Ανάσα ζωής για ΠΑΣ η νίκη 2-1 επί του Αστέρα

Μεγάλη νίκη με σκορ 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης σημείωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα, σπάζοντας το ρόδι της κακοδαιμονίας που τον κατέτρεχε για πολύ καιρό, καθώς είχε να κερδίσει από το παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής με την Κηφισιά στα Γιάννινα. Πέρασαν 15 αγωνιστικές χωρίς νίκη, γεγονός που καθήλωσε τον «Άγιαξ της Ηπείρου» στην τελευταία θέση. Όμως με τη νίκη επί του Αστέρα και μάλιστα με ανατροπή, η ομάδα των Ιωαννίνων έδειξε ότι μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, ξεκινώντας την αντεπίθεση στη μάχη της παραμονής. Όπως τονίσαμε και άλλες φορές, μετά από ήττες και σε βαρύ κλίμα, αυτή η ομάδα αξίζει κάτι καλύτερο και οι δυνατότητές της δεν είναι για την τελευταία θέση. Κάτι της έλειπε και έχανε τζάμπα βαθμούς και παιχνίδια. Τελευταία έδειξε σημεία ανάκαμψης, βελτίωσης, καλύτερης άμυνας και επίθεσης, καλύτερης κυκλοφορίας της μπάλας. Το υπογραμμίσαμε και μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό, παρά την ήττα με 2-0. Είναι ορατό ότι η ομάδα συμμαζεύτηκε, έχει πλάνο, αγωνιστική ταυτότητα. Μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα στη συνέχεια με δουλειά και με κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Όσοι βιάστηκαν να καταδικάσουν σε…υποβιβασμό τον ΠΑΣ από την 16η αγωνιστική, καλό είναι να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα.
Μόνο εύκολη δεν ήταν η σημερινή νίκη επί του Αστέρα, που είναι κατά κοινή παραδοχή από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Καλοδουλεμένη ομάδα από έναν πολύ έξυπνο προπονητή, με πλούσιο και ποιοτικό ρόστερ. Ο Αστέρας πέτυχε πρώτος γκολ στο 10’ σε μια ανύποπτη φάση από το…πουθενά και έκανε το 0-1 με τον Μιριτέλο. Το ότι ο ΠΑΣ είχε τη δύναμη, την ψυχραιμία, την αυτοσυγκέντρωση, για να ανατρέψει το 0-1 σε 2-1, μέσα σε ένα τετράλεπτο (32’ Παμλίδης 1-1, 36’ Λεό 2-1), να έχει δοκάρι στο 22’ με τον Παμλίδη και να κάνει άλλες τρεις με τέσσερις καταπληκτικές ευκαιρίες για γκολ, λέει πολλά. Δείχνει ότι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του, τον σωστό δρόμο και ότι θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη για την παραμονή. Τίποτα δεν χάθηκε. Το φωνάζουμε εδώ και μέρες, το γράψαμε αρκετές φορές, ότι από τα Χριστούγεννα καμία ομάδα δεν κέρδισε τίτλο και καμία δεν υποβιβάστηκε. Ήδη ο ΠΑΣ έπιασε την Κηφισιά που πήρε έναν ανέλπιστο βαθμό στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό και μείωσε τη διαφορά από τις άλλες ομάδες. Η αγωνιστική εικόνα της τοπικής ομάδας παρουσίασε βελτίωση σε σημαντικό βαθμό. Στο σημερινό ματς με τον Αστέρα είδαμε ένα πολύ έξυπνο στήσιμο από τον Γρηγορίου, μια δομημένη ομάδα, με τακτική και με ρόλους σε όλους τους παίκτες. Είδαμε παίκτες καμικάζι που γυάλιζε το μάτι τους για τη νίκη. Πάλεψαν, μόχθησαν, έβαλαν το κεφάλι στη φωτιά, έτρεξαν, όργωσαν το γήπεδο, δεν άφησαν τους παίκτες του Αστέρα να πάρουν ανάσα. Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων όπως συγχαρητήρια αξίζει και ο κόουτς για το έξυπνο στήσιμο.
Τώρα ξεκινά η αντεπίθεση, τώρα θα δουν όλοι ποιος είναι ο πραγματικός «Άγιαξ της Ηπείρου». Πριν, στις ήττες και στις ισοπαλίες, λέγαμε «χάθηκε η μάχη όχι ο πόλεμος». Το ίδιο θα πούμε και τώρα με μια μικρή παραλλαγή. Ότι «κερδήθηκε μια κρίσιμη μάχη, όχι ο πόλεμος». Το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο, καθώς απομένουν 16 αγωνιστικές πριν από το τέλος. Θέλει δουλειά και μεγάλη προσπάθεια. Από αύριο τα κεφάλια μέσα και σκληρή δουλειά.
Όσο για το παιχνίδι, ο ΠΑΣ κέρδισε δίκαια. Παρότι δέχθηκε στο 10’ ένα κρύο γκολ σε μια ακίνδυνη φάση, δεν πτοήθηκε, είχε πολύ καλή απόδοση μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, διάστημα στο οποίο ανέτρεψε το σκορ σε 2-1, είχε δοκάρι και ευκαιρίες. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ κυνήγησε και ένα τρίτο γκολ, αλλά από το 60’ και μετά πρόσεξε πολύ την αμυντική λειτουργία και κράτησε το πολύτιμο 2-1. Πρόκειται για ένα χρυσό τρίποντο που κρατά την ομάδα σε τροχιά παραμονής. Όλοι οι παίκτες του ΠΑΣ τα πήγαν καλά και έκαναν κατάθεση ψυχής.
Ο διαιτητής Ιωάννης Παπαδόπουλος όσο καλή εικόνα είχε μέχρι το 75’ όπου δεν του ξέφυγε τίποτα, τόσο κακός πήγε να γίνει στο τέλος όταν του ξέφυγαν φάσεις σε βάρος του ΠΑΣ. Με κίτρινες κάρτες παρατήρησε τους Τσαούση και Τζίμα (ήταν στον πάγκο).

ΤΑ ΓΚΟΛ

10’: Τραβέρσα του Καστάνιο στα καρέ του ΠΑΣ, ακάλυπτος ο Ρεγγίς που με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΣ κάνοντας το 0-1.
32’: Σε επίθεση του ΠΑΣ βολίδα του Κόντε εξουδετέρωσε ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος, νέο βολέ του Παμλίδη στα δίχτυα του Αστέρα κάνοντας το σκορ 1-1.
36’: Ο Σόρια εκτέλεσε φάουλ από δεξιά ο Λεό με κεφαλιά στη γωνία σημάδεψε πρώτα το δοκάρι και μετά έστειλε τη σφαίρα στα δίχτυα της Τρίπολης, ανατρέποντας το σκορ σε 2-1 υπέρ του ΠΑΣ.

ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ

22’: Σε εκτέλεση φάουλ από δεξιά του Σόρια ο Παντελάκης πήρε την κεφαλιά από τον Καστάνιο και έστειλε τη μπάλα στο δεξι’ο κάθετο δοκάρι του Αστέρα.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

1’: Πρώτη καλή στιγμή για τον ΠΑΣ. Σέντρα του Ροσέρο από δεξιά. άφησε ο Λεό για τον Παμλίδη, αυτός έκανε το πλασέ αλλά βρήκε το πόδι του Καστάνιο.

18’: Καλό σουτ του Τζίνο η μπάλα βρήκε το πόδι αμυντικού και πέρασε ελάχιστα έξω από την εστία του Αστέρα.

28’: Καταπληκτική απόκρουση του τερματοφύλακα Παπαδόπουλου σε μακρινή βολίδα του Καραχάλιου.

29’: Νέα μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣ όταν σουτ του Ροσέρο βρήκε το σουτ του Γκος, νέο σουτ του Τζίνο έφυγε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Αστέρα.

44’: Κοντινό σουτ του Ρεγγίς που ήταν αμαρκάριστος έφυγε άουτ.

55’: Σέντρα του Λεό προς τον Κόντε πρόλαβε και απέκρουσε ο Παπαδόπουλος.

57’: Γυριστό σουτ του Ρεγγίς μέσα από την περιοχή έφυγε άουτ.

65’: Σουτ από πλάγια δεξιά θέση του Ροσέρο απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ ο Παπαδόπουλος.

91’: Κεφαλιά του Μάντζη πέρασε ελάχιστα άουτ από την εστία του ΠΑΣ.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Ιωάννης Παπαδόπουλος του συνδέσμου Μακεδονίας. Βοηθοί του οι Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας), Αθανάσιος Δέλλιος (Πέλλας). Τέταρτος διαιτητής ο Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής). Στο VAR ο Φώτιος Πολυχρόνης (Πιερίας) και βοηθός AVAR ο Κωνσταντίνος Ψαρρής (Ζακύνθου). Παρατηρητής διαιτησίας ο Βασίλειος Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κλέιμαν, Σόρια, Τσαούσης, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Τζίνο, Ροσέρο (90’ Κιάκος), Κόντε (76’ Ριένστρα), Παμλίδης, Λεό (76’ Μπάλαν).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς): Παπαδόπουλος, Χουχούμης (74’ Άλβαρεζ), Καστάνιο (88’ Βαλιέντε), Ζουκάνοβιτς, Ρούμπεν Γκαρθία, Γκος (46’ Αλάγκμπε), Μουνάφο, Ζουγλής, Ρεγγίς (74’ Μάντζης), Σίτο (63’ Ντιαρά), Μιριτέλο

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Βόλος – Ατρόμητος 1-2
Πανσερραϊκός – ΑΕ Κηφισιάς 1-1
Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός 2-1
ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης 2-1
Άρης – ΠΑΟΚ 2-1
Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
20.00 ΟΦΗ – Λαμία (COSMOTEsport 1)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(17η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 40
ΑΕΚ 38
ΠΑΟΚ 38
Ολυμπιακός 32
Άρης 27
Αστέρας Τρίπολης 23
————————————————–
Ατρόμητος 22
Λαμία 20
Πανσερραϊκός 15
ΟΦΗ 15
Παναιτωλικός 14
Βόλος 14
ΠΑΣ Γιάννινα 12
Κηφισιά 12
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.
-Ο Ολυμπιακός έχει έναν μηδενισμό και -1 για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
19.00 Ατρόμητος – ΟΦΗ
20.00 Λαμία – Πανσερραϊκός
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
15.00 Παναιτωλικός – Άρης
17.00 ΑΕ Κηφισιάς – Ολυμπιακός
17.30 Αστέρας Τρίπολης – Βόλος
20.30 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός
20.30 ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα

Μ. Γρηγορίου: Αξίζουν συγχαρητήρια οι παίκτες μας

Ο προπονητής του ΠΑΣ Μιχάλης Γρηγορίου στη συνέντευξη συνεχάρη τους παίκτες του και ευχήθηκα να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια. συγκεκριμένα τόνισε: «Θεωρώ ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Είχαμε μια πολύ καλή φάση στο πρώτο λεπτό του παιχνιδιού, μπήκαμε με σκοπό να πιέσουμε ψηλά, να ρισκάρουμε. Στη βαθμολογική θέση που βρισκόμαστε το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι οι νίκες. Πιέσαμε ψηλά μέχρι και τον αντίπαλο τερματοφύλακα πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα και ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Δεχθήκαμε ένα κρύο γκολ θα έλεγα και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά γιατί όταν δέχεσαι γκολ από μια ομάδα που είναι σε εξαιρετική κατάσταση και στα τελευταία πέντε ματς έξι τέσσερις νίκες, καταλαβαίνεται ότι η ψυχολογία που είχε η κάθε ομάδα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. καταφέραμε να ισοφαρίσουμε και να προηγηθούμε στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας και άλλες ευκαιρίες για να διευρύνουμε το σκορ. Δίνω συγχαρητήρια στους παίκτες και ευελπιστώ ότι θα έχουμε την ανάλογη συνέχεια. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν λογικό να ρισκάρει και ο αντίπαλος που έπαιξε με δύο επιθετικούς. Καταφέραμε να διατηρήσουμε το σκορ και μετά από 15 αγωνιστικές να έρθει νίκη στην ομάδα μας. Μακάρι το παιχνίδι αυτό να είναι το εφαλτήριο για ανάλογη συνέχεια στην πορεία».
Για την ενέργεια που έβγαλε η ομάδα: «Σας είπα μετά τον Παναιτωλικό ότι θέλουμε να ανεβάσουμε τον χρόνο που παίζουμε σε υψηλό τέμπο. Η καθημερινότητα στην προπόνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Από παιχνίδι σε παιχνίδι τα παιδιά θα είναι καλύτερα σε αυτό που θέλω εγώ και αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν ομάδα. Ο κάθε προπονητής ζητά τα δικά του πράγματα, χωρίς να θέλω να πω κάτι διαφορετικό. Άρα λοιπόν, η καθημερινή προπόνηση είναι πάνω σε αυτό το μοτίβο και να διευρύνουμε το ήδη υπάρχον ρόστερ ώστε να έχουμε περισσότερες λύσεις που θα μας χρειαστούν στην πορεία. Προσπαθούμε να έχουμε και εναλλακτικά πράγματα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού που είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε και διαφορετικούς σχηματισμούς. Από ένα σημείο και μετά παίξαμε 4-3-3 όταν ο αντίπαλος έβαλε δύο φορ, έτσι ώστε να κρατήσουμε τον Καραχάλιο κοντά στα στόπερ και να μην χρειαστεί να βάλουμε τρίτον κεντρικό αμυντικό και πάμε σε πεντάδα. Αυτά όμως τα πράγματα, καταλαβαίνετε, ότι χρειάζονται χρόνο. Προσπαθούμε να έχουμε εναλλακτικά πλάνα και σχηματισμούς που θα μας επιτρέψουν στην πορεία να είμαστε πιο ευέλικτοι σε οτιδήποτε προκύψει και πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών».

«Έρχονται τις επόμενες ημέρες δύο παίκτες»

Αν επαρκεί ο χρόνος με τις προσθήκες που θα γίνουν για να βοηθήσουν την ομάδα μέχρι τέλος του μήνα
: «Σας έχω πει κάτι και το εννοώ αυτό που λέω. Όταν κάνουμε μεταγραφή, θα είναι μια μεταγραφή που θα την έχουμε αναλύσει πάρα πολύ και θα είναι για να βοηθήσει. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφές για να διευρύνουμε το ρόστερ χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ποιότητα όπως το αναλύουμε στο μυαλό μας. Αλλά σας λέω κάτι παρενθετικά. Όσο είσαι τελευταίος, οι προτάσεις για παίκτες που γίνονται δεν είναι αυτές που θέλουμε. Ευελπιστώ μετά τη σημερινή νίκη και βελτιώνοντας τη βαθμολογική θέση θα έχουμε πιο πολλές επιλογές. Παρόλα αυτά, για να γίνει μια μεταγραφή, είναι μια διαδικασία, όχι εύκολη. Και ιδιαίτερα για παίκτη που θα είναι ξένος, όχι κοινοτικός, που χρειάζεται μια διαδικασία για να μπορέσουμε να τον αποκτήσουμε. Έχω την εντύπωση ότι εντός της εβδομάδας που έρχεται θα τελεσφορήσουν αρχικά δύο περιπτώσεις και θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλος του μήνα να κάνουμε και τις υπόλοιπες που χρειαζόμαστε. Απλά, κάνουμε μεγάλη ανάλυση, δεν έχουμε πολλές επιλογές και ψάχνουμε το καλύτερο. Δεν φταίει κανένας γι’ αυτό, είναι η κατάσταση έτσι».

«Θέλουμε 20 έως 24 βαθμούς στο πρωτάθλημα»

Αν θα αποχωρήσουν παίκτες και ποιο είναι το ιδανικό ρόστερ και μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος πόσες νίκες πρέπει να πάρει η ομάδα: «Σε αυτή τη διαδικασία μπήκαμε με τους παίκτες χθες βράδυ στο ξενοδοχείο. Οι ποδοσφαιριστές είναι συνεργάτες, άρα θα πρέπει να ξέρουν τον στόχο που υπάρχει, τι έχουμε στο μυαλό μας και για ποιον λόγο δέχθηκα για να έρθω στον ΠΑΣ κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες όταν δέχθηκα την πρόταση. Ο στόχος που έχει τεθεί, είναι στο τέλος του πρωταθλήματος να έχουμε περάσει δύο ομάδες, και αν δεν έχουμε περάσει δύο ομάδες, εν πάση περιπτώσει ο βαθμολογικός στόχος ο δικός μας είναι μεταξύ 20 και 24 βαθμών. Δεν ξέρω αν ακούγεται εύκολο ή δύσκολο και πως το εκλαμβάνει ο καθένας. Η βαθμοθηρία και η ανάλυση που έχω κάνει οδηγεί εκεί, για να μπορέσουμε στα πλέι άουτ να έχουμε ίσες πιθανότητες με άλλες τέσσερις ομάδες για να διεκδικήσουμε την παραμονή. Το ιδανικό ρόστερ θα είναι 26 με 27 παίκτες μέχρι το τέλος».

Οι απαντήσεις Γρηγορίου σε άλλα θέματα

Για το ότι τακτικά έκανε πολύ καλό κοουτσάρισμα και κέρδισε ο ΠΑΣ, αλλά αν πρέπει επιτακτικά να βρεθούν μεταγραφές γιατί με το υπάρχον ρόστερ δεν μπορεί να φτάσει ως τη σωτηρία η ομάδα: «Έχω μάθει ότι πηγαίνοντας σε μια ομάδα πρέπει το υπάρχον υλικό να το βελτιώσω, να δώσω ψυχολογία σε αυτούς που έχω. Έτερον εκάτερον αυτοί που θα έρθουν. Τώρα δίνω έμφαση σε όσους έχουμε. Σήμερα έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά θέλουμε ενίσχυση για να το διευρύνουμε ποιοτικά. Έχουμε 16 αγωνιστικές, είναι μακρύ το ταξίδι, θα χρειαστούμε κι άλλα παιδιά, να μπαίνουν οι ανάλογοι παίκτες ανάλογα με τις συνθήκες των παιχνιδιών. Ψάχνουμε κάτι που έχω στο μυαλό μου και στο πλάνο μου που θα βοηθήσει την ομάδα. Θα χρειαστούμε ενίσχυση. Θα διευκολύνει και το έργο των παιδιών. Θα γίνονται αλλαγές πλάνων, σχηματισμών θα έρθουν κάρτες, οπότε ψάχνουμε τους κατάλληλους».

Για τις θέσεις των παικτών που πρόκειται να έρθουν την επόμενη εβδομάδα: «Το σίγουρο είναι δεκάρι, επιτελικός μέσος στη μορφή που τον έχω εγώ στο μυαλό μου και winger (εξτρέμ). Ευελπιστώ ότι θα τελεσφοιρήσουν».

Για το αν οι αλλαγές των Λέο και Κόντε ήταν λόγω κούρασης ή τακτικής: «Όσο περνάει ο χρόνος είναι δεδομένο ότι ο αντίπαλος θα ρισκάρει περισσότερο, θα αυξήσει την πίεσή του, άρα λοιπόν, θέλαμε να υπάρχου δύο ‘φρέσκα’ παιδιά μπροστά να κρατήσουν την μπάλα, να δώσουν ανάσες, και ειδικά ο Ριένστρα γνωρίζει καλύτερα να κινηθεί στον χώρο των χαφ και να δώσει βοήθειες στον Καραχάλιο και τον Τζίνο. Να γίνουμε με τον Μπάλα καλοί στο ψηλό παιχνίδι, ώστε να διατηρήσουμε τους 3 πολύτιμους βαθμούς».

Ράσταβατς: Μας έλειψε η ενέργεια

Ψύχραιμα αντιμετώπισε την ήττα της ομάδας του μετά από ένα καλό σερί, ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης Μίλαν Ράσταβατς. Συγκεκριμένα τόνισε: «Δυο τα στοιχεία που επηρέασαν όλο αυτό. Η ομάδα δεν είχε την απαραίτητη ενέργεια, παρόλο που μπήκαμε καλά και πετύχαμε γκολ. Παρότι προηγηθήκαμε ίσως νομίσαμε πως θα είναι το παιχνίδι πιο εύκολο για εμάς, χάσαμε μέτρα, η συμπεριφορά και η νοοτροπία ήταν κακή».
Για το γεγονός ότι ο ΠΑΣ είχε ισχυρό κίνητρο: «Ήταν ένας παράγοντας αυτός και η αντίδρασή μας δεν ήταν αυτή που έπρεπε να αντιπαρέλθουμε τη διάθεση του ΠΑΣ, συγχαρητήρια για τη νίκη του».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος