Ανακλήθηκε το πιστοποιητικό του ΠΑΣ Γιάννινα!

Παραμονές του κρίσιμου αυριανού αγώνα με τον ΟΦΗ προέκυψε μείζον ζήτημα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε ότι ανακαλεί το πιστοποιητικό συμμετοχής για παραβάσεις του αθλητικού νόμου, στέλνει την υπόθεση για επιβολή ποινών στην πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ και στον αρμόδιο εισαγγελέα για την ποινική διερεύνηση. Από την άλλη πλευρά η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρει ότι «προσπαθούν να εμπλέξουν την ομάδα σε ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» και σημειώνει ότι «η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν έχει νομικό έρεισμα, δεν υπάρχει κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών, καθώς η ΠΑΕ δεν έχει καμία οφειλή στον παλιό ποδοσφαιριστή Φώτη Γεωργίου».
Η ΕΕΑ δεν αναφέρει σε τι ακριβώς έγκεινται οι παραβάσεις και ποια υπόθεση αφορά. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δημοσιοποίησε ότι αφορά τον παλιό ποδοσφαιριστή Φώτη Γεωργίου (αγωνίστηκε στη διετία 2011-13) στον οποίο δεν οφείλονται χρήματα. Ο Φώτης Γεωργίου είχε κάνει αίτηση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ζητώντας την κατάπτωση της εγγυητικής του ΠΑΣ Γιάννινα για να εξοφληθούν οφειλές προς αυτόν. Η ΕΕΑ στις 23/9/2022 ανακοίνωσε ότι ο Γεωργίου παραιτήθηκε από την αίτηση που είχε υποβάλει, ερχόμενος προφανώς σε συμβιβασμό με τον ΠΑΣ και δεν προχώρησε η επιτροπή στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Τώρα τι μεσολάβησε και η ΕΕΑ προχώρησε στην ανάκληση του πιστοποιητικού για την υπόθεση Γεωργίου, από την στιγμή που δεν υπάρχει αίτημα ή καταγγελία του ποδοσφαιριστή για τιμωρία του ΠΑΣ, παραμένει άγνωστο.
Σημειωτέον ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν επιβάλει ποινές, αλλά εισηγείται την επιβολή ποινών στα πειθαρχικά όργανα, χωρίς η εισήγησή της να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα παραπεμφθεί ο φάκελος στην πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας η οποία θα καλέσει σε απολογία την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για τις αποδιδόμενες από την ΕΕΑ πράξεις. Αν εκεί η τοπική ομάδα αποδείξει ότι δεν έχει οφειλές και δεν προέβη στις πράξεις που του καταλογίζονται θα αθωωθεί πανηγυρικά και η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Αν τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών (5 έως 10) έχει δικαίωμα ο ΠΑΣ να προσφύγει στην δικαστική επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό. Όπως έγινε πέρυσι με τις καταγγελίες του Αλέξη Κούγια για πολυϊδιοκτησία. Αρχικά τιμωρήθηκε η ΠΑΕ με αφαίρεση βαθμών και αθωώθηκε λόγω παραγραφής με την έφεση που έκανε.
Ας ελπίσουμε να μην είναι έτσι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να δικαιωθεί και να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος τιμωρίας της ομάδας. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο παραμονές ενός πολύ κρίσιμου αγώνα να συμβαίνουν όλα αυτά που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη κλονισμένη ψυχολογία όλων. Και ούτε είναι καλό η ΠΑΕ να αφήνει υποθέσεις για μικροποσά σε παίκτες που έπαιζαν πριν από δεκαετία στην ομάδα, να φτάνουν στο έσχατο σημείο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4809/2021, στις περιπτώσεις μη χορήγησης πιστοποιητικού οι ποινές στις ΠΑΕ ισχύουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ενώ στις περιπτώσεις ανάκλησης πιστοποιητικού οι ποινές ισχύουν για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο για την οποία είχε χορηγηθεί το σχετικό πιστοποιητικό. Η Επιτροπή λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού ως προς τα διοικητικά θέματα λειτουργίας του επαγγελματικού αθλητισμού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

«Κλήση σε ακρόαση ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗ, για παράβαση του άρθρου 77Α παρ.παρ.3, 4 εδ.α΄ περ.αε΄, 6 και 7 Ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 Ν.4809/2021.
ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΕΛΕΣΕ.
ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ.
ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ ΕΠΟ ΚΑΙ SUPER LEAGUE 1.
ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΨΕΥΔΟΥΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Για άλλη μια φορά ο Π.Α.Σ. Γιάννινα μπαίνει στην διαδικασία να απαντήσει σε όσους προσπαθούν να τον εμπλέξουν σε ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά βλέπουμε το φαινόμενο κλήσης μιας ομάδας Παρασκευή απόγευμα λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή ενός κρίσιμου αγώνα χωρίς την δυνατότητα απάντησης. Γνωρίζουμε καλά πως το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν παίζεται μόνο στο γήπεδο. Πλέον όμως έχουν γνώση οι φύλακες.
Ο Π.Α.Σ. δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφού η εισήγηση της ΕΕΑ δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα από την στιγμή που η υπόθεση για την οποία υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, έχει κλείσει οριστικά και δεν υπάρχει καμία οφειλή προς τον ποδοσφαιριστή Φώτη Γεωργίου.
Εμείς γνωρίζουμε καλά την αλήθεια και θα την καταθέσουμε για να την δουν όχι μόνο οι φίλοι του Π.Α.Σ. Γιάννινα και όλη η φίλαθλη Ελλάδα. Για τον Π.Α.Σ. είναι πλέον θέμα αξιοπρέπειας.
Τέτοια περιστατικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να συσπειρώσουν ακόμα περισσότερο την ομάδα, να την πεισμώσουν και όπως τον Απρίλιο θα είναι κάποιοι άλλοι που θα χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος