Έχασε με 1-0 ο ΠΑΣ από γκολ του Παλάσιος

Ο Παναθηναϊκός που κατέπληξε με τις εμφανίσεις του στους ευρωπαϊκούς αγώνες για τα προκριματικά και τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, τα βρήκε σκούρα στα Γιάννινα από τον δυνατό ΠΑΣ και για να φτάσει στη νίκη 1-0 με γκολ του Παλάσιος στο 74’, χρειάστηκε να βάλει το…χεράκι του και ο διαιτητής Βεργέτης από την Αργολίδα. Δεν μιλάμε μόνο για ένα πέναλτι που ζήτησε ο ΠΑΣ στις καθυστερήσεις του αγώνα σε χέρι του Αράο, αλλά γενικότερα για τη διαιτησία που έκανε. Έδειχνε με χαρακτηριστική ευκολία κίτρινες κάρτες στους παίκτες του ΠΑΣ (άλλες δικαίως άλλες αδίκως), ενώ δεν έκανε το ίδιο και με τον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχε μαρκάρισμα παικτών που να μην έδινε σφύριγμα υπέρ του Παναθηναϊκού. Και σε τέτοια παιχνίδια που υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων, και ένα αμφισβητούμενο φάουλ να δοθεί ανάποδα είναι πρόβλημα για μια ομάδα όπως ο ΠΑΣ.
Όσο για τη φάση του 92’ η μπάλα βρήκε το χέρι του Αράο που δεν το είχε κολλημένο. Ο διαιτητής αλλά και ο φωτιάς που ήταν στο VAR θεώρησαν ότι το απλωμένο χέρι είναι σε…φυσιολογική θέση και δεν μπήκαν καν στον κόπο να πάει ο Βεργέτης που είναι αρμόδιος ρέφερι να πάει στο VAR για έλεγχο της φάσης. Πόσο δίκαιο είχε ο Άγγελος Αναστασιάδης που ως προπονητής του ΠΑΣ είχε πει: «Πρέπει να κάνουμε ομάδα που να κερδίζει τους αντιπάλους αλλά και τους διαιτητές». Ο ΠΑΣ αντιμετώπισε στα ίσα τον Παναθηναϊκό, θα μπορούσε να πάρει υπό άλλες συνθήκες τον βαθμό της ισοπαλίας.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο ΠΑΣ ήταν αρκετά καλός, με τρεξίματα, καλά μαρκαρίσματα, πάθος και αποφασιστικότητα. Θα μπορούσε με καλύτερη διαιτησία και περισσότερη προσοχή από την πλευρά του να πάρει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας. Η ήττα τον αδικεί, γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν αγνώριστος σε σχέση με την εικόνα του αγώνα με την Μπράγκα, κουρασμένος και όχι δυνατός. Το γεγονός και μόνο ότι έβαλε γκολ στο 74’ με τον Παλάσιος, φάση που ήταν και η πρώτη τελική προς την εστία του Κλέιμαν επιβεβαιώνει αυτό που αναφέραμε προηγουμένως. Τρεις φάσεις-ευκαιρίες δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι, από το 60’ και μετά και πήραν τη νίκη. Ο ΠΑΣ προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση την περιοχή του Μπρινιόλι και μπορούσε να βάλει ένα γκολ. Είχε καλή ανασταλτική λειτουργία και έβγαινε καλά στις αντεπιθέσεις.
Στο πρώτο ημίχρονο είναι αλήθεια ότι δεν έγινε η μεγάλη φάση σε καμία από τις δύο εστίες. Όμως ο ΠΑΣ έκανε περισσότερες φάσεις από τον Παναθηναϊκό. Οι πολλές αλλαγές που έκανε ο Γιοβάνοβιτς για να ξεκουράσει παίκτες μετά την υπερπροσπάθεια που έγινε την περασμένη Τρίτη με τη Μπράγκα, άλλαξαν και την ισορροπία της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός πίεσε περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ήταν έτσι τοποθετημένος ο ΠΑΣ που δεν του επέτρεπε να κάνει πολλά πράγματα. Σημειωτέον ότι η πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό ήταν η κεφαλιά στο 61’ του Ιωαννίδη από κοντά που έφυγε άουτ, το γκολ στο 74’ με τον Παλάσιος και στις καθυστερήσεις που ένα κοντινό σουτ του Σπόραρ απέκρουσε με τα πόδια ο Κλέιμαν. Αυτές οι τρεις φάσεις έγιναν σε όλο τον αγώνα από πλευράς Παναθηναϊκού. Αντίθετα, ο ΠΑΣ είχε μια καλή ευκαιρία στο 58’ με τον Τζίμα που πλάσαρε και απέκρουσε ο Μπρινιόλι, το επικίνδυνο σουτ του Τζίνο στο 70’ μέσα από την περιοχή και στη φάση του πέναλτι στις καθυστερήσεις, όπως και ένα κοντρολαρισμένο σουτ του Παμλίδη που πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Δεν είχαν μεγάλες διαφορές οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια ξεχώριζαν κάποιες ενέργειες λόγω της εξαιρετικής ποιότητας κάποιων παικτών του Παναθηναϊκού, αλλά ως εκεί. Ιδιαίτερες απειλές δεν είχε ο ΠΑΣ, ούτε δημιουργήθηκαν οι μεγάλες φάσεις. Με άλλη διαιτησία τα πράγματα θα ήταν επώδυνα για τους πράσινους.
Εν ολίγοις, ζυγίζοντας όλα αυτά, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η ισοπαλία θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα απέδιδε δικαιοσύνη. Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με το ελληνικό ποδόσφαιρο που όταν οι μεγάλες ομάδες δυσκολεύονται να κερδίσουν, τότε αναλαμβάνουν δράση οι διαιτητές!!
Από τον ΠΑΣ τα πήγαν καλά όλοι οι παίκτες. Αν συνεχίσει έτσι ο ΠΑΣ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και θα πάρει βαθμούς από άλλα παιχνίδια. Στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων είναι οι Παντελάκης, Καραχάλιος, Εραμούσπε, Τζίνο, Τζίμας. Από τον μέτριο και…νυσταγμένο Παναθηναϊκό διακρίθηκαν Μπρινιόλι (κορυφαίος), Μλαντένοβιτς, Μαντσίνι.
Το παιχνίδι ήταν καλύτερο στο β’ ημίχρονο. Είχε περισσότερες φάσρεις

ΤΟ ΓΚΟΛ

74’: Σε σέντρα από δεξιά του Μαντσίνι ο Παλάσιος με ένα καταπληκτικό μονοκόματο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κλέιμαν.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

5’: Σουτ του Καραχάλιου έφυγε άουτ.
10’: Μακρινό σουτ του Τσαούση μπλόκαρε σωστά τοποθετημένος ο Μπρινιόλι.
14’: Σε αντεπίθεση του ΠΑΣ ο Παμλίδης σούταρε χωρίς επιτυχία.
19’: Η πρώτη ουσιαστικά φάση για τον Παναθηναϊκό όταν από κόρνερ ο Αιτόρ σούταρες διαδοχικά πάνω στο σώμα του Παντελάκη.
21’: Σουτ του Παμλίδη χωρίς να βρει στόχο, έφυγε άουτ.
26’: Πολύ καλό σουτ του Τζίμα μπλόκαρε ο καταπληκτικός Μπρινιόλι.
51’: Σε γρήγορη αντεπίθεση του ΠΑΣ πήγε να πλασάρει ο Τζίμας αλλά ο Μπρινιόλι είχε πάλι απάντηση.
58’: Ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν ο Τζίμας που κατέβασε τη μπάλα, την έσπασε δεξιά στον Σόρια που μπήκε στην περιοχή, αλλά σούταρε πάνω στον Μπρινιόλι.
61’: Η πρώτη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο Μλαντένοβιτς έκανε σέντρα ακριβείας στον Ιωαννίδη, αλλά η κοντινή κεφαλιά του πράσινου φορ πέρασε πάνω από τα δοκάρια.
70’: Σέντρα σουτ του Τζίνο μέσα από την περιοχή από πλάγια δεξιά θέση έφυγε πάνω από τα δοκάρια.
86’: Δυνατό σουτ του Παμλίδη κατέληξε άουτ.
92’: Σε σέντρα του Μπάλαν η μπάλα βρήκε το χέρι του Αράο, αλλά ο Βεργέτης και ο Φωτιάς στο VAR έκριναν ότι δεν είναι τίποτα.
94’: Μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό, όταν ο Σπόραρ σχεδόν μόνος του σούταρε και απέκρουσε με τα πόδια ο Κλέιμαν.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Χρήστος Βεργέτης του συνδέσμου Αργολίδας. Τα είπαμε παραπάνω πόσο κακή διαιτησία έκανε. Βοηθοί του οι Ιωάννης Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας), Ανδρέας Φωτόπουλος (Αθηνών). Τέταρτος διαιτητής ο Κωνσταντίνος Ανδριανός (Αχαίας). Στο VAR ήταν ο Βασίλειος Φωτιάς (Πέλλας) και βοηθός AVAR ο Γιώργος Στεφανής (Καρδίτσας). Κίτρινες: Εραμούσπε (21’), Τσαούσης (29΄), Τζήμας (34’), Σόρια (86’), Τζίνο (90’), Κλέιμαν (90+) – Μλαντένοβιτς (72’), Βιλένα (81’)

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Στάικος): Κλέιμαν, Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκης, Τσαούσης, Καραχάλιος, Τζίνο (63’ Ροσέρο), Ριένστρα (76’ Γκάρο), Παμλίδης (89’ Μπάλαν), Τζίμας, Κόντε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Μλαντένοβιτς, Πάλμερ, Μπράουν (72’ Βιλένα), Σένκεφελντ, Βαγιαννίδης (λ.τ. 37’ Κώτσιρας ), Αράο, Τσέριν, Τζούρισιτς (λ.τ. 55’ Μαντσίνι), Αϊτόρ (λ.τ. 38’ Μπερνάρ), Παλάσιος, Ιωαννίδης (72’ Σπόραρ)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κηφισιά – Ατρόμητος 2-1
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 1-1
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Άρης – Αστέρας Τρίπολης 3-2
ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 1-0
Ολυμπιακός – Λαμία 4-0
Βόλος – ΑΕΚ 2-3
ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός 0-1

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(3η Αγωνιστική)
Ολυμπιακός 9
ΟΦΗ 6
Παναθηναϊκός 6
ΠΑΟΚ 6
ΠΑΣ Γιάννινα 4
ΑΕΚ 4
————————————————–
Λαμία 4
Άρης 3
Αστέρας Τρίπολης 3
Κηφισιά 3
Παναιτωλικός 2
Πανσερραϊκός 2
Βόλος 1
Ατρόμητος 0
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4η)
(Δεν ορίστηκαν ημερομηνίες)
ΑΕΚ – Ολυμπιακός
Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΣ Γιάννινα
Ατρόμητος Αθηνών – Βόλος
Κηφισιά – Πανσερραϊκός
ΠΑΟΚ – Άρης
Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός
Λαμία – ΟΦΗ

 

Γιοβάνοβιτς: Μας δυσκόλεψε ο ΠΑΣ

Αξιοπρεπής όπως πάντα ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς, παραδέχθηκε τις δυσκολίες που συνάντησε η ομάδα του στα Γιάννινα και αιτιολόγησε γιατί η ομάδα του είχε χαμηλές πτήσεις στο στάδιο «Ζωσιμάδες».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Δεν ξέρω αν είναι από τις πιο σημαντικές νίκες, αλλά είναι σίγουρα σημαντική γιατί είναι πριν τη διακοπή για τις Εθνικές ομάδες. Δεδομένου ότι είχαμε σειρά ευρωπαϊκών ματς, με σωματική κόπωση και έντονα ψυχολογικά συναισθήματα επί 1,5 μήνα σε επίσημα ματς, έπρεπε να διαχειριστούμε την κατάσταση μετά την Μπράγκα και να προσαρμοστούμε στα απαιτητικά δεδομένα του πρωταθλήματος.
Παραδοσιακά ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι δύσκολος αντίπαλος, όχι μόνο για μας, αλλά για όλους, γιατί είναι μία ομάδα οργανωμένη αμυντικά, που θα σε απειλήσει με αντεπιθέσεις και στημένα και ήταν ένα ματς όπως το περιμέναμε. Το θέμα για μας ήταν πόσο θα ήμασταν συγκεντρωμένοι στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά τα σημαντικά παιχνίδια στην Ευρώπη.
Ο τραυματισμός του Βέρμπιτς στην προθέρμανση και οι δύο στη συνέχεια του Βαγιαννίδη και του Αιτόρ και ο βαθμός ετοιμότητας κάποιων παικτών, μάς παρουσίασαν κάποια αβεβαιότητα και δυσκολίες, είχαμε αρκετά θέματα στη διάρκεια του ματς, αλλά είναι τεράστιας σημασίας η νίκη πριν τη διακοπή για να αναπροσαρμόσουμε τον εαυτό μας στα δεδομένα του πρωταθλήματος και τα ευρωπαϊκά ματς. Στα ελληνικά ματς πρέπει να υπερβάλεις εαυτόν γιατί είναι απαιτητικά. Καλή συνέχεια στην ομάδα των Ιωαννίνων».

Στάικος: Η ισοπαλία θα ήταν δίκαιο αποτέλεσμα

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η ισοπαλία θα ήταν δίκαιο αποτέλεσμα, ενώ συνεχάρη και τους παίκτες του για την εμφάνιση και την προσπάθεια που έκαναν. Αναλυτικά οι δηλώσεις: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία ομάδα που τα τελευταία 2 χρόνια είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, έχει σχέδιο, αυτοματισμούς και την είδαμε στα ευρωπαϊκά ματς να φέρνει σε δύσκολη θέση πολύ καλές ομάδες, οπότε εξ’ αρχής είχαμε δύσκολο έργο. Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες και τον κόσμο, είδαμε μία ομάδα που έδωσε με πάθος μία μεγάλη μάχη, αλλά χωρίς να κερδίσουμε βαθμό ή βαθμούς από το παιχνίδι. Για μεγάλα διαστήματα μπλοκάραμε το συνδυαστικό παιχνίδι του ΠΑΟ, πιέσαμε ψηλά, φέραμε σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Ήταν ματς με λίγες φάσεις, οι περισσότερες έγιναν με πλαγιοκοπήσεις ή ανακτήσεις σε μεταβάσεις της μπάλας. Ίσως πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία, αλλά με τέτοιες ομάδες μία συγκέντρωση ή αδράνεια μπορεί να την πληρώσεις. Η δουλειά συνεχίζεται, εμείς πρέπει να βελτιώσουμε πράγματα. Σαν εμφάνιση μάς δίνει αισιοδοξία, δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτό».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος