλλο εύκαμπτο ή επικίνδυνο υλικό.

ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Οι κάθετες γραμμές προς την γραμμή του άουτ που εκτείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου και σχηματίζουν την μεγάλη περιοχή ή περιοχή του πέναλτι όπως λέγεται, πρέπει να απέχουν 16,5 μ. από κάθε κάθετο δοκάρι και να εκτείνονται σε βάθος 16,5 μ. εντός τους αγωνιστικού χώρου, όπου και ενώνονται με γραμμή. Οι δύο κάθετες γραμμές προς την γραμμή του άουτ της μικρής περιοχής που εκτείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου και σχηματίζουν την μικρή περιοχή ή περιοχή του τέρματος όπως λέγεται, πρέπει να απέχουν 5,5 μ. από κάθε κάθετο δοκάρι και να εντείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 5,5 μ. Το σημείο του πέναλτι πρέπει να απέχει από την εστία 11 μέτρα. Το ημικύκλιο που υπάρχει έξω από την μεγάλη περιοχή σχηματίζεται με ακτίνα 9.15 μ. από το σημείο του πέναλτι.
Το μήκος (γραμμή του πλάγιου άουτ) του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι από 90 έως 120 μέτρα και το πλάτος (γραμμή του άουτ) από 45 έως 90 μέτρα. Η μεσαία γραμμή είναι ακριβώς στη μέση της γραμμής του πλάγιου άουτ. Ο κύκλος που σχηματίζεται στο κέντρο έχει ακτίνα 9.15 μ. από το σημείο που στήνεται η μπάλα για τη σέντρα.
Το τόξο που υπάρχει στο σημείο εκτέλεσης του κόρνερ πρέπει να έχει ακτίνα ενός (1) μέτρου από το σημείο που είναι το σημαιάκι και ενώνονται οι γραμμές του πλάγιου άουτ και του άουτ. Σε κάθε γωνία του αγωνιστικού χώρου πρέπει να τοποθετείται ένα κοντάρι με σημαία ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρο χωρίς αιχμηρή κορυφή.
Το πλάτος των γραμμών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 12 εκατοστά.
Ο κανονισμός των αγώνων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ (www.epo.gr). Επιλέξτε το πεδίο «ΕΠΟ», στη συνέχεια κλικ σε «κανονισμοί και δίκαιο» και ακολούθως κλικ σε «Κανονισμοί», κλικ σε «Κανόνες παιχνιδιού 2022-2023» 

https://epo.gr/media/files/KATASTATIKO_KANONISMOI/2022-2023/Laws_of_the_game.pdf 

Βαγγέλης Γυφτόπουλος