Για την πυρκαγιά στον Έβρο (αναδημοσίευση από το Κενό Δίκτυο)

Η Δαδιά σήμερα, πρωί 14ης μέρας της δασικής πυρκαγιάς στο νομό Εβρου (φωτό Sakis Gioumpasis). Πανοραμικά, τα αποτελέσματά μας.
Από χθεσινή ανάρτηση του Χάρη Χαμηλοθώρη, λίγο πριν το 112 ηχήσει και για Σουφλί. Εκτός από τα αποτελέσματα, όπως λέει κι ο ίδιος, και τα συμπεράσματα δικά μας. Ολα δικά μας.
Κι όπως είπε κι ο Κωστής Παπαϊωάννου σήμερα, κι η απάθεια/άνοια, όλη δική μας είναι. Σωστά;
“Φοβάμαι πως πάμε για ολική καταστροφή εκεί.
Δεν κάνουμε πυρόσβεση ΜΕΣΑ στα δάση. ΜΟΝΗ στρατηγική το 112 και περιμένουμε τη φωτιά στο δρόμο. Δεν υπάρχει θάλασσα δίπλα για να σβήσει όπως όλες σχεδόν. Επίσης δεν υπάρχει θάλασσα κοντά για να έχουμε συνεχείς ρίψεις με αεροπλάνα. Το κοντινό φράγμα είναι άδειο από νερό όπως και πέρυσι λόγω διαρροής που ΠΑΛΙ δεν είχε επισκευαστεί και τα ελικόπτερα γεμίζουν με νερό από πλαστικά βαρέλια στη Δαδιά! Δεν έχει γίνει διαχείριση του δάσους καθώς η κυβέρνηση κατήργησε τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς. Αυτά συν τις ειδικές καιρικές συνθήκες από φθινόπωρο μέχρι τώρα είναι η συνταγή της πρωτοφανούς οικολογικής αλλά και παραγωγικής καταστροφής του Έβρου. Που δυστυχώς είναι σε εξέλιξη. Αφού δεν μπόρεσαν να τη σβήσουν με ευνοϊκούς για την πυρόσβεση ανέμους (η φωτιά ξεκίνησε νότια και πήγε δυτικά και βόρεια με βόρειους και βορειοανατολικούς ανέμους, τώρα με νότιους απειλείται και το τελευταίο τμήμα στο βόρειο κομμάτι του Ε.Π. Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου.
Για όλα αυτά είμαι επιφυλακτικός με όσους λένε ως συμπέρασμα “δεν είχαμε αρκετά μέσα, χρειαζόμαστε παραπάνω”.
Ο εναέριος στόλος που έχουμε είναι μεγαλύτερος της Γαλλίας με την πολλαπλάσια έκταση, έχουμε τόσα εναέρια μέσα όσα σχεδόν Ιταλία και Ισπανία μαζί.
Σύμφωνα με το σύστημα EFFIS/Copernicus καταγραφής σημαντικών πυρκαγιών (300 στρέμματα και πάνω), το 2023:
– στη Βουλγαρία σε 50 πυρκαγιές έχουν καεί 92.330 στρέμματα,
– στην Ιταλία σε 285 πυρκαγιές έχουν καεί 660.350 στρέμματα,
– στη Γαλλία σε 215 πυρκαγιές έχουν καεί 220.220 στρέμματα,
– στην Ισπανία σε 344 πυρκαγιές έχουν καεί 843.150 στρέμματα,
– στην Πορτογαλία σε 141 πυρκαγιές έχουν καεί 290.960 στρέμματα,
– στην Ελλάδα σε 45 πυρκαγιές έχουν καεί 1.610.008 στρέμματα.
Τα συμπεράσματα δικά σας.”
Επιμέλεια : Maria Kalantzopoulou
πηγή: Κενό Δίκτυο https://www.facebook.com/kenodiktuo