Όλοι κρινόμαστε

Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις.

Φωκυλίδης, 5ος αιών. π.Χ. , αρχαίος Έλληνας ποιητής από τη Μίλητο.

(Η φράση αναφέρεται και από τον Αριστοφάνη στις «Σφήκες»)

Ο Κέβιν Σπέισι αθωώθηκε ομόφωνα από τους ενόρκους δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για εννέα κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, άσεμνης επίθεσης και πρόκλησης προσώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα. Πριν λίγο καιρό ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι Μπενζαμέν Μεντί αθωώθηκε πανηγυρικά από κατηγορίες για βιασμό. Όταν πριν δυο, περίπου, χρόνια του απήγγειλαν τις κατηγορίες αυτές, η διοίκηση της Σίτι διέκοψε το συμβόλαιό του, τον διέγραψε από την ιστοσελίδα της και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της, γενικά έκοψε κάθε δεσμό μαζί του. Αντίστοιχα συνέβησαν και στην περίπτωση του Σπέισι: τον πέταξαν από την πολύ πετυχημένη σειρά “House of Cards”, ακυρώθηκαν συμβόλαια για ταινίες, και, φυσικά, τα “λαϊκά δικαστήρια” του Twitter, Facebook κλπ τον έριξαν στο πυρ το εξώτερον. Όλα αυτά πριν καν ξεκινήσουν οι δίκες.

Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Μέμφις Ντεπάι, σχολίασε την αθώωση του Μπενζαμέν Μεντί λέγοντας: “τώρα που αθωώθηκε, ποιος θα του επιστρέψει πίσω τη ζωή του και την καριέρα του;”. Το ίδιο ερώτημα πρέπει να τεθεί και για τον κορυφαίο Αμερικανό ηθοποιό. Βλέπεις, το στίγμα μένει, δύσκολα ξεπλένεται, αν ξεπλυθεί ποτέ.

Βιαζόμαστε να διατυπώσουμε κραυγές καταδίκης – αλήθεια, για ποιον λόγο; Χώρια που δεν μας ρωτά κανείς – βάζω και τον εαυτό μου μέσα – φοβόμαστε μήπως φανούμε “ισαποστάκηδες”; (sic)

Επίσης, τι το κακό έχει να μην διαλέγουμε μεριά σε κάποιο θέμα, τη στιγμή που δεν μας αφορά;

Κάτι άλλο: πολλοί “έβγαλαν χολή” για την εκλιπούσα κ.Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ότι τάχα έκανε αγαθοεργίες, ότι δήθεν (!!!) βοήθησε κόσμο, προκειμένου να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και να βελτιώσει την εικόνα της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Είναι οι ίδιοι που παινεύουν τον Κάρλος Εσκομπάρ για τις αγαθοεργίες που έκανε με χρήματα που έβγαλε από το εμπόριο ναρκωτικών, με φόνους κλπ.

Προσωπικά, παινεύω κάθε άνθρωπο που κάνει ΚΑΤΙ και δεν μένει μονάχα στα εύκολα και ανέξοδα λόγια. Έχω συγκεκριμένη γνώμη για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, δεν γεννήθηκα χθες. Από την άλλη, καλώ τους τιμητές του πληκτρολογίου να ρωτήσουν τα μέλη οικογενειών παιδιών που έχουν νοσηλευτεί κατά καιρούς λόγω καρκίνου, ποια γνώμη έχουν για την κ.Μαρία Βαρδινογιάννη. Την τιμώ, κι ας χάσω σε συμπάθειες. Και τον Εσκομπάρ παραδέχομαι, αλλά οι φόνοι και οι απαγωγές δύσκολα καταπίνονται.

Πάντως, κάτι που ισχύει για όλους, είναι το εξής: ποτέ δεν ξέρεις γιατί κάποιος βρέθηκε εκεί βρέθηκε, ούτε γιατί εξακολουθεί να μένει εκεί που βρίσκεται. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.