Επιστημονική Ημερίδα στη Θεοφάνειο με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία»

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις οργανώνει μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και μας προσκαλεί σε επιστημονική ημερίδα στις 26 Απρίλη, ημέρα Παρασκευή με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία».

Τα αρχεία αποτελούν πάντοτε ασφαλή πηγή της ιστορικής έρευνας. Με την Πρέβεζα να είναι για τρεισήμισι αιώνες υπό Οθωμανική κυριαρχία, η έρευνα στα Οθωμανικά αρχεία ήταν επιβεβλημένη. Μια τέτοια έρευνα δεν υλοποιήθηκε μέχρι πρόσφατα, λόγω των δυσκολιών που αυτή ενέχει. Το Ίδρυμα τόλμησε να ερευνήσει την περίοδο 1450-1600 και μετά τα θετικά αποτελέσματα και με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας η έρευνα συνεχίστηκε για την περίοδο των επόμενων τριών αιώνων (1601-1912).

Τα αποτελέσματα της έρευνας στα Οθωμανικά αρχεία θα παρουσιάσουν οι διακεκριμένοι καθηγητές της Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας κύριοι Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Ηλίας Σκουλίδας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), καθώς και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος, Δρ. Αρχαιολογίας Δημοσθένης Αρ. Δόνος. Οι τρεις εξαίρετοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα εξής θέματα:

Ιάκωβος Μιχαηλίδης
“Η ελληνική ιστορία και οι οθωμανικές πηγές”

Δημοσθένης Αρ. Δόνος
“Έγγραφα οθωμανικών αρχείων για την περιοχή της Πρέβεζας στο Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις. Μια πρώτη παρουσίαση και αποτίμηση”.

Ηλίας Σκουλίδας
“Η οθωμανική Πρέβεζα και ο “ηπειρωτικός χώρος”. Συνοριακός χαρακτήρας και αρχειακά τεκμήρια”.


Η Επιστημονική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Πρέβεζας, στις 19:30.