Η επέλαση των βαρβάρων (;)

Έχουμε ξαναδημοσιεύσει άρθρο προβληματισμού σε σχέση με τους τουρίστες. Επανερχόμαστε, ύστερα από το εξής συμβάν: Γερμανός τουρίστας ήθελε να βγάλει “σέλφι” σκαρφαλωμένος στο σιντριβάνι του Ποσειδώνα σε κεντρικό σημείο της Φλωρεντίας. Λόγω του βάρους του, αποκολλήθηκε μικρό κομμάτι από το γλυπτό με το οποίο είναι διακοσμημένο το σιντριβάνι. Μέσω των καμερών ασφαλείας, ο δράστης εντοπίστηκε και καλείται να πληρώσει πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ).

Πριν καιρό, άλλος τουρίστας, στη Ρώμη αυτή φορά, συνελήφθη να γράφει πάνω σε τοίχο του Κολοσσαίου. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν ήξερε πως το “γκραφίτι” απαγορεύεται στους τοίχους του μνημείου.

Αναλογίζομαι τα παραπάνω και αναρωτιέμαι: είμαστε με τα καλά μας;

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα κατά των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν πως δεν εμπιστεύονταν τους πολίτες της κάθε χώρας, και επέβαλαν συνθήκες ανελευθερίας. Το φαινόμενο των βανδαλισμών ιστορικών και πολιτισμικών μνημείων, δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο της κατάχρησης ελευθερίας και, συνεπώς, ασυδοσίας που παρατηρείται στον λεγόμενο “ελεύθερο κόσμο”.

Κρίμα, πολύ κρίμα.

Κ. Μιχαήλ

φωτό: AP Photo/Andrew Medichini