Η απάντηση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για την πινακίδα μπροστά από το Δημαρχείο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”, μετά το θέμα και τις αντιδράσεις που προέκυψαν, σε σχέση με την πινακίδα που τοποθετήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο, έστειλε σε όλα τα πρεβεζάνικα ΜΜΕ, την δική του απάντηση. Φυσικά, την αναδημοσιεύουμε, σεβόμενοι και επιδιώκοντας την πολυφωνία, δηλώνοντας, ταυτόχρονα ότι εμμένουμε στην άποψη που εκφράσαμε πρόσφατα.

Το 2015 ο Σύλλογός μας εγκαινίασε μπροστά από το παλιό ΚΤΕΛ ένα λιτό Μνημείο – Τιμή για την αυτοθυσία και τις υπηρεσίες των κατοίκων της Πρέβεζας στην Πατρίδα.
Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το υστέρημα των οικογενειών των θυμάτων και δωρεές πολιτών, σε μία κίνηση μεγαλείου που θα τους συνοδεύει για πάντα.

Χαραγμένα πάνω στο λευκό μάρμαρο τα ονόματα των νεκρών ( όσα η έρευνα ταυτοποίησε ) με αλφαβητική σειρά και στο ίδιο μέγεθος γραμμάτων . Κάθε όνομα και ένας ήρωας . Κάθε όνομα και ένας επώδυνος θάνατος . Κάθε όνομα και μια τραγωδία, όπως συγκλονιστικά μας τις περιέγραψαν τα μέλη των οικογενειών τους στο οδοιπορικό του Συλλόγου στα σπίτια τους για τη σύνταξη του αιματοβαμμένου καταλόγου.

Αυτή ήταν η προσπάθεια του Συλλόγου για να τροφοδοτεί τη μνήμη των νέων γενεών με το ιστορικό παράδειγμα, ενώ μέχρι σήμερα κανείς θεσμός, κόμμα , συλλογικότητα δεν το άγγιξε .

Καδραρισμένη, σε περίοπτη θέση και κοινή θέα μέσα στο γραφείο του Δημάρχου και ΟΧΙ ΣΕ ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΑ βρίσκεται για πολλές δεκαετίες τώρα η περγαμηνή με τον Έπαινο και τον Πολεμικό Σταυρό, που απονεμήθηκε στο Δήμο για τις υπηρεσίες και την αυτοθυσία των κατοίκων της Πρέβεζας προς την πατρίδα, μετά από « πρότασιν του Στρατηγού Διοικητού της Στρατιωτικής Βάσεως Πρεβέζης » που βίωσε μαζί με τους κατοίκους της πόλης το φόβο και τη φρίκη του πολέμου .
Όλα αυτά τα χρόνια καμμία Δημοτική Αρχή – και υπήρξαν πολλές και διαφόρων αποχρώσεων – δεν έθεσε θέμα « προδοτικού » χαρακτήρα του Επαίνου στο Δημαρχείο και δεν την απομάκρυνε.
Κανείς επίσης από το μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων, όλων των παρατάξεων ,που αυτά τα χρόνια πέρασαν από το γραφείο, όπως και το πλήθος των δημοσιογράφων δεν έδειξε να θίγεται από το περιεχόμενο του κάδρου. Η απλή λογική οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι Δημοτικές Αρχές και ο αριθμός των υπολοίπων που γνώριζαν, εκτίμησαν το περιεχόμενο του Τιμητικού Επαίνου και οπωσδήποτε όχι αυτόν που τον υπέγραφε .

Η τοποθέτηση αντίγραφου της περγαμηνής μπροστά στο Δημαρχείο ξύπνησε από τον επιλεγμένο λήθαργο την υπερπατριωτική συνείδηση ορισμένων για να επιτεθούν στο Σύλλογο , δίνοντάς του μαθήματα πατριωτικής ευαισθησίας, δημοκρατίας και αγάπης για την πατρίδα .

Δείγματα γραφής για τη φιλοπατρία του ο Σύλλογός μας έχει δώσει μέσα από τις δράσεις και την πορεία του, που τον έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των συμπολιτών μας , ενώ σε όλη του τη διαδρομή υπήρξε συνειδητά και απαρέγκλιτα Ακομμάτιστος .

Η τοποθέτηση της πινακίδας μπροστά από το Δημαρχείο ήταν πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου . Το σκεπτικό του επικεντρωμένο στους Τιμώμενους Νεκρούς και στο βάρος Τιμής του Πολεμικού Σταυρού Α Τάξεως και επ ‘ουδενί στον υπογράφοντα την περγαμηνή . Ένας έπαινος που κοσμεί για χρόνια το γραφείο των Δημάρχων , καθιστά αποδεκτό από αυτούς το περιεχόμενό του και την τιμή που προσδίδει στους νεκρούς – ενώ κανένας άλλος « έπαινος » δεν αναγνώρισε την αυτοθυσία τους ( εκτός του μνημείου στο ΚΤΕΛ ) – γιατί να μην είναι και σε δημόσια θέα; .
Αυτό προτείναμε εμείς και αποδέχτηκε η Δημοτική Αρχή .
Αυτό μάλλον ενόχλησε τους « πατριώτες » που στην οργή τους λησμόνησαν πάλι τους ΝΕΚΡΟΥΣ και ασχολήθηκαν με τις υπογραφές.

Δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη της πινακίδας . Τη μεγάλη Τιμή του Πολεμικού Σταυρού της Α Τάξεως δεν τη χάρισε ΚΑΝΕΙΣ στους συμπατριώτες μας , ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ , ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , ΤΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
Οι ανθρώπινες πράξεις δεν αποκτούν υπόσταση από το ποιοι τις αναγνωρίζουν , αλλά από τη δύναμη της αξίας τους. Τόσο απλά και κατανοητά.

Όσο για τους άλλους …πατριώτες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για τα επαγγελματικά και τα κομματικά τους συμφέροντα , καθώς και τις ξαναζεσταμένες πολιτικές τους φιλοδοξίες ,ας πάνε έστω και μια φορά να καταθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο των ΝΕΚΡΩΝ στο ΚΤΕΛ , να τους αφιερώσουν ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης και με θυμό να ζητήσουν από τους υπεύθυνους την επαναφορά της αξιοπρέπειας και σε αυτό από τη βρώμα, την ασφυξία και την εγκατάλειψη που το περιβάλλει και τότε παραδειγματικά θα μας έχουν δώσει μαθήματα πατριωτισμού δημοκρατίας και αγάπης προς την πατρίδα .

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ                      ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑ